Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Pekarová Adamová dál povede TOP 09 i s Czerninem v zádech. „Budu jezdit jako motorová myš po ČR“

Aktualizováno -
20. listopadu 2021
11:55
Autor: vei, ČTK - 
20. listopadu 2021
05:00

Předsedkyní TOP 09 bude i další dva roky Markéta Pekarová Adamová, ve volbě získala 163 ze 176 hlasů. Část delegátů hlasovala na dálku. Záda jí bude i nadále krýt dosavadní první místopředseda strany Tomáš Czernin. Sněm začal symbolicky v 9:09 v Praze. Kvůli zhoršené covidové situaci se členové partaje mířící do vlády setkali z větší části jen prostřednictvím online přenosu. Na místě konání sněmu jsou fyzicky přítomni jen členové nejužšího vedení strany a část kandidátů do předsednictva, kteří v sále přednesou své kandidátské projevy. Akreditované novináře TOP 09 drží stranou v tiskové místnosti.

Předsedkyní strany byla zvolena na další dva roky Markéta Pekarová Adamová, která dovedla TOP 09 k vítězství ve sněmovních volbách v rámci koalice Spolu, tedy s ODS a KDU-ČSL. A sama se stala předsedkyní Sněmovny. Soupeře ve vnitrostranické volbě neměla.

„Nepřišli jsme vládnout, ale spravovat Českou republiku,“ řekla ve svém kandidátském projevu a varovala před složitou dobou, v jaké nová vláda nastoupí. 

Motorová myš 

Spolustraníky i příští vládu pak také vyzvala k soudržnosti. K tomu ji prý 16. listopadu při návštěvě Prahy nabádala také slovenská prezidentka Zuzana Čaputová, která má za dobu, co je v úřadu, už třetí vládu. 

„Můžete očekávat, že budu opět jako motorová myš jezdit po celé České republice. Pojďte do práce se mnou,“ zakončila svou řeč těsně před svým znovuzvolením. 

Beze změny zůstalo také další jméno. Prvním místopředsedou TOP 09 zůstal i nadále jediný kandidát do této funkce  senátor Tomáš Czernin.

Ze 177 odevzdaných hlasů ho podpořilo 170 delegátů. Tedy 96%. „Velice děkuji za důvěru. Budu Markétě krýt záda, budu jí oporou,“ slíbil Czernin hned po zvolení. 

Nový místopředseda Kučera. Otys vypadl

Delegáti sjezdu už zvolili také řadové místopředsedy TOP 09. Hlasovalo 181 straníků. Nejvíce hlasů - 163 získal Vlastimil Válek, dalším místopředsedou je senátor Herbert Pavera, kterého volilo 157 delegátů, Tomáš Kučera, který se vrátil po 4 letech do sněmovny získal 135 hlasů a stal se novým místopředsedou funkci obhájil také šéf poslanců TOP 09 Jan Jakob. Naopak Lukáš Otys z vedení Topky po dvou letech vypadal. Europoslanec Jiří Pospíšil se kandidatury před volbou vzdal s tím, že se chce naplno soustředit dění v Praze, kde je krajským předsedou. 

Pekarovou mrzelo, že nemohla vidět všechny delegáty

„Mrzí mě, že se nemohou všem podívat do vašich tváří,“ řekla na dálku  delegátům při zahájení sněmu předsedkyně strany Markéta Pekarová Adamová. Narážela tak na situaci, kdy v sále jsou jen členové nejužšího vedení a kandidáti. Každý v sále sedí u stolu sám. Sněmu se může účastnit až 182 delegátů. Krátce po deváté hodině bylo v Praze v sále 41 zástupců strany, na síti 116. 

„Věřím, že si tu dnes řekneme a zhodnotíme, kam chceme směřovat, jaká je naše vize a to nejen TOP 09 ale celá česká republika,“ dodala Pekarová Adamová. 

K delegátům sněmu, který protahuje čas na elektronické hlasování, postupně promluvili zástupci stran, které spolu uzavřely pro příští období koaliční smlouvu o vytvoření vlády. Jako první byl na řadě Petr Fiala (ODS), kandidát na příštího premiéra. K delegátům promluvil z auta přes online spojení. Ve své řeči ocenil, že se podařilo spojit síly pro volby do Sněmovny a vyzval k podobné spolupráci také pro příští rok, kdy budou komunální volby  a volby do Senátu. 

„Pojďme do toho spolu,“ vyzval Fiala, i když si podle svých slov uvědomuje, že to nebude možné všude po republice. 

Fiala také ocenil, nasazení Markéty Pekarové Adamové v předvolební kampani. „Vytvořili jsme trojici, někteří z vás ji nazývali svatou, my jsme dobře věděli, že svatí nejsme, ale že je to trojice přátel, která je důvěryhodná,“ vzpomněl Fiala volební projekt SPOLU. A narážel také na dalšího předsedu - Mariana Jurečku, šéfa KDU-ČSL, který míří do vlády jako vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu. 

„Očekávání lidí jsou obrovská, je tu obrovská naděje, jsou tu emoce. A my tu naději nesmíme zklamat,“ varoval svého koaliční partnera budoucí premiér. 

Před podobným očekáváním varoval také šéf lidovců Jurečka. K delegátům promluvil i předseda hnutí STAN budoucí vicepremiér a ministr vnitra Vít Rakušan. Vyzdvihl úspěch koalice SPOLU.  

Andrej Babiš si zasloužil porazit a vy jste to dokázali. Zvládli jste to lépe než my,“ dodal Rakušan, podle kterého je také potřeba ve vládě spolupracovat a nezklamat lidi. 

Šéfa Pirátů Ivana Bartoše zastoupila svým online vystoupením první místopředsedkyně strany a místopředsedkyně Sněmovny Olga Richterová

Podle čestného předsedy TOP 09 Karla Schwarzenberga, který promluvil k delegátům sněmu v sedě, může za úspěch strany ve volbách především výsledek v Praze, kde byla jedničkou právě předsedkyně Markéta Pekarová Adamová. 

„Už bylo několikrát řečeno, že nastupujeme v blbé době,“ varoval Schwarzenberg před tím, že nový kabinet přebere zemi v nedobrém stavu. Někdejší šéf TOP 09 a bývalý ministr už to prý zažívá podruhé. 

Poprvé, když nastupoval do vlády a byla ekonomická krize. „Byl by zázrak, kdybychom byli populární vláda,“ dodal Schwarzenberg. 

V říjnových volbách TOP 09 získala 14 poslaneckých mandátů. Ve vládě vznikající pětikoalice bude míst strana dva ministry. Vlastimila Válka na ministerstvu zdravotnictví, který bude zároveň také vicepremiérem. Vládní post získá také dosavadní místopředsedkyně poslaneckého klubu Helena Langšádlová. V kabinetu by měla řídit vědu, výzkum a inovace. Právě Langšádlová se ujme s Ondřejem Ženíškem moderování dopolední části sněmu. 

V současné době má TOP 09 2527 členů. 

Blesk Zprávy vám budou přinášet klíčové informace ze sněmu TOP 09 přímo z místa.

Video  Pekarová (TOP 09): Nechte se očkovat. I s ohledem na unavené doktory a sestřičky  - Blesk - Aleš Brunclík, Jaroslav Šimáček
Video se připravuje ...

panda82 ( 22. listopadu 2021 13:37 )

Tak bude jezdit, neměla by za 200tisíc sedět na ř .i. t. i tam za co bere peníze, jak se ta baba dostala do parlamentu nepochopím,

karel ( 21. listopadu 2021 00:03 )

Ta oskliva Babcakova bojovala o ministerstvo a pak ji doslo, ze by mozna musela pracovat

jajas ( 20. listopadu 2021 20:46 )

choseeeee ( 20. listopadu 2021 19:50 )

NO TOHLE BUDE VLÁDA, HNED Z KRAJE VEZME PENÍZE STUDENTŮM DŮCHODCŮM, PENÍZE POLICAJTŮM HASIČŮM ŽE SI NEZASLOUŽÍ HLAVNĚ CO SEDÍ V KANCLU ŽE NEODVÁDÍ ADEKVÁTNÍ PRACI (V PARLAMENTU MAKAJÍ JAKO O ŽIVOT PROTO SI ZVEDNOU PLATY A JAK ŘEKLI VŠAK SI TO ZASLOUŽÍ) BOHUŽEL POLICIE HASIČI VOJÁCI A DALŠÍ SI NEZASLOUŽÍ JELIKOŽ MAKJÍ V NEMOCNICÍCH A V DOMOVECH SENIORŮ. CO JSME SI ZVOLIL TO MÁME. vŠECHNO SE ZDRAŽUJE TAK VÁM NIC NEPŘIDÁME JENOM SAMI SOBĚ

kralovna-vsech-mori ( 20. listopadu 2021 16:38 )

Myslíte, že přijede i ke mně?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa