19.4.2024 | Svátek má Rostislav


ENERGETIKA: Babišovo dědictví

20.11.2021

Drahá elektřina drtí mnohé české domácnosti, zvláště ty, které odebíraly plyn a elektřinu od zkrachovalé společnosti Bohemia Energy a některých dalších. Tito lidé automaticky přešli pod tzv. dodavatele poslední instance (DPI) a začaly problémy. DPI totiž těmto novým zákazníkům stanovily mnohonásobně větší zálohy, než které platili dosud. A jsou to často velmi smutné příběhy.

Tak matka samoživitelka s dvěma dětmi, na které otec neplatí alimenty, má měsíční příjem něco před dvacet tisíc korun měsíčně. Nový dodavatel energie však po ní chce zálohu dvacet šest tisíc korun měsíčně. Nebo stará osmdesátiletá paní s důchodem kolem dvanácti tisíc korun měsíčně by nyní měla za plyn a elektřinu platit osmnáct tisíc korun měsíčně na zálohách. Blíží se zima a těmto lidem vážně hrozí, že v mrazech budou žít v nevytopených místnostech. Co s nimi bude, to Babišovu vládu evidentně nezajímá.

Přitom je to ona, která má velký díl viny na této smutné situaci. V tomto případě totiž selhal stát, respektive Energetický regulační úřad, který má trh s energiemi na starosti. ERÚ totiž u dodavatelů neprováděl důsledné kontroly a umožnil spekulativní chování některých společností, mezi nimi hlavně Bohemia Energy. Ta zákazníkům naslibovala levnou elektřinu a řešila to tak, že spoléhala na výkyvy její ceny. Takže nakupovala v dobách, kdy byla elektřina levná. To však bylo velmi riskantní chování, které se nakonec nevyplatilo, protože ceny v poslední době pouze stoupaly. BE už proto nebyla schopna prodávat produkty za smluvně garantované ceny, a tak jí nezbylo než vyhlásit bankrot. Každému, kdo se jen trochu vyzná v trzích s energiemi, je jasné, že takový konec byl nezbytný. Chybou vládní koalice ANO a ČSSD bylo, že toto dopustila.

Opatření končící Babišovy vlády v demisi, tedy nulová DPH na elektřinu a plyn v příštím roce, není řešením a už vůbec nepomůže lidem, kteří se nyní kvůli drahým energiím ocitli v nouzi. Ti potřebují okamžitou pomoc. Jenomže když si člověk zajde na radnici s prosbou o finanční podporu, tak tam dostane mnohostránkový elaborát, který musí vyplnit a ještě k tomu potřebuje různá potvrzení s mnoha razítky. Pro staré lidi je to často nepřekonatelná překážka.

Nejlepším řešením je tedy rychlá a adresná pomoc bez zbytečných byrokratických překážek pro lidi, kteří se kvůli drahým energiím ocitli v existenčních problémech. Tuto variantu nabízí i nová vláda Petra Fialy a doufám, že se ji podaří co nejdříve realizovat.

Autor je středočeský krajský zastupitel za ODS