Česká Karolina je 8. energeticky nejúčinnějším superpočítačem světa

Česká Karolina je 8. energeticky nejúčinnějším superpočítačem světa
Fotografie: VŠB-TUO
  • V americkém St. Louis proběhlo již 58. vyhlášení žebříčku nejvýkonnějších superpočítačů světa TOP500
  • Nejvýkonnější český superpočítač Karolina umístěný v Národním superpočítačovém centru IT4Innovations obsadil 8. místo celosvětově
  • Mezi evropskou konkurencí obsadil dokonce 3. příčku v oblasti energeticky nejúčinnějších superpočítačů světa

Žebříček TOP500 zahrnující nejvýkonnější superpočítače světa je vyhlašován dvakrát ročně v rámci mezinárodních superpočítačových konferencí. Jeho součástí je i vyhlášení žebříčku Green500, který hodnotí superpočítače z hlediska jejich energetické účinnosti. Energetická efektivita nejvýkonnějšího českého superpočítače Karolina, který je umístěn v IT4Innovations národním superpočítačovém centru VŠB – Technické univerzity Ostrava, přinesla v Green500 skvělé umístění již v červnu, kdy se Karolina dostala na 15. místo na světě. Od té doby byla provedena další dynamická ladění parametrů Karoliny, například ladění frekvencí procesorů při běhu paralelních superpočítačových aplikací. To vše vyneslo v americkém St. Louis Karolině 8. místo celosvětově v žebříčku Green500 a 3. místo v Evropě.


Umístění Karoliny mě nesmírně těší. Od června jsme provedli řadu cílených kroků ke zefektivnění energetické účinnosti Karoliny, což se odrazilo na umístění v Green500. Spotřebu elektrické energie dnes bedlivě sledujeme u všeho – ať jde o domácí spotřebiče či stroje a zařízení ve výrobních podnicích. Nejinak je tomu i u superpočítačů, jejichž energetická spotřeba dosahuje vzhledem k jejich výkonu velmi vysokých čísel, a je proto naší prioritou energetickou účinnost neustále zlepšovat,“ sdělil Vít Vondrák, ředitel národního superpočítačového centra IT4Innovations.

Příští generace superpočítačů bude muset využívat energeticky účinná řešení a přispívat k plnění environmentálních cílů a zároveň poskytovat superpočítačové schopnosti světové úrovně," řekl Anders Jensen, výkonný ředitel celoevropského společného podniku EuroHPC, který se na pořízení Karoliny podílí, a dodává: „Karolina a všechny EuroHPC superpočítače budou navíc v příštích letech přístupné evropským výzkumným pracovníkům, malým a středním podnikům a organizacím, které se zabývají řešením klíčových otázek životního prostředí a klimatu. Zelené a udržitelné technologie jsou pro nás prioritou v rámci cíle Evropské zelené dohody, aby Evropa byla do roku 2050 klimaticky neutrální.

Více k žebříčku Green500 naleznete na tomto odkazu.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze