Přejít k hlavnímu obsahu
V roce 2020 Modlitbu pro Martu zazpívala 17. listopadu v 17.11 hodin Aneta Langerová | Foto: Kuba Zeman
V roce 2020 Modlitbu pro Martu zazpívala 17. listopadu v 17.11 hodin Aneta Langerová | Foto: Kuba Zeman
Zdeněk Neusar -

Koncert pro budoucnost i Modlitba pro Martu, oslavme 32 let svobody

Každý z nás potřebuje sounáležitost, propojení s ostatními. Tím víc, jestli je doba plná nejistoty a společnost je rozdělená. Kdy jindy než 17. listopadu můžeme společně oslavit svobodu, kterou jsme získali před 32 lety. Každý ji můžeme slavit po svém, na jiném místě, a přesto spolu. Jednou z možností je i dnešní Koncert pro budoucnost na pražském Václavském náměstí, který můžete spojit například s pestrými aktivitami spolku Díky, že můžem.

Užívají si svobodných možností všichni stejnou měrou? Jsme schopni respektovat volbu druhých? Jakým výzvám čelí demokracie dnes? Na hledání odpovědí na takové otázky bychom nejen dnes neměli zapomínat. A také proto letošní program spolku nese název Korzo Národní: Svoboda volby?

Vybrané programové body budou organizátoři streamovat také na sociálních sítích, aby zážitek zprostředkovali i lidem, kteří se na Národní třídu nedostanou nebo se rozhodnou slavit z domova. Celým Českem již tradičně zazní Modlitba pro Martu, kterou v symbolických 17:11 zazpívá Jana Kirschner a živě ji bude přenášet také veřejnoprávní televize. V ten samý moment v rádiích pustí originální verzi Modlitby s hlasem Marty Kubišové, který poté rozezní ampliony po celé Praze a v dalších městech. Souběžně se více než čtyři desítky budov po celé ČR vybarví do odstínů české trikolory. Sváteční kabát dostane řada sídel ministerstev a českých univerzit, Mahenovo divadlo v Brně, Měšťanská beseda Plzeň, Moravské divadlo Olomouc, Památník Tomáše Bati ve Zlíně, Hrad Hněvín, Most Miloše Sýkory v Ostravě a mnohé další významné objekty. 

„Touto již zavedenou celorepublikovou aktivitou bychom rádi lidem připomněli hlavně sounáležitost. Především tak ale chceme překročit hranice hlavního města a vyslat pozitivní zprávu do společnosti,“ říká Lucie Bílková, předsedkyně pořádajícího spolku Díky, že můžem. 

Možná máte pocit, že se v posledních době stát vzdaluje lidem a občanské společnosti nikdo nenaslouchá. Jak ale připomínají rovněž organizátoři Koncertu pro budoucnost, není to pravda. „O tom, kam jako společnost budeme směřovat, rozhodujeme všichni. Jsme si rovni a na každém z nás záleží. Budoucnost jsme my!,“ vzkazují. Držme spolu, nejen muzikanti a lidé kolem kultury, ale i všichni ostatní.

Tagy Korzo národní Díky že můžem Koncert pro budoucnost

Pokud jste v článku zaznamenali chybu nebo překlep, dejte nám prosím vědět na e-mail redakce@frontman.cz.

Zdeněk Neusar
Muziku miluju. Aktivně se kolem ní pohybuju už od druhé poloviny devadesátých let, kdy jsem začal organizovat první koncerty a vydávat fanzin. Frontman a jeho vedení pro mě byla a je výzva. Cesta dál. Znát mě můžete i z Radia 1 nebo festiva…
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY