Akrobatičtí lyžaři na startu nové sezony s hlavním cílem kvalifikovat se na olympijské hry

S reprezentačními stálicemi, talentovanými mladými závodníky i posilami ze zahraničí vstoupí čeští akrobatičtí lyžaři do sezony 2021/2022. V aktuálních kvótách na olympijské hry v čínském Pekingu mají zatím vyjetá dvě místa skicrossařky, reálnou šanci o účast pod pěti kruhy mají ale také zástupci všech ostatních disciplín akrobatického lyžování – slopestylu a big airu, mogul i aerials.

O tom všem se hovořilo na setkání s novináři, reportéry, fotografy a kameramany, které se uskutečnilo ve čtvrtek 18. listopadu 2021 v Praze.



SKICROSS: Test olympijské trati už na konci listopadu

Jako jediná z disciplín českého akrobatického lyžování už aktuálně drží dvě místa v olympijských kvótách, a to především díky výsledkově výborné minulé sezoně reprezentační stálice Nikol Kučerové, která hned čtyřikrát pronikla do elitní desítky Světového poháru. O druhé místo na olympijských hrách bude bojovat stříbrná medailistka na letošním mistrovství světa juniorů Diana Cholenská. Obě reprezentantky si vyzkouší trať olympijského závodu v čínském středisku Secret Garden už na konci listopadu (25. – 27. listopadu 2021) v rámci prvního podniku Světového poháru.

Cílem Daniela Pauluse, jenž se ještě před začátkem skicrossařské sezony postavil na start Světového poháru alpských lyžařů v paralelním slalomu v rakouském Lechu, bude nejprve sbírat zkušenosti a body v Evropském poháru skicrossařů tak, aby co nejdříve mohl naskočit i do Světového poháru v této disciplíně. Svou první sezonu v Evropském poháru vyhlíží také Jakub Lomský.

Příprava reprezentace na novou sezonu pod vedením polského trenéra Tomasze Zerebeckého proběhla podle plánu, na přípravných kempech ve střediscích v Rakousku a Itálii panovaly ideální tréninkové podmínky. Jedinou velkou kaňkou je zranění Kláry Kašparové.

Jak říkám...

„Klára si v tréninku poranila pánev. Podle dosavadních vyšetření to vypadá, že do nadcházející sezony bohužel vůbec nezasáhne,“ řekl  sportovní ředitel Pavel Landa.  

SLOPESTYLE A BIG AIR: Do zimy s novým arsenálem triků

Dvojice reprezentantů v disciplínách slopestyle a big air Štěpán Hudeček a Vojtěch Břeský se pod vedením prezentačního trenéra Josefa Kalenského během letních měsíců věnovala především nácviku nových triků (double cork, triple cork) s rotacemi nad 1440 stupňů v rakouském Banger parku, který disponuje speciálními vzduchovými pytli.

Poté seniorská reprezentace zamířila za sněhem do italského Bormia, na rakouský ledovec Hintertux a naposledy opět do Rakouska na Stubai, odkud se vrátila na konci minulého týdne.

Jak říkám...

„Na Prime Session na Stubaii jsme byli poslední dva týdny. Velmi pozitivní je, že triky, které jsme trénovali v létě do nafukovacích bagů v Banger parku, se nám daří skákat i na sněhu,“ oznámil trenér Kalenský.

V nadcházející sezoně se freeskieři zaměří především na závody Evropského poháru.

Jak říkám...

„Cílem je zajistit si dostatek bodů pro účast ve Světovém poháru v disciplíně slopestyle a zároveň pravidelně postupovat do finále v rámci Evropského poháru jak ve slopestyle, tak v big airu. V sezoně proto plánujeme odjet více méně všechny závody Evropského poháru,“ popsal  Kalenský s tím, že prostor mezi závody Evropského poháru se svými svěřenci využijí k tréninku v italském Livignu a v rakouských snowparcích.  

MOGUL: Reprezentaci cepuje i expert z Austrálie

Reprezentace v disciplíně mogul, tedy jízdě v boulích, strávila takřka celou podzimní přípravu na rakouském ledovci Hintertux, kde v drtivé většině panovaly ideální tréninkové podmínky. Finální předsezónní příprava potrvá do konce listopadu a hned začátkem prosince na ni naváže nový ročník Světového poháru. Od 4. do 18. prosince 2021 boulaře čekají hned tři podniky elitního seriálu – první ve finské Ruce, poté ve švédském Idre Fjäll a nakonec ve francouzském Alpe d'Huez.

Jak říkám...

„Největším cílem je nominace Elišky Coufalové a Doroty Šamánkové na zimní olympijské hry. Pokud se to povede, bude další závodní program podřízen právě tréninku na olympiádu s tím, že ještě před odletem do Číny by ženy měly absolvovat další podniky Světového poháru,“ řekl  předseda disciplíny mogul skiing a bývalý reprezentant Daniel Honzig.

V říjnu tým boulařů výrazně posílil o trenéra Samuela Funga. Australský expert na tuto disciplínu s mnoha zkušenostmi napříč celým světem byl angažován především za účelem zdokonalení techniky jízdy v boulích.

Jak říkám...

„Samuel má za sebou dvacetiletou trenérskou praxi a vychoval řadu úspěšných závodníků na úrovni Světového poháru i olympijských her. Jeho zkušenost a znalosti se téměř okamžitě projevily v posunu našeho „A“ i „B“ týmu, i proto věříme v úspěšnou nominaci na zimní olympijské hry,“ dodal  Honzig.

AERIALS: První sezona v českých barvách pro Nicholase Novaka

Vyhlídky na českou účast pod pěti kruhy živí i disciplína, kterou olympijským zlatem ze Salt Lake City 2002 proslavil Aleš Valenta. Akrobatické skoky, neboli aerials, po minulé zimní sezoně posílil Američan s českými kořeny Nicholas Novak. Pětadvacetiletý závodník, jenž ve Světovém poháru dvakrát pronikl do elitní desítky a jeho nejlepším umístěním je šesté místo z roku 2019, se na premiérovou sezonu v české reprezentaci připravoval především ve vyhlášeném americkém středisku v Park City.

Jak říkám...

"V Nickovi vidíme velký příslib a jsme rádi, že se rozhodl pro reprezentaci České republiky. Jeho skoky jsou na vysoké úrovni, může se měřit s těmi nejlepšími, což v minulosti už nekolikrát dokázal. Jednoznačným cílem je pro něj kvalifikace na zimní olympijské hry v Pekingu," řekl  sportovní ředitel úseku Landa.  


Nikol Kučerová, Diana Cholenská, Štěpán Hudeček a Eliška Coufalová


SLOŽENÍ REPREZENTAČNÍCH TÝMŮ




Skicross
Nikol Kučerová, Diana Cholenská, Daniel Paulus, Jakub Lomský
Trenér: Tomasz Zerebecki

Slopestyle a Big Air
Štěpán Hudeček, Vojtěch Břeský
Trenér: Josef Kalenský

Mogul
Eliška Coufalová, Dorota Šamánková a Marek Gajdečka
Trenér: Vojtěch Bínek

Aerials
Nicholas Novak
Trenér: Jaroslav Novák

(Petr Skála podle tiskové zprávy na czech-ski.com, SportovníListy.cz, foto: Petr Skála)

Velká pokuta pro český hokej

21.4.2024 09:00:00

V rámci ochrany životního prostředí a dodržování pravidel udržitelnosti byla Asociaci extraligových klubů udělena pokuta ve výši 10 milionů korun. Toto rozhodnutí přišlo po anonymním podnětu a nás...