Recenze: Knihy pro dospělé

Recenze: Alex George – Hodiny v Paříži

1 1 1 1 1 (1 hlas)
5

Román Hodiny v Paříži napsal anglický spisovatel Alex George a v České republice kniha vyšla v nakladatelství Metafora. Kniha pojednává o osudu čtyř zdánlivě obyčejných lidí, kterým pobyt v Paříži změní život. Jak se ale změní za pouhý jeden den?! To si budete muset přečíst sami.



Hlavními hrdiny jsou čtyři lidé – Camille, Souren, Guillaume a Jean-Paul. Každý z nich přišel do Paříže z jiného důvodu, každý žije svůj život. Ač se na první pohled mohou zdát obyčejní, na ten druhý čtenář uvidí, co museli obětovat a protrpět, aby se dostali tam, kde v současné době jsou. Současnost znamená rok 1927 – tedy období mezi dvěma světovými válkami. Meziválečná Paříž je napěchovaná talenty v oblasti umění a člověk tak může narazit na spoustu známých tváří. Obyčejní lidé se ale snaží jen žít své životy a být šťastní.

Autor čtenáři předkládá čtyři příběhy o čtyřech různých lidech, jejichž životy postupně rozkrývá. Každá kapitola je věnovaná jednomu z nich. Čtenář tedy napjatě očekává, co se s daným člověkem stane, samozřejmě v tom nejlepším je vyprávění přerušeno a přesouvá se k dalšímu aktérovi. Vyprávění je tak díky tomu dynamické a čtenář hltá každé jednotlivé slovo, aby se dozvěděl, jak to se všemi nakonec dopadne. Někomu se může zdát vyprávění chaotické a sledování čtyř osudů náročné, ale když si na tento styl vyprávění zvyknete, jistě vás kniha pohltí.

Celou knihou prostupuje melancholická nálada. Čtyři hlavní hrdinové nejsou úplně prototypem šťastného člověka, ale svůj život se snaží žít naplno a stále doufají, že své štěstí naleznou. Velkým bonusem je i spisovatelovo umění popisu nálad a prostředí, a tak má čtenář pocit, že stojí vedle malíře, který právě dotváří svůj obraz, či popíjí kávu se spisovateli, kteří debatují nad svými díly a dělí se o své rozdílné názory. Určitě bych vyzdvihla i překrásnou obálku knihy. Ta mě na první pohled velmi zaujala, i díky ní jsem si knihu vybrala.

Může se zdát, že jeden den je v lidském životě málo, ale často stačí k tomu, aby nám navždycky změnil život. A to nemusí být den – stačí hodina, minuta, vteřina. Zásadní chvíle často netrvají věčnost, ale navždy se nám vryjí do paměti a srdce. Tyto okamžiky si pak neseme v sobě celý život a často se k nim i vracíme. Co by se stalo, kdybych tohle udělala jinak? Mohla jsem udělat víc? Kde bych byla, kdyby se mi tohle nestalo? Všechny tyto otázky mě provázely při čtení knihy Hodiny v Paříži a já si díky ní vzpomněla na své zásadní momenty mého dosavadního života.

Kniha končí spojením všech čtyř osudů. Poté, co čtenář sledoval jednotlivé kroky hlavních postav, nechal je vzpomínat na svá trápení, lásky a okamžiky štěstí, se čtenář konečně dostává k okamžiku, kdy se všechny čtyři lidské bytosti potkávají na jednom místě a končí tak jejich pouť a tím i celé vyprávění.

Název: Hodiny v Paříži
Autor: Alex George
Překladatel: Dina Podzimková
Nakladatelství: Grada
Místo vydání: Praha
Rok vydání: 2021
Vydání: 2.
Počet stran: 285
ISBN 978-80-7625-169-4

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení