Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

I třetí zájemce couvl, areál dolů asi získá firma napojená na Petra Bendu

  6:30
Z koupě areálu bývalých rudných dolů na Cínovci vycouvala už třetí firma. Společnost Klíč Asset Management, jež nabídla třetí nejvyšší částku, nesložila zálohu. Dubí proto osloví čtvrtou v pořadí – firmu Sparus napojenou na podnikatele Petra Bendu. Podle zdrojů MF DNES byl tento průběh plánovaný od začátku.
Dubí na Teplicku chce prodat areál bývalých Rudných dolů na Cínovci.

Dubí na Teplicku chce prodat areál bývalých Rudných dolů na Cínovci. | foto: Iveta Lhotská, MAFRA

„Firma Klíč Asset Management se nám ozvala s tím, že po důkladném zvážení situace musí od prodeje odstoupit. Oslovíme tedy společnost Sparus, jež byla čtvrtá,“ řekl starosta Dubí Petr Pípal (Severočeši).

Společnost Sparus je přitom prokazatelně napojená na bývalého vlivného politika a podnikatele Petra Bendu. Některé zdroje dokonce hovoří o tom, že byl prodej parcel předem plánován právě pro ni. Další účastníci obálkové metody měli tvořit pouze jakési křoví.

„Právě o této firmě se už před zahájením prodeje říkalo, že vyhraje,“ sdělil MF DNES dobře informovaný zdroj pod podmínkou anonymity. Podle něj se dokonce Benda zúčastnil jednání zastupitelů, na kterém se obálky s nabídkami podávaly. „Vidělo ho tam několik lidí,“ podotkl zdroj.

Podle Pípala však Benda na zářijovém jednání zastupitelů přítomen nebyl. „Nevím o tom. Známe se velmi dobře, tykáme si. Věřím, že kdyby se jednání zúčastnil, přišel by mě pozdravit,“ oponoval starosta.

Ovšem to, že Benda stojí za společností Sparus, která by nyní měla lukrativní pozemky o rozloze necelých devět hektarů získat, nijak nerozporuje. „Slyšel jsem, že firma Sparus snad spravuje Sport Centrum na Bouřňáku,“ připustil.

Vazby mezi společnostmi jsou patrné z pohledu do obchodního rejstříku. Jednatelem firmy Sparus je Jaroslav Andres, jež figuruje zároveň jako statutární orgán Sport Centrum Bouřňák o.p.s. A jejím předsedou správní rady je právě Benda.

Zajímavé je i to, že v roce 2012 Sparus darovala 300 tisíc korun politické straně Národní socialisté. V té byl tehdy Benda místopředsedou a Andres ústředním tajemníkem.

Starosta: Že je kontroverzní, tvrdí novináři

To však nedokazuje, že by byl prodej areálu, pro který Dubí nemá využití, předem připraven právě pro Sparus, která za rozlehlé parcely nabídla 50 milionů korun. Město je nabízelo za minimální cenu 48,5 milionu korun.

Nejisté je i to, co bude nyní firma, pokud za pozemky zaplatí, s plochou dělat. „Do žádosti uvedla, že je chce získat jako investici. Podobně jako další společnosti, které se prodeje zúčastnily,“ uvedl Pípal s tím, že nemůže postavit nic jiného, než co jí povolí územní plán.

Na dotaz, zda mu nevadí, že bude pozemky vlastnit muž s nelichotivou pověstí, pak řekl: „Že je pan Benda kontroverzní, tvrdíte vy novináři. Dělá snad něco nezákonného? Znám ho velmi dobře, ještě z dob, kdy stál v koženém kabátě před Tuzexem a prodával bony. Dobře, nějak začal. Ale to neznamená, že je kontroverzní,“ míní Pípal.

MF DNES se chtěla Bendy zeptat, zda skutečně stojí za firmou Sparus, ten ale do telefonu příliš sdílný nebyl. „Omlouvám se, ale nevím, co bych pro vás mohl udělat. Mějte se hezky,“ řekl a zavěsil.

Podle spolku Cinvald, jež proti prodeji dlouhodobě vystupuje, nebudí firma Sparus důvěru. „Hlavně co se týče finančního zázemí. Obávala bych se, zda bude vůbec schopna uhradit tak vysokou sumu,“ sdělila předsedkyně spolku Kamila Vítek Derynková s tím, že osoba Petra Bendy firmě na důvěryhodnosti nepřidá. „My doufáme, že k prodeji nakonec nedojde,“ dodala.

Kdo je Petr Benda

Petr Benda je vlivný podnikatel a bývalý předseda ústecké ČSSD. S jeho jménem je spojeno mnoho zvěstí o nejrůznějších kauzách. Jméno si udělal už v 90. letech, kdy provozoval v Teplicích diskotéky a kupoval nemovitosti. Patří mu okolo 20 objektů v centru Teplic i v okolí.

Přestože přímé důkazy nebyly k mání, trestních oznámení na jeho osobu bylo podáno několik. Údajně se jím také zabýval Útvar pro odhalování organizovaného zločinu. Liberecké státní zastupitelství zase mělo prověřovat kauzu spojenou s drogami a vydíráním. Byl spojován i s náborem „černých duší“ do ČSSD, které mu měly ve straně zajistit potřebný vliv.

V parlamentních volbách v roce 2010 skončil těsně před branou Sněmovny, avšak poté, co se vzdal mandátu poslance Jiří Šlégr, zasedl na jeho místo. Po konci Jiřího Paroubka se ze svých funkcí v ČSSD poroučel i Benda. Paroubek pak v létě 2011 přišel s projektem národně-socialistické strany LEV 21, která měla na začátku dva poslanecké mandáty obsazené Paroubkem a Bendou. Ve volbách v roce 2013 neuspěli a se Sněmovnou se rozloučili.

Naposledy jméno Petra Bendy vzbudilo rozruch letos v lednu, kdy měl pořádat narozeninovou oslavu v teplickém hotelu Prince de Ligne, ačkoliv byly v té době z epidemiologických důvodů restaurace uzavřené. Párty se mělo zúčastnit až 15 lidí, mezi nimi například i Paroubek se Šlégrem a dále šéf Národní sportovní agentury Milan Hnilička, liberecký krajský policejní ředitel Vladislav Husák, ředitel FK Teplice Petr Hynek, zastupitel Teplic Michal Kasal či ředitel teplické věznice Petr Blažek.

Autor:
  • Nejčtenější

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Učitelku zmátli rychlí žáci a omylem zkrátila přijímačky. Musí se zopakovat

17. dubna 2024  10:27

Několik dětí z devátých tříd si zopakuje přijímací zkoušky z matematiky na teplickém gymnáziu....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zase se ožrali a pobodala ho, říkají místní o smrti muže v zahrádkářské osadě

11. dubna 2024  9:35,  aktualizováno  15:35

Před dveřmi do malé dřevěné chaty v zahrádkářské kolonii je zřetelná kaluž zaschlé krve, okolo mezi...

Syna jsem neznásilňovala, léčebné praktiky se mu líbily, řekla souzená žena

16. dubna 2024  13:40,  aktualizováno  14:22

Ústecký krajský soud pokračuje v projednávání případu ženy, která podle obžaloby za účasti svého...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Řidič jel po D8 dvacet minut v protisměru, jiný šofér kvůli tomu boural

5. dubna 2024  17:21,  aktualizováno  12.4 14:54

Policistům z dálničního oddělení Řehlovice se podařilo vypátrat řidiče, který jel v úterý 2. dubna...

Žatec je historickým městem roku 2023, loni se dostal na seznam UNESCO

18. dubna 2024  16:16,  aktualizováno  16:29

Historickým městem roku 2023 se stal Žatec. Cena je odměnou za nejlepší využití peněz na obnovu...

Křišťálové kapky nebo 600 nových dveří. Nejstarší lázeňský dům je po opravě

18. dubna 2024  15:33

Lázeňský dům Beethoven v Teplicích, který je nejstarším v Česku, se po čtyřměsíční rekonstrukci...

Lovosický hrdina Günl: Chceme dokázat, že patříme mezi top týmy v Česku

18. dubna 2024  11:07

V mládeži si přelomil obě zápěstí, teď láme soupeře. Jiří Günl, brankářský geroj házenkářů Lovosic....

Obec se kvůli objížďce obává průjezdu kamionů, pod její silnicí hrozí sesuv

18. dubna 2024  6:29

Od 8. května bude v Žiželicích na Lounsku uzavřena silnice I/27 z Mostu do Žatce. Uzavírka souvisí...

Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko
Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko

Zajistěte svému miminku to nejlepší hned od začátku s BEBELO® Milk 2, které je pečlivě vyvinuté pro harmonický růst a vývoj vašeho dítěte. Mléko...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...