on-line podvody

Naše pravidelné #zesvěta je tento týden poměrně pesimistické. V daňových rájích letos zmizel enormní objem peněz, roste počet on-line podvodů i Afghánistánem vyprodukovaných opiátů. Alespoň že někteří pašeráci pořád ještě neumí pořádně pašovat…

#1 Téměř 11 bilionů korun mizí v daňových rájích

Země přicházejí o téměř půl bilionu dolarů kvůli zneužívání daní nadnárodními společnostmi a superbohatými. Za takovou částku by se celá světová populace mohla třikrát kompletně naočkovat proti nemoci Covid-19.

Zpráva State of Tax Justice 2021, kterou společně zveřejnily organizace Tax Justice Network (TJN), Global Alliance for Tax Justice a Public Services International, uvádí, že odhadované ztráty vzrostly z loňských 427 miliard dolarů na 483 miliard dolarů (zhruba 10,75 bilionů korun; taková částka by pokryla výdaje rozpočtu ČR za rok 2021 více než 5,5krát) v roce 2021, přičemž jen Velká Británie je zodpovědná za téměř 40 % celkové částky. Velká Británie usnadňuje zneužívání a daňové úniky prostřednictvím sítě tvořené britskými zámořskými územími a londýnskou City.

V reportu se též píše, že 312 miliard dolarů z celkové částky je výsledkem přeshraničního zneužívání korporátních daní nadnárodními korporacemi a 171 miliard dolarů offshorových daňových úniků bohatými jednotlivci. Zpráva uvádí, že celková částka byla vypočtena na základě údajů, které samy nadnárodní korporace poskytly, a bankovních údajů shromážděných vládami. Miroslav Palanský, datový vědec TJN, uvedl, že tato čísla představují „špičku ledovce“ a že skutečné ztráty ze zneužívání daní jsou mnohem vyšší.

Report najdete na tomto odkazu. A pokud vás téma zajímá víc, poslechněte si díly Odposlechu s čísly 61 a 62, nebo si pusťte naši tematickou videosérii #followthemoney.

#2 Afghánské opiové království

Pokud holdujete opiátům, je velice pravděpodobné, že jsou afghánského původu. Podle zprávy Úřadu OSN pro drogy a kriminalitu (UNODC) s názvem „Drogová situace v Afghánistánu v roce 2021 – nejnovější zjištění a nové hrozby“ afghánské opiáty zásobují osm z deseti uživatelů na celém světě, přičemž Afghánistán se v roce 2020 podílel na celosvětové produkci opia 85 procenty. Sklizeň opia v Afghánistánu se v roce 2021 oproti loňskému roku zvýšila o osm procent na 6 800 tun, což by mohlo vést k zaplavení trhů po celém světě přibližně 320 tunami čistého heroinu, který se ze země pašuje. Kromě růstu produkce se ale kvůli zvýšené politické nejistotě v zemi od srpna 2021 zvyšují také ceny opia, což podle odborníků může být pro zemědělce, kteří letos v zimě zasejí opiový mák, pobídkou k většímu pěstování, což zase zvýší úrodu v příštím roce.

Celou zmíněnou zprávu o drogách v Aghánistánu si můžete přečíst, když kliknete tady.

#3 Jednou cibulové kroužky deluxe, prosím!

Britské úřady obvinily polského řidiče kamionu z pašování drog poté, co v jeho vozidle našly 418 kilogramů kokainu v nákladním prostoru s mraženými cibulovými kroužky. Třicetiletý Piotr Perzenowski z polského Mazovska byl zastaven pohraniční policií ve francouzském městě Coquelles, které leží u vstupu do Eurotunelu. Při prohlídce policisté nalezli drogy, jejichž pouliční hodnota byla odhadnuta na 44,37 milionu amerických dolarů (v přepočtu téměř miliarda korun).

Že není dobrý nápad schovávat věci do něčeho, co má díry, se dozvíte zde.

#4 Pozdě, ale přece.

Pokud nás sledujete delší dobu, možná jste si všimli, že s našimi kauzami a jejich dopadem je to občas… komplikovanější. To dokládá například to, že Německo vydalo minulý týden mezinárodní zatykač na Christopha Zollingera, bývalého vysoce postaveného právníka panamské právnické společnosti Mossack Fonseca, která stojí v centru vyšetřování kauzy Panama Papers. Pro ty, co nás nesledují tak dlouho, připomínáme, že Panama Papers jsou kauzou z roku 2016. No vidíte, projít všechny dokumenty a vystavit zatykač trvalo policistům jenom něco málo přes pět a půl roku!

Že na každého ptáčka dřív nebo později spadne klec, si můžete přečíst zde.

#PanamaPapers

#5 Nakupujete přes internet? Tak bacha!

Europol minulý týden vydal svou každoroční zprávu o kyberkriminalitě. V té varuje, že pandemie koronaviru způsobila prudký nárůst podvodů při online nakupování a že zločinci se nadále snaží lovit oběti pracující z domova. Podle Europolu obavy z nákazy virem vedly k prudkému nárůstu nakupování přes internet, což ve druhém roce pandemie vedlo k výraznému nárůstu podvodů při doručování zboží. Zločinci mají nabízet zboží a přijímat platby bez doručení, podvádět internetové obchody se slabými bezpečnostními opatřeními nebo využívat doručovací služby jako phishingové návnady.

Celý report si můžete stáhnout a přečíst na tomto odkazu.

Autor textu: Lukáš Nechvátal
Autorka grafiky: Nikola Klepáčková