pá., 19. listopad 2021 01:56

Prezident Zeman by se podle svých slov měl během pár dní vrátit do Lán

Prezident Miloš Zeman s Petrem Fialou 17. listopadu v ÚVN Prezident Miloš Zeman s Petrem Fialou 17. listopadu v ÚVN Zdroj: Oficiální profil Jiřího Ovčáčka na Twitteru https://twitter.com/PREZIDENTmluvci/status/1460986482894721027/photo/1
Miloš Zeman by podle svých slov měl být během pár dní propuštěn do domácího léčení. Odborníci se však nemohou shodnout zda je to správné či nikoliv.

Prezident Miloš Zeman ve středu 17.11. v rozhovoru pro televizi Nova pronesl, že by měl být z nemocnice během několika dní propuštěn. Dle jeho slov chce přijímat kandidáty na určitá ministerstva ve vládě Petra Fialy. Tomáš Zima, rektor Univerzity Karlovy a člen lékařského konzilia, však pro Seznam Zprávy uvedl, že by byl radši, kdyby prezident v nemocnici zůstal. Rozdílem by ale byly určité výjimečné situace, při kterých by mohl svoji funkci vykonávat z Lán. Například jmenování Petra Fialy premiérem, které by mělo proběhnout 26. listopadu.

V této situaci však nezáleží jen na doporučení lékařského konzilia. Pavel Pafko, další ze členů konzilia řekl, že pokud prezident bude chtít jít z nemocnice pryč, nikdo mu nezabrání. "A člověk, který volně, svobodně přichází do nemocnice, má právo tu nemocnici kterýkoli den opustit," pronesl 18. listopadu v rozhovoru pro Frekvenci 1.

Podle někdejšího šéfa prezidentova lékařského konzilia Holcáta není v Zemanově propuštění do Lán problém. Doporučuje však každodenní kontakt s lékařem a trvalý odborný dohled.

Ústřední vojenská nemocnice toto pronesení řeší, není však stanovené, kdy by prezidenta mohli pustit nebo kdo by se o něj mohl případně starat.Prezident Zeman se v Ústřední vojenské nemocnici léčí již od 10. října s cirhózou jater. V pondělí 15. listopadu byl z jednotky intenzivní péče přesunut na lůžko dlouhodobé péče. Zde může přijímat návštěvy, které netrvají déle než 30 minut a musí se zde dodržovat epidemiologická opatření.

Zobrazeno 437 krát
Naposledy upraveno: pá., 19. listopad 2021 12:16
Pro psaní komentářů se přihlaste