Skandinávský dům vás zve na festival Dny Severu

Skandinávský dům pořádá festival severské kultury již dvanáctým rokem. Téma letošního festivalu zní fakta versus fikce a těšit se účastníci můžou na promítání dokumentárního filmu o švédském spisovateli Stiegu Larssonovi nebo na setkání s litevským spisovatelem Alvydasem Šlepikasem.

Dokumentární film Muž, který si hrál s ohněm o  Stiegu Larssonovi letošní festival 23. listopadu zahájí. Dokument je složen z rozhovorů s nejbližšími lidmi ze spisovatelova okolí. Jejich vyprávění nám přiblíží Larssonovu osobnost, nabídne lehký náhled do jeho tvorby a představí nám Švédsko spisovatelovýma očima.

Muž, který si hrál s ohněm

Ze severské tvorby se pak můžeme těšit na dánský thriller Idealista. Politický thriller s dokumentárním nádechem je inspirován skutečnými událostmi a věnuje se nejutajovanějšímu momentu dánských dějin v roce 1968. Poblíž města Thule se zřítí americký bombardér, který měl na palubě čtyři jaderné bomby, jenž zapříčíní kontaminaci okolí. Vládě se ale vše podaří utajit před veřejností, která se to nemá dozvědět.

V prosinci proběhne promítání norského historického dramatu z roku 2017 Ten dvanáctý. Napínavý příběh sleduje muže, který po zradě svého přítele jako jediný ze skupiny dvanácti mužů přežije a utíká před nacistickou okupací. Režie se ujal Harald Zwart, v hlavní roli s Thomasem Gullestadem.

Idealista

Hlavními hosty festivalu budou švédská autorka Elisabeth Åsbrink a litevský spisovatel Alvydas Šlepikas. Dny Severu se konají ve dnech 23. listopadu až 8. Prosince 2021 v Praze a Brně. Pro více informací navštivne oficiální web festivalu.