Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Arsenal a Teplice? Řešíme spolupráci, tvrdí ředitel fotbalových sklářů

  7:30
Finančně se fotbalové Teplice narovnávají, co sportovně? Pomoct by jim v tom mohl i slavný londýnský Arsenal! Už v létě se kluby oťukávaly a možná budou v zimě zase. „I proto je zásadní udržet první ligu, nedělní domácí zápas s Pardubicemi může být pro letošní sezonu zlomový. Věříme, že nám pomůžou fanoušci,“ vybízí ředitel klubu Rudolf Řepka. Skláři budou letos poprvé hrát coby poslední celek tabulky.
Rudolf Řepka na teplickém stadionu, svém staronovém působišti.

Rudolf Řepka na teplickém stadionu, svém staronovém působišti. | foto: FK Teplice

Kdo přišel s vizí jednat s Arsenalem?
Já tam mám známé, kontakty, takže jsem je oslovil. Komunikovali jsme se šéfem tamní vyhlášené mládežnické akademie. Říkali: My nemáme žádný takový klub, kam bychom mohli pouštět hráče. Oni pro ně logicky hledají uplatnění a my zase hledáme posily.

Jak ty námluvy dopadly?
Měli jsme a máme vizi, že hráče do 23 let budou dávat k nám do Teplic. Řešili jsme jedno dvě jména, jednoho jsme tu měli mít, nakonec to nedopadlo. Po ukončení letního přestupního období to zhaslo a je možné, že se to v zimě zase oživí. Že se k tomu vrátíme.

Utáhli byste platy tamních talentů?
Hostování by bylo zadarmo. Samozřejmě mají nějaký plat, na který nedosáhneme, hradili bychom jenom jeho část, možná půlku. Hráč by nebyl náš, ale pomohl by nám sportovně. Byl by to benefit pro obě strany, hrál by lepší soutěž a rostl v ní.

A co vaše mládež?
Budujeme ji od základů, pro nás je alfou a omegou. Povedla se nám trenérsky posílit v podobě Zdena Frťaly, Honzy Rezka, Ondry Prášila. Jediné, co nás pálí, je infrastruktura. To nejdůležitější, pozemky, máme. V Modlanech. Teď už jen najít šedesát až osmdesát milionů korun na tréninkové centrum. Což není jednoduché. Nějaké varianty jsou, prověřujeme, jak si sáhnout na dotace.

Jaká je finanční situace Teplic?
V září přijela na Stínadla delegace belgického vedení sklářské firmy AGC, která klub vlastní. Vyžádali si od nás ještě dodatečné informace. A vypadá to velmi dobře s navýšením podpory na podobnou výši jako před covidem, během něj totiž byla výrazně snížená. Příští sezonu bychom mohli být finančně stabilizovaní, rozpočet by se pohyboval zhruba kolem 90 milionů korun, ovšem včetně mládeže nebo údržby stadionu, což jsou vysoké položky. Rozpočet se tvoří na kalendářní rok, takže by nám navýšení pomohlo už v zimě.

I s Ljevakovičem stresovali tepličtí fotbalisté Spartu. Jsou poslední

Nechtějí z klubu vycouvat?
Ne, cítí sociální zodpovědnost vůči regionu. Ale zaúkolovali nás, abychom hledali strategického partnera, který by jim pomohl. Jednáme i s městem a ty vztahy jsou velmi vstřícné, hodně se vylepšily. Po rozhovorech s panem primátorem Hanzou cítíme, že i město chce fotbalu pomoct. Je si vědomo, že první liga je pro Teplice významná.

Co by tedy znamenal sestup?
První liga je důležitá pro celý region, aby fanoušci mohli chodit na velké trháky, na Spartu, Slavii, Plzeň. Kdyby se nepovedlo udržet, tyhle mančafty se tady nebudou objevovat, což by byla škoda. Ale je to i o mládeži, kterou si stahujeme z celého kraje. Vidina pro rodiče i hráče je ta, že se jednou dostanou v Teplicích do první ligy. Nemáme nejvyšší dorosteneckou soutěž, ale liga dospělých to vyvažuje. Nemít ji, mládež z okolí by sem horkotěžko chodila. Celkově by sestupem utrpěla image klubu, zájem fanoušků, médií, sponzorů. Navíc jak je první liga fyzicky náročná soutěž, tak druhá nejvyšší soutěž zrovna tak. Velmi těžko se pak sestupující dostávají zpátky.

