Olivový olej na zahradě: Pomůže se škůdci, rzí, komáry i krtky

Olivový olej je známý především svými zdraví prospěšnými vlastnostmi, pro které ho mnoho z nás používá při přípravě rozmanitých pokrmů. Především ženy ho pak často využívají také k péči o svou pokožku či vlasy. Kromě toho lze ale tuto zázračnou tekutinu využít i v domácnosti a také na zahradě. V těchto případech samozřejmě není nutné používat jinak široce doporučovaný za studena lisovaný extra panenský olivový olej. Jakými způsoby lze olivový olej na zahradě využít?

Očistěte listy rostlin a zbavte je „minování“

Nalijte malé množství olivového oleje do vatového tamponu a otřete jím listy rostlin. Olej jemně odstraní nečistoty a zároveň zanechá listy krásně lesklé. Jen dejte pozor na to, abyste po této proceduře nenechávali rostliny na slunci.  Olivový olej je skvělým přírodním likvidátorem nejrůznějších škůdců, kteří napadají listy rostlin a způsobují minování, neboli vyžírají listový parenchym. Vyrobte si vlastní přípravek na hubení těchto škůdců smícháním šesti čajových lžiček olivového oleje a půl lžičky saponátu na mytí nádobí. Směs přidejte do litru vody, nalijte do lahve s rozprašovačem, protřepejte a nastříkejte na postižená místa rostliny.

Ochrana proti škůdcům

Na univerzální postřik, který funguje proti rozmanitým druhům škůdců, se doporučuje vytvořit postřik smícháním 10 ml olivového oleje s 10 ml saponátu a roztok přidat do 600 ml vody. Následně pomocí lahvičky s rozprašovačem prostředkem ošetřete postižené rostliny. Postřik neprovádějte na přímém slunci a po postřiku rostliny nevystavujte slunečnímu záření.

Odpuzovač much a komárů

Při práci i odpočinku na zahradě nás často obtěžuje nepříjemný hmyz, včetně much a komárů. S pomocí olivového oleje si ale můžete vyrobit účinný přírodní repelent. Smíchejte šálek bílého octa, půl šálku vody, půl čajové lžičky eukalyptového oleje a půl čajové lžičky olivového oleje. Směs následně nastříkejte na místo, kde se mouchy často zdržují. Půl šálku olivového oleje, který umístíte na zahradu, údajně velmi láká komáry, kteří se v něm následně utopí a nebudou vás obtěžovat. V případě, že máte na zahradě sudy, nakapejte několik kapek olivového oleje i do vody v nich, vytvoříte tak na hladině lehký film, který komárům zabrání v kladení vajíček.

zdroj: pixabay.com

Odežeňte krtky a zbavte se škvorů

Krtci jsou sice pro celkové zdraví půdy prospěšní, nicméně na zahradě je nikdo z nás mít nechce. Pokud se stane, že si krtci z nějakého důvodu vaši zahradu oblíbí, můžete se jich zkusit zbavit přírodním způsobem za pomoci olivového oleje. Stačí do něj namočit kus látky a ten následně vložit do krtčích děr. V případě, že vás naopak na zahradě trápí škvoři, můžete je chytit tak, že si vyrobíte past z olivového oleje. Nalijte do mělké nádoby stejné množství olivového oleje a sójové omáčky. Škvory směs přiláká, vlezou do ní, ale už nedokáží vylézt.

Ochrana zahradního nářadí

Zahradní nářadí je často vystavováno působení rozmanitých nečistot a vody, což následně vede ke vzniku rzi. I v této situaci si stačí vzít na pomoc olivový olej. Hadříkem či pomocí vatových tamponků naneste na nářadí vrstvu olivového oleje, nebude rezavět a nebudou se na něm tolik zachycovat nečistoty. Olejem ošetřete i dřevěné rukojeti či násady, ochráníte je před praskáním.

První pomoc pro dřevěný nábytek i vrzající branku

Nalijte trochu olivového oleje na papírovou nebo bavlněnou utěrku a poté ho vetřete do dřevěného zahradního nábytku. Dodáte tak dřevu výživu a ochráníte ho před přílišným vysušením, změnou barvy i praskáním. Budete-li tuto péči nábytku dopřávat pravidelně, výrazně tak prodloužíte jeho trvanlivost. Pokud vás na nábytku trápí kolečka od odkládaných hrnků a skleniček, přidejte lžíci olivového oleje do půl šálku jedlé sody a čtvrt šálku octa a tuto pastu následně použijte k jejich odstranění. Jestliže máte problém se skřípající brankou nebo houpačkou, jednoduše naneste na panty několik kapek olivového oleje. Bude okamžitě po problému.

Zdroj: balconygardenweb.com

Autor: Martina Šťastná
zavřít reklamu