Budova muzea v Jaroměři od Josefa Gočára prochází rekonstrukcí. Otevře se na podzim příštího roku

19. listopad 2021 08:03

Městské muzeum v Jaroměři na Náchodsku prochází nákladnou rekonstrukcí. Návštěvníkům se znovu otevře až na podzim příštího roku. Historická budova postavená v roce 1910 podle návrhu známého architekta Josefa Gočára se dočká interiérových úprav a pro veřejnost budou k dispozici i nové prostory. 

S ředitelem muzea Rudolfem Havelkou si na stavbu zašla redaktorka Eva Boudová.

Teď stojíme v sále, který je tak trochu k nepoznání. Ale těšíme se, že po stavebních úpravách bude vše jinak. Jsme na stavbě, muzeum se zkrátka proměnilo na staveniště. „Naše muzeum prochází celkovou rekonstrukcí v rámci česko-polského projektu Centra řemesel na Via Fabrilis, je to již několikátá fáze tohoto projektu.“

Čtěte také

„Jak je vidět, celý hlavní sál Wenkeova domu je oblepen igelitem a papíry. Zbylo tady pouze vybavení, které nebylo možné přestěhovat a to je zakryto modrou fólií. Pod ní je pultové a regálové vybavení, které jsme pořídili v předchozím projektu, vysvětluje Rudolf Havelka.

„Když se ale rozhlédneme, tak je patrné, že některé práce už jsou v podstatě dokončené. Už jsou hotové rozvody elektřiny a vody, v interiérech probíhají už dokončovací práce. V některých částech, v nově zpřístupněných výstavních sálech, se ale budou teprve realizovat podlahy.

„Stavba zatím nemá nějaký výrazný skluz, firma požádala o tři měsíce z důvodů poměrně rozsáhlých víceprací, které se týkaly hlavně nutnosti nového střešního opláštění na č.p. 91, což je dům sousedící s Wenkeovým domem, kde bylo nutné udělat celou novou střechu.

Doufali jsme původně, že budeme mít otevřeno již na letní sezónu v příštím roce, ale s tím posunem o tři měsíce a nutností zde vybudovat nové expozice, budeme otevírat zhruba za rok. Doufám, že počátkem října 2022.

Čtěte také

Teď procházíme původním sálem. „Ano, to byl původní galerijní sál, který bude nově určen pro výstavy. Jak je vidět, sál přímo koresponduje s edukační místností, což se nám dobře hodí. Protože všechny proměnlivé výstavy, které tady budeme do budoucna mít, tak budou mít i poměrně rozsáhlý edukační program.

Vešli jsme do půdních prostor. „Jde o podkrovní prostory domu číslo popisné 91, který sousedí s Wenkeovým domem. Byly zde původně špinavá, nijak nevyužívaná půda. Teď se prostor krásně otevřel, jsou zde nově instalována střešní okna.

„A v tomto sále se budou konat přednášky či edukační aktivity. Ale zároveň chceme, a je to tak uzpůsobeno, aby ta místnost mohla sloužit třeba i pro nějakou klubovou činnost. Nezávisle na chodu muzea. Protože chceme dům opravdu otevřít i pro širší veřejnost, dodává ředitel muzea v Jaroměři Rudolf Havelka.

autoři: Eva Boudová , baj
Spustit audio

Související