V kině Přítomnost probíhá festival BalCan CrossOver zaměřený na kulturu zemí západního Balkánu

V pražském kině Přítomnost proběhne od 18. do 21.11. 2021 festival BalCan CrossOver zaměřený na kulturu zemí západního Balkánu. Čtyřdenní akce přinese devět filmových projekcí, dvě literární čtení, diskuzi a představí i výběr ze současné hudební produkce. Festival organizuje Jakub Novosad, zakladatel platformy BalCan CrossOver, jejímž cílem je propagace současné kultury postjugoslávských zemí.

 

„Kultura zemí bývalé Jugoslávie je neuvěřitelně pestrá a rozmanitá, v Česku se ale o ní stále dozvídáme jen málo a v útržcích. Snažím se hledat způsob, jak svoje nadšení pro tuto oblast předávat dál. Pořádání akcí se ukázalo být vhodným prostředkem, jak toho dosáhnout,” říká Novosad, který prožil několik let v Bělehradě a své znalosti tamější kultury a jazyka využívá i jako tlumočník či překladatel knih řady současných balkánských autorů.

 

Během festivalu, jehož partnery jsou např. Institut dokumentárního filmu či nakladatelství Argo, budou mít diváci jedinečnou příležitost na velkém plátně zhlédnout mezinárodně oceněné celovečerní snímky jako Chlapi nepláčou režiséra Alena Drljeviće nebo strhující dokumentární drama Srbenka, jež mapuje vznik divadelní hry v režii kontroverzního režiséra Olivera Frljiće. V české premiéře bude také možné spatřit jeden z nejpopulárnějších srbských filmů loňského roku, komedii Reálný příběh. Vyvrcholením pak bude nedělní projekce letošního festivalového hitu Quo Vadis, Aida?, který se dočkal nominace na Oskara za nejlepší cizojazyčný film a odnesl si druhé místo v diváckém hlasování na karlovarském festivalu.

 

„Mým hlavním cílem je vytvořit platformu, která by postupně měnila vnímání lidí z postjugoslávských zemí a dlouhodobě sem přinášela zajímavá díla jejich bohaté kultury. Věřím, že toho lze dosáhnout jen postupným budováním a rozšiřováním komunity lidí, jež tato oblast přitahuje a zajímá. Chci je propojovat tím, že sem přinesu kulturu, která mě samotného dlouhodobě fascinuje a obohacuje,” dodává Novosad ke své motivaci, proč festival organizuje.

 

V rámci doprovodného programu se návštěvníci mohou těšit na čtení z překladů současné literatury, balkánskou muziku i videoklipy s českými titulky či něco drobného na zub z balkánských specialit.

 

Event na Facebooku a webu kina

https://www.facebook.com/events/294306678838784

https://kinopritomnost.cz/?cinema=7&festival=6

 

Comments

comments

Vyhledat