Senát Parlamentu České republiky

Valdštejnské nám. 4, 118 01  Praha 1

Lada Faldynová
Telefon
+420 257 072 302
Mobilní telefon
+420 704 644 464

Miloš Vystrčil v Londýně: Parlamenty po brexitu sehrávají pro rozvoj česko-britských vztahů důležitou roli (19.11.2021)

Perex:

19. listopadu 2021, Londýn. U hlavního vchodu do britského Parlamentu v Londýně u příležitosti návštěvy čtyřčlenné senátní delegace, kterou vede předseda Senátu Miloš Vystrčil, vůbec poprvé zavlála česká státní vlajka. Delegaci tvořenou dále senátory Ladislavem Faktorem, Janem Žaloudíkem a Ondřejem Šimetkou přijali předseda Sněmovny lordů Lord McFall Of Alcluith a předseda Dolní sněmovny Sir Lindsay Hoyle; setkala se také s předsedou sněmovního zahraničního výboru Tomem Tugendhatem. Zákonodárci obou zemí se při všech jednání shodli, že v důsledku odchodu Velké Británie z Evropské unie narostl význam bilaterálních vztahů, na jejichž rozvoji se mají podílet také národní parlamenty.

Obrázek přidružený k tiskové zprávě

 

„Po brexitu jsme jako Česká republika přišli v EU o významného spojence. Během všech jednání jsme proto hovořili zejména o tom, jakým způsobem bude Spojené království s evropskými zeměmi komunikovat, když je nyní potřeba navazovat bilaterální vztahy. Zajímaly nás zejména možnosti v oblasti meziparlamentní spolupráce, vzdělávání, bezpečnosti či hospodářské výměny,“ vyjmenovává Miloš Vystrčil.

„Ostatně i proto, abychom podpořili vzájemný obchod, jsme s Hospodářskou komorou reprezentovanou jejím viceprezidentem Radkem Jakubským nabídli dvacítce českých firem, aby se k senátní cestě do Velké Británie připojili,“ doplňuje Vystrčil, který svůj program v Londýně zahájil otevřením podnikatelského fóra na půdě českého velvyslanectví.

V hlavním městě dále navštívila čtveřice senátorů sídlo televizní a rozhlasové stanice BBC, která ve Velké Británii plní úlohu veřejnoprávního média, a setkala se se zástupci více než desítky krajanských organizací.

V sobotu zamíří delegace na Oxfordskou univerzitu, kde si společně s českými a slovenskými studenty připomene uplynulé výročí 17. listopadu a počátku sametové revoluce.

 

Sue Nguyen, 19.11.2021