FORTUNA:LIGA - preview 15. kola: Slovácko zkusí obrat Spartu

20.11.2021, 08:40, aktualizováno 21.11.2021, 08:41
Previews
Slovácko zažívá skvělou sezonu a v neděli odpoledne může přidat další třešničku, doma totiž hraje se Spartou. Slavie je favoritem souboje s Jabloncem, Karviná hostí Liberec a ve vyloženě záchranářském zápase si to rozdají Teplice a Pardubice...
MFK Karviná - Slovan Liberec  (neděle 15:00)
Po bídném vstupu do sezony se fotbalisté Liberce zvedli a už jsou na dostřel elitní šestce. Nyní navíc mají šanci na další vítězství, hrají totiž na hřišti Karviné, která zatím bodovala jen díky remízám.

Slezany na konci října postihla karanténa, která jim, zdá se, nijak neuškodila, naopak. V prvním listopadovém utkání proti Slovácku uhráli cennou remízu 2:2, když sice po Papadopulosově trefě nechali otočit Hofmanna s Kalabiškou, nicméně v závěru srovnával Túlio. Se stejným soupeřem sehráli i pohárové osmifinále, v něm ztratili Šindelářem nabyté vedení Jurečkovou brankou v nastavení, v prodloužení dokonal obrat Cicilia.

Severočeši se aktuálně vezou na vlně tří vítězství v řadě, která znamenají, že v případě dalšího vítězství se už mohou přiblížit šestému Hradci Králové na rozdíl jediného bodu. Po Sigmě a Teplicích si naposledy doma poradili i s Bohemians. Na Chalušovu trefu sice našel odpověď Puškáč, nicméně Tuptův zásah rozhodl o konečném výsledku 2:1.

Slovan sice na porážku od nadcházejícího soupeře čeká už čtyři zápasy, oba střety v minulé sezoně však skončily remízou. Pod Ještědem po Mosquerově gólu vyrovnával v nastavení Santos na 1:1. Shodný výsledek v Karviné zařídili Rondić a Herc.

Slezané se v tomto utkání musí obejít bez Qoseho, jenž pyká za čtyři nastřádané žluté karty. Zranění do hry nepustí Tavarese, v ohrožení je i start Neumana. Na straně Liberce se nepředstaví vykartovaný Koscelník, otazník pak visí nad Mészárosem a Stochem.

Zápas na karvinském Městském stadionu začíná v neděli v patnáct hodin, pokyn k výkopu dá hlavní sudí Pavel Orel.
MFK Karviná - pravděpodobná sestava:
Bolek - Santos, Buchta, Dramé - Křapka, Mangabeira, Túlio, Bartošák - Čmelík, Papadopulos, Sinjavskij
Slovan Liberec - pravděpodobná sestava:
Knobloch - Gebre Selassie, Chaluš, Plechatý, Mikula - Tiéhi, Havelka - Matoušek, Frýdek, Tupta - Hilál
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.47 - 3.21 - 2.26
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
1. FC Slovácko - Sparta Praha  (neděle 15:00)
Souboj dvou celků v bitvě o přední příčky nabídne odpolední program patnáctého kola v Uherském Hradišti. Domácí tam ze čtvrtého místa přivítají Spartu, která je jen o jednu příčku a jeden bod lepší.

Slovácko v posledním ligovém zápase před reprezentační přestávkou přerušilo sérii výher. V Karviné totiž sice po Papadopulosově trefě dokázali otočit Hofmann s Kalabiškou, nicméně v závěru srovnal na konečných 2:2 Túlio. Poprvé po sedmi zápasech a téměř dvou měsících tak Jihomoravané nedokázali zvítězit. Slezanům to ovšem vrátili v poháru, kdy po Šindelářově brance v nastavení srovnal Jurečka, v prodloužení pak o postupu dvěma zásahy rozhodl Cicilia.

"Souboj se Spartou bývá vždy silným nábojem jak pro hráče, tak i diváky, nyní je to ještě umocněno postavením obou celků v tabulce. Nám se doma daří a chtěli bychom na úspěšnou sérii navázat i v neděli. V reprezentační pauze jsme postoupili přes Karvinou v poháru, sice na poslední chvíli, ale o to cennější to je. Hráči sami sobě potvrdili, že jsou psychicky odolní, a tato vlastnost bude proti Spartě hodně potřeba," nabádá Jan Palinek, asistent kouče Svědíka.

V případě Letenských ta aktuální forma vypadá o něco hůře, neboť z posledních tří soutěžních zápasů uspěli jen v jednom. Po remíze v Ostravě a jednoznačné porážce v Lyonu dokázali alespoň zdolat Teplice poměrem 4:2. Nebyl to však jednoduchý zápas, po brankách Krejčího II. a Hancka snižoval Succar, na Pulkrabovu trefu zase zareagoval Mareš. Až druhá trefa Pulkraba v závěru dodala rudým potřebný klid.

"Slovácko dlouhodobě předvádí výborné výkony. Tuhle sezonu v tom pokračuje, takže se zaslouženě drží v tabulce nahoře. Tým je dlouho pospolu, moc změn pan Svědík nedělá, dobře s nimi pracuje. To, že jsou tam, kde jsou, není dílem náhody, ale koncepční práce. Bude to řežba, bude to mít hodně společných prvků jako nedávný zápas na Baníku," předpovídá asistent trenéra Vrby Luboš Loučka.

Pražané jsou v nedávné době ve vzájemných zápasech jasně úspěšnějším týmem. V létě 2020 po dlouhých šesti letech dobyli Uherské Hradiště, na což navázali v minulé sezoně výsledkem 2:1, když sice domácí díky Jurečkovi vedli, avšak Juliš s Pavelkou otočili. V dubnu na Letné rozhodl jediným gólem v sedmdesáté minutě Wiesner.

Domácí budou v utkání postrádat zraněného Marečka, hostům nepomohou Čelůstka, Höjer, Juliš, Polidar a Souček. Otazník pak visí ještě nad Hložkem, Karlssonem, mladším z Krejčích, Peškem a Wiesnerem.
1. FC Slovácko - pravděpodobná sestava:
Nguyen - Reinberk, Kadlec, Hofmann, Kalabiška - Havlík, Daníček - Petržela, Sadílek, Holzer - Jurečka
Sparta Praha - pravděpodobná sestava:
Nita - Vindheim, Panák, Štetina, Hancko - Sáček, Pavelka - Karlsson, Dočkal, Haraslín - Minčev
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.20 - 3.58 - 2.22
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
FK Teplice - FK Pardubice  (neděle 15:00)
Dva celky pořádně namočené do boje o záchranu se střetnou v neděli odpoledne v Teplicích. Domácí se aktuálně krčí na posledním místě, v případě vítězství se ale mohou dotáhnout na svého soupeře z Pardubic.

Skláři aktuálně prohráli už šest soutěžních zápasů v řadě, ten poslední před dvěma týdny na Spartě poměrem 4:2. Za domácí se prosadili Krejčí mladší s Hanckem a dvakrát Pulkrab, v dresu Severočechů vstřelili kontaktní branky Succar a Mareš. Doma sice získali čtyři z pěti svých bodů, na druhou stranu čtyři góly v šesti zápasech jsou žalostná bilance.

Východočeši sice dokážou alespoň občas remizovat, nicméně v lize už devětkrát za sebou nedokázali zvítězit. Na konci října si připsali alespoň cenné plichty s tabulkovými konkurenty Zlínem a Jabloncem, nicméně naposledy podlehli Slavii jasně 0:5. Jeřábek nejprve neproměnil penaltu a ve druhé půli se dvakrát prosadili Krmenčík s Lingrem, zbylou trefu přidal Ekpai.

Žluto-modří se v zápase musí obejít bez zraněných Kučery, Žitného, Shejbala a Mazucha, hosté postrádají vykartovaného Cadua.
FK Teplice - pravděpodobná sestava:
Grigar - Vondrášek, Knapík, Chlumecký, Hyčka - Jukl, Mareček - Kodad, Trubač, Fortelný - Rezek
FK Pardubice - pravděpodobná sestava:
Boháč - Halász, Šejvl, Toml, Čelůstka - Jeřábek - Kostka, Tischler, Beran, Chytil - Černý
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.32 - 3.31 - 3.24
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Slavia Praha - FK Jablonec  (neděle 18:00)
Na závěr patnáctého kola FORTUNA:LIGY se v Edenu představí pražská Slavia. Ta se střetne s jiným účastníkem Konferenční ligy v podobě Jablonce, tomu se však v poslední době vůbec nedaří.

Sešívaní se očividně už vzpamatovali z krize a nyní čtyřikrát v řadě vyhráli bez obdrženého gólu. Po ubojovaných domácích výhrách nad Olomoucí, Plzní a Haifou si před dvěma týdny spravili skóre na hřišti Pardubic, kde přežili penaltu domácích a po bezbrankové první půli uspěli poměrem 5:0. Dvěma góly se na tomto úspěchu podíleli Krmenčík s Lingrem, pátou trefu přidal Ekpai.

I díky tomu mají na čele statistik produktivity hned několik želízek v ohni. Vedle šestigólových Kuchty se Schranzem ještě Lingr, jenž má o trefu méně, a také Krmenčík, který okořenil čtyři zásahy ještě třemi asistencemi. Z hostů je na tom nejlépe čtyřgólový Čvančara, ten přidal stejně gólů i v Konferenční lize.

Severočeši jsou od začátku října na remízové vlně, nerozhodně skončilo hned šest z jejich osmi soutěžních mačů. Mezi ty se řadí čtyři ligové střety a dva na evropských kolbištích, zbylými výsledky jsou porážka v Plzni a minulý týden pohárové vítězství s Varnsdorfem. Soupeř hrál více než poločas v deseti, na vítězství 4:0 se podíleli Doležal, Kratochvíl, Malínský a Nešpor.

Květnový zápas předposledního kola, kdy už Slavia měla jistý titul, byl po dlouhé době prvním, v němž nezvítězila. Po trefě Lingra srovnal Doležal na konečných 1:1. První duel minulé sezony vyhráli červenobílí doma 3:0 díky zásahům Simy s Kuchtou a Martincově vlastenci. Celkem zvítězili v šesti po sobě jdoucích utkáních s celkovým skóre 18:1.

"Poslední porážku s Jabloncem si pamatuji poměrně přesně. Bylo to po vyřazení v Kyjevě v kvalifikaci Ligy mistrů, vrátili jsme se nad ránem zpátky. V neděli jsme hráli s Jabloncem, za který nastoupili odhadem asi čtyři hráči, kteří už jsou dnes tady ve Slavii. Jablonec tehdy vyhrál úplně zaslouženě," vzpomíná na konec předchozí nelichotivé série trenér Jindřich Trpišovský.

Domácím budou v utkání chybět zdravotně indisponovaní Bořil, Kúdela, Takács, Provod a Hovorka, otazník visí i nad Samkem, Schranzem, Teclem a Ševčíkem. Petr Rada postrádá vykartovaného Zeleného spolu s Malínským, jehož do hry nepustí dohoda klubů. Kvůli zranění jsou v ohrožení i starty Martince se Štěpánkem.
Slavia Praha - pravděpodobná sestava:
Mandous - Bah, Kačaraba, Ousou, Oscar - Holeš, Hromada - Masopust, Stanciu, Olayinka - Kuchta
FK Jablonec - pravděpodobná sestava:
Hanuš - Holík, Kubista, Surzyn, Krob - Považanec - Pleštil, Houska, Kratochvíl, Pilař - Doležal
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.22 - 6.71 - 15.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Bohemians Praha 1905 - Dynamo České Budějovice  (sobota 15:00)
Bohemians 1905 se v patnáctém kole české fotbalové ligy utkají s Českými Budějovicemi. Domácí jsou v tabulce až na třinácté příčce, hosté mají o šest bodů více a jsou sedmí.

Opačné rozpoložení mají před sobotním utkáním Bohemians 1905 a České Budějovice. Zatímco svěřenci trenéra Luďka Klusáčka se propadají tabulkou, Dynamo se přiblížilo na dosah skupině o titul. Bohemians naposledy prohráli v Liberci a nebodovali v pěti z předchozích šesti ligových zápasů, přestože ve třech z pěti prohraných utkání se ujali vedení. Klokani doma poslední dvě soutěžní utkání vyhráli bez inkasovaného gólu a v lize si tam mohou vylepšit bodový zisk odloženým duelem s Karvinou.

České Budějovice před dvěma týdny otočily nepříznivě se vyvíjející zápas proti Mladé Boleslavi a naprázdno vyšly pouze v jednom z uplynulých šesti kol. Jihočeský celek ale pokaždé zvítězil doma, na hřištích soupeřů se mu nedaří a dosud tam nevyhrál. Dynamo venku získalo jenom dva z celkových 18 bodů.

Vršovické mužstvo vyhrálo jediné z předešlých čtyř ligových střetnutí s Českými Budějovicemi. Dynamo však v Ďolíčku od října 2007 naplno nebodovalo šestkrát za sebou a z toho čtyřikrát prohrálo. Poslední vzájemný duel při tom skončil remízou 1:1, kdy se za Bohemku trefil David Bartek a za Jihočechy Benjamin Čolič.
Bohemians Praha 1905 - pravděpodobná sestava:
Bačkovský - Dostál, Bederka, Köstl, Vondra - Květ, Koubek - Novák, Hronek, Fulnek - Keita.
České Budějovice - pravděpodobná sestava:
Vorel - Sladký, L. Havel, Králik, Čolić - Hora, Hellebrand - Van Buren, Mihálik, Mršić - Bassey.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.06 - 3.55 - 3.64
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Sigma Olomouc - FC Hradec Králové  (sobota 15:00)
Olomouc od začátku října neprožívá nejpovedenější chvíle. Všudy všeho získala jenom jedno vítězství, a to nad aktuálně předposlední Karvinou, remízu následně uhrála před reprezentační přestávkou ještě v Plzni, jinak ale za toto období čtyřikrát prohrála. Navázat na minulý cenný rezultát hodlá proti Hradci Králové, který v uplynulých pěti ligových případech padl jednou.

Oba celky v tabulce dělí pouze pár příček, vzdáleny jsou od sebe na rozdíl tří bodů. Sigma tak má jedinou možnost, jak svého soupeře dohnat, a to vyhrát. "Myslím si, že našeho protivníka jaksi ovlivňuje nováčkovská euforie," myslel si Milan Kerbr, olomoucký asistent trenéra. "Je však pravda, že Hradec Králové má kvalitní tým a prezentuje se poctivým fotbalem," dodal.

Hosté mají velmi dobrou bilanci před vlastními fanoušky, za sedm zápasů vždy urvali aspoň plichtu. Venku si vedou přece hůře, ze sedmi utkání nebodovali hned čtyřikrát. Především tato skutečnost spíše hází do role mírnějšího favorita právě hanácký klub. "Už čtyřikrát za sebou jsme nevyhráli. Chceme teď bezpodmínečně potěšit své příznivce," sliboval na dálku Kerbr.

Votroci si na průběh letošního ročníku opravdu nemohou výrazněji stěžovat, vedou si vlastně nad očekávání dobře. Na rozdíl od spíše očekávaných bojů o holé přežití usilují o postup do první šestky. "Sezóna začíná být dlouhá, a i proto jsme chtěli, aby hráči mysleli také na něco jiného. Byli tudíž více se svými rodinami," povídal Stanislav Hejkal, hostující asistent trenéra.
Sigma Olomouc - pravděpodobná sestava:
Macík - Látal, Greššák, Vepřek, Zmrzlý - Breite, Sedlák - Zahradníček, Pablo González, Hála - Zifčák
FC Hradec Králové - pravděpodobná sestava:
Fendrich - Čech, Král, Klíma - Mejdr, Soukeník, Rada, Novotný - Dvořák, Vašulín, Vlkanova
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.46 - 3.33 - 2.97
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
FK Mladá Boleslav - Fastav Zlín  (sobota 15:00)
Souboj dvou celků ze středu tabulky bude k vidění v sobotu odpoledne v Mladé Boleslavi. Domácí mužstvo tam přivítá Zlín, který zřejmě už překonal krizi a znovu stoupá tabulkou.

Středočeši od poloviny října zásadně vyhrávají v domácích zápasech, ale zvenku se vrací s prázdnou. Dokázali takto zdolat Bohemians, Plzeň i Hradec Králové, prohráli však na Spartě a naposledy i v Českých Budějovicích. Tam sice po Škodově trefě vedli, nicméně bleskově srovnal Bassey