Úrokové sazby i ceny nemovitostí nadále rostou. S čím je dobré počítat?

Zdroj: Realitní Samoobsluha s.r.o.

Zdá se, že rekordně nízké úrokové sazby u hypoték se již brzy stanou minulostí. V říjnu stoupla průměrná úroková sazba až ke 2,99 procentům, kdy dosáhla letošního maxima. Většina bank v tomto trendu hodlá pokračovat, dá se tedy očekávat, že do konce roku úrokové sazby přesáhnou hranici tří procent.

Chystáte se žádat o hypotéku či refinancovat stávající? Nebo naopak uvažujete o prodeji nemovitosti? V našem článku se dozvíte, na co byste si měli dát pozor a s čím je dobré do budoucna počítat.

Podmínky pro sjednání hypotéky zůstávají příznivé

Začátkem roku 2021 se úrokové sazby držely nejníže za poslední čtyři roky. Výše úrokové sazby by ale neměla být to jediné, co byste při výběru hypotéky měli sledovat – klíčová je i doba fixace. Čím výhodnější podmínky si u banky sjednáte, tím delší fixaci je lepší nastavit. Většina letošních klientů se přitom zaměřuje na fixaci na nejméně pět let. Důvodem je oprávněná obava z budoucího vývoje a nárůstu úrokových sazeb v následujících letech. Dlouhodobá fixace každopádně nemusí být vždy nejvýhodnější: u kratších fixací bývá často nižší úroková sazba.

Je lehce s podivem, že ani kontinuální zdražování nemovitostí, rostoucí inflace a zpřísnění podmínek k dosažení hypotéky Čechy neodradilo: objem sjednaných hypoték narostl meziročně o 13,664 miliardy korun, tj. o více než 63 %. Dá se očekávat, že letos objem poskytnutých hypoték překoná poprvé v historii hranici 300 miliard korun.

Na prodej nemovitosti nemusíte být sami

Pokud v dnešní době naopak plánujete zahájit prodej svého bytu, domu, pozemku či chaty, ale nechcete se pouštět do celého procesu sami, nebo se vám naopak nechce platit vysoké provize realitní kanceláři, můžete využít služeb Realitní samoobsluhy.

Ta váš inzerát zveřejní až na padesáti inzertních serverech, propojí vás s vážnými zájemci o vaši nemovitost, poskytne vám právní servis i odhad ceny nemovitosti, aniž byste museli po úspěšném prodeji platit provizi nebo další skryté poplatky. V případě, že se vám podaří nemovitost prostřednictvím Realitní samoobsluhy prodat, poplatek za zprostředkování platí kupující.