Fotoreport: Festival Blues Alive je po čtvrtstoletí v plné síle

foto Jiří Janda
foto Jiří Janda

Po roční přestávce způsobené koronavirovými zákazy se tradičně v polovině listopadu v Šumperku odehrál jubilejní 25. ročník mezinárodního hudebního festivalu Blues Alive. Představily se na něm jak americké hvězdy současného blues, tak i domácí muzikanti, kteří zde připomněli nedávné 80. narozeniny slavného Boba Dylana.

(foto i text Jiří Janda)

 

Rick Estrin

Vrcholem pátečního programu bylo vystoupení zpěváka a hráče na foukací harmoniku Ricka Estrina, který prokázal, že skutečný showman svůj šarm ani dovednosti neztrácí ani po sedmdesátce. Obzvlášť, když mu záda kryjí The Nightcats, nejnovější držitelé prestižní ceny Blues Music Awards.

 

Winston Watson

Dylanovky se zvukem bicích doslova jako od Dylana, respektive bubeníka, který s rockovým laureátem Nobelovy ceny hrál po velkou část 90. let. Kdo to má? Publikum v Šumperku tedy ano.

 

Honza Holeček

Watson si na speciálním koncertě zabubnoval s domácí kapelou Livin Free, kterou vede zpěvák a kytarista Honza Holeček. V programu inzerovanou Druhou trávu s Robertem Křesťanem totiž ze hry vyřadila koronavirová karanténa.

 

John Primer

Na své si tentokrát přišli zejména příznivci chicagského blues, mezi jehož největší hvězdy dosud patří šestasedmdesátiletý John Primer, někdejší kapelník doprovodné skupiny Muddy Waterse. Jeho sobotní vystoupení celý festival uzavřelo.

 

Lil’ Ed

Stejnou odnož blues představila již hvězda úvodního čtvrtečního večera, Lil’ Ed Williams a jeho The Blues Imperials. I v jejich podání je muzika celkem legrace.

 

Pat Fulgoni

Ještě před nimi si pár dvanáctek zazpíval Pat Fulgoni. Někdejší frontman úspěšné britské kapely Kava Kava se sice nyní věnuje zejména elektronické hudbě, ale do Šumperka se vrátil již poněkolikáté, tentokrát se svou kapelou Blues Experience.

 

Koncert ve foyeru

Tradičnímu noční jamování po šumperských hospodách sice tentokrát zabránily covidové zákazy, alespoň v předsálí Domu kultury se ale hrálo. Na snímku publikum sleduje polskou kapelu Levi.

 

Pocta Dylanovi v kostele

Dylanovy písničky v neobvyklých úpravách zněly také ve speciálním pátečním podvečerním bloku v Klášterním kostele. Jejich vlastní překlady zde mimo jiné představil Jarda Svoboda, byť tentokrát bez Trabandu.

 

Vladimír Merta

„Kdyby mě někdo náhodou chtěl chválit, měl by vědět, že polovinu toho mám od Boba Dylana,“ hrdě se ke svému vzoru hlásí i další účastník chrámového hudebního zastavení, veterán domácí scény Vladimír Merta.

 

Ondřej Bezr a Štěpán Suchochleb

Čtvrtstoletí šumperské přehlídky si její návštěvníci mohou doma připomenout v nové knize obsahující 35 rozhovorů s hvězdami jejích minulých ročníků a fotografie od stálých festivalových fotografů. Publiku ji představili její dramaturg Ondřej Bezr a booking agent Štěpán Suchochleb.

Text i foto: Jiří Janda

Comments

comments

Vyhledat