Zklamaní fotbalisté Teplic po prohraném zápase
Hráči Teplic se radují z gólu.
Sparťané se radují po druhém gólu do sítě Teplic, který vstřelil Dávid Hancko...

Zoufalství, chvilka naděje a zase zmar. Teplice se v sezoně marně snaží vymanit z krize.

Někteří fanoušci ovšem míní, že sestup by pomohl Teplice očistit.
Vůbec! Tohle nikdo nechce. V čem bychom se očistili? Peněz by bylo míň, prestiže taky. Nesmíme dopustit, aby Teplice spadly do druhé ligy, žádné očistění v tom nevidím. Asi by to bylo jednodušší pro Knapíky, Radosty, Kodady, aby si víc zahráli, ale i oni už mají vyšší ambice. Nebudou chtít být jen ve druhé lize. A nemůžete držet fotbalisty, kteří za vás nechtějí hrát.

Ani přestavba týmu by nebyla jednodušší?
Ne. Musel by se postavit znovu. Možná spíš poslátat. Už takhle je to složité, některým hráčům v létě končí smlouvy a my nevíme, jestli budeme v první nebo druhé lize, což je komplikace pro sportovní úsek při jednání. Prodlužovat smlouvy, neprodlužovat? Ale my děláme maximum, abychom se udrželi.

Jste stále optimista? Někteří z fandů, hlavně na sociálních sítích, už lámou hůl.
Sportovně na tom podle mě špatně nejsme. Jednoznačně jsme prohráli na Slovácku, špatný zápas byl ve Zlíně, s Hradcem Králové. Ostatní zase tak herně zlé nebyly, jen je neumíme dotlačit do vítězného konce. Nejsme vůbec nebezpeční v posledních třiceti metrech. Platonicky to vypadá, že držíme balon, hrajeme. Ale nejsme zabijáci, potřebujeme ty góly dát. Limituje nás marodka, máme hodně zraněných.

Kdy se vrátí hlavní opory?
Shejbal snad v prosinci, už hrál za béčko. Většina až během jarní části. Kučera a Žitný by měli naskočit do zimní přípravy. Mazuch má utržený zkřížený vaz v koleni, tam to bude na hodně dlouho.

Teplický Jarošík po knokautu: Špatně to koušu, naše série se podobá mojí v Celje

Jiří Jarošík, nový trenér fotbalistů Teplic.

Nový trenér Jiří Jarošík ještě nezískal ani bod. Zvedne tým?
Já mám z Jirky dobrý pocit. Společně s asistenty Tomášem Hunalem a Petarem Aleksijevičem se nálada absolutně vylepšila. Za Radima Kučery jsem viděl, že po inkasovaném gólu se mužstvo zhroutilo, teď ten pocit nemám. Jirka i Tomáš mají ke klukům daleko blíž, což je dobré. Víme, kde v tabulce jsme, ale přemýšlíme pozitivně. Přestože šest zápasů a nula bodů je ubíjející, nemyslím si, že by nás to zabilo.

Jarošík zvedl hlavně psychiku?
Kluky povzbuzuje, i když se jim zápas nepovede. Nevěší hlavy, chce to postavit na dobrých základech. Od trenéra mají daleko větší důvěru.

Jak na vás působí, že po porážce 2:4 na Spartě jste spadli na poslední místo?
Jestli poslední nebo v posledních třech, to úplně nerozhoduje. Jedním zápasem jsme spadli na poslední místo, ale pořád cítíme, že jsme tam, kde bychom být neměli. A že to je špatně, že jsme ohrožení. Musíme se dostat nad poslední tři místa a tam je cesta relativně daleká. Neřekl bych, že jsme vyloženě nervózní z pádu na poslední místo, to spíš z toho, že jsme dlouhodobě mezi posledními třemi.

Na tréninku se objevil nový hráč. O koho jde?
Na zkoušce je tady jeden fotbalista ze Zambie, chceme ho zaregistrovat. Ovšem tohle nejsou hráči, kteří by nám pomohli hned. Hodně jsme sázeli na Amada Diallu, kterého jsme získali už dřív. Francouz, ofenzivní typ, rychlé levé křídlo, které nám chybí. Jenže po dvou zraněních teprve začíná trénovat.

Rudolf Řepka, ředitel teplického fotbalového klubu.

Můžou vás posílit kromě mladíků z Arsenalu i hráči širšího kádru Sparty nebo Slavie?
Se Spartou jsme v kontaktu. Štěpán Vachoušek, náš sportovní ředitel, má dobrý vztah se sparťanským šéfem Tomášem Rosickým. To samé Jirka Jarošík. Ale Sparta má své béčko ve druhé lize, takže si ty kluky chtějí nechat, tam mají záruku času na hřišti. Chtěli jsme útočníka Václava Sejka, aby si v Teplicích odzkoušel první ligu, dávalo nám to smysl, protože je z regionu, prošel Teplice a hned by zapadl. Uvidíme. I se Slavií jsme v kontaktu, ale ta má zase ve druhé lize Vlašim.

Jaké posty vás trápí?
Chceme levého beka, útočníka, přemýšlíme o stoperovi. Ale je otázka, zda je v Čechách kde brát. Když jsme v září chtěli někoho udělat, už na domácím trhu nikdo nebyl. Stejně mi připadá, že náš mančaft nějakou kvalitu má. Přežít teď v lize a dát mu rok dva, tak ti Juklové, Knapíkové, Kodadové, Trubačové, Krunertové vyrostou.

Nesáhli jste při bídných výsledcích k pokutám?
Ne. Až uvidím, že to hráči na hřišti odfláknou, můžeme se o tom bavit, ale to není náš případ. Někdy mi je kluků paradoxně až líto, že prohrajeme, protože vidím, že odevzdali všechno. Jen to výsledkově nevyšlo.

Teplice vs. Pardubice

Online reportáž v neděli od 15 hodin

Jak moc vzhlížíte k nedělnímu zápasu s Pardubicemi?
Může být pro nás úplně klíčový. Když vyhrajeme, můžeme se rozjet. Pardubice mají kvalitní mužstvo a odehrály slušné zápasy. Kdyby naposledy se Slavií daly penaltu, vypadalo by to jinak. Hlavně věřím, že nás podpoří fanoušci. Pět tisíc by bylo hezkých, i tři tisíce. Nabídli jsme zdravotníkům, hasičům, policistům a mládežníkům z klubů v okolí vstup na utkání zdarma.

Na nedávnou přípravu dvacítek Česko - Anglie jste pustili zdarma děti a vytvořily výtečnou kulisu. Chystáte další reprezentační zápas?
Byl tady po šesti letech a pracujeme na dalších utkáních. V dubnu by měla být na Stínadlech reprezentace žen, důležité utkání světové kvalifikace Česko - Island.

A mužské áčko? V Teplicích bývalo před lety pravidelně.
Teď už to vidím složitě. Krásné stadiony mají Sparta, Slavia, někdy národní mužstvo hraje na Moravě. Tehdy šlo skvělý obchod od Františka Hrdličky, ředitele klubu. Řekl Českomoravskému fotbalovému svazu: Pořiďte nám sedačky, pak si to tady odbydlíte. Slíbil jim za to dvacet zápasů zadarmo, ještě jsme měli podíl ze vstupného. Trenér Karel Brückner byl v Teplicích maximálně spokojený, protože pan Hrdlička jim uměl vyjít vstříc. Jak jsem hodně realista, tak tohle vidím zatím jako nereálné. Mohli bychom tu mít jedenadvacítku, ale co jsem se bavil s trenérem Honzou Suchopárkem, zvykli si v Českých Budějovicích. Zvládli tam každý zápas a on je hodně pověrčivý, takže jarní odvetu s Anglii asi budou chtít odehrát zase tam.

Autor:

EURO 2024: Los skupin, program zápasů, stadiony

Fotbalové EURO 2024 se bude hrát od 14. června do 14. července 2024 v deseti neměckých městech. Čtyřiadvacet účastníků bude rozděleno do šesti čtyřčlenných skupin. Čeští fotbalisté se v základní skupině střetnou s Portugalskem, Tureckem a Gruzií.

Česko - Portugalsko, Česko - Gruzie, Česko - Turecko
Mužstvo Z V R P S B
1. AC Sparta PrahaSparta 29 23 4 2 66:25 73
2. SK Slavia PrahaSlavia 29 21 6 2 60:22 69
3. FC Viktoria PlzeňPlzeň 29 18 5 6 64:33 59
4. FC Baník OstravaOstrava 29 13 5 11 46:37 44
5. FK Mladá BoleslavMl. Boleslav 29 12 7 10 49:45 43
6. 1. FC SlováckoSlovácko 29 11 7 11 37:38 40
7. FC Slovan LiberecLiberec 29 10 9 10 44:44 39
8. SK Sigma OlomoucOlomouc 29 10 7 12 39:41 37
9. FC Hradec KrálovéHradec Kr. 29 9 10 10 31:36 37
10. FK TepliceTeplice 29 9 9 11 31:37 36
11. Bohemians Praha 1905Bohemians 29 7 11 11 27:39 32
12. FK JablonecJablonec 29 6 11 12 34:44 29
13. FK PardubicePardubice 29 7 7 15 28:40 28
14. FC ZlínZlín 29 5 10 14 36:60 25
15. SK Dynamo České BudějoviceČ. Budějovice 29 6 5 18 32:60 23
16. MFK KarvináKarviná 29 5 7 17 29:52 22

1. až 6. tým postupuje do skupiny o titul, 7. až 10. tým bude bojovat v play off o Evropu a 11. až 16. tým se utká ve skupině o záchranu.

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

21. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Slavia zakopla, Sparta vyhraje základní část. V elitní skupině bude i Boleslav

20. dubna 2024  14:20,  aktualizováno  21.4 20:05

I když doma dostali tři góly, sparťanští fotbalisté v sobotu odpoledne v divokém utkání s Baníkem...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Fiorentina - Plzeň 2:0, pohárovou jízdu uťalo prodloužení, hosté hráli v deseti

18. dubna 2024  17:42,  aktualizováno  21:23

Plzeňští fotbalisté se rvali, bojovali do vyčerpání, ale mezi čtyři nejlepší kluby v Konferenční...

Slavia - Olomouc 2:2, domácí srovnali před koncem. Titul se jim vzdaluje

21. dubna 2024  14:11,  aktualizováno  17:13

Že po jednoznačné první půli padnou po přestávce v Edenu rychlé dva góly, se dalo celkem jasně...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Guardiola po vyřazení: V jiném sportu bychom vyhráli. Frustrující, soptil Días

18. dubna 2024  6:59

V utkání měli jasnou převahu, svého soupeře od obdržené branky takřka nepustili za polovinu hřiště,...

ONLINE: Vložené kolo anglické ligy, Arsenal v derby vede nad Chelsea

23. dubna 2024  21:01,  aktualizováno  21:25

Sledujeme online Mohou si pojistit vedení v neúplné tabulce, ve vloženém 29. kole anglické Premier League hrají...

Slovák, Slovinec, Rumun či Švéd, jenž vyloučil Holeše. Kdo jsou sudí pro Euro

23. dubna 2024  19:26

Slovenský sudí Ivan Kružliak, Slavko Vinčič ze Slovinska, István Kovács z Rumunska či švédský...

Barcelona a neuznaný gól: rozhodčí neměli průkazné záběry, potvrdil zvukový záznam

23. dubna 2024  11:19,  aktualizováno  17:59

Nedělní porážka 2:3 ve slavném fotbalovém El Clásiku v Barceloně stále vře. Ještě v pondělí večer...

Bořil ve Slavii pokračuje, má smlouvu na další rok. Jsem nadšený, říká

23. dubna 2024  17:14,  aktualizováno  17:25

Podepsáno má už dva měsíce. Teď fotbalová Slavia novinku oznámila veřejnosti: Kapitán Jan Bořil...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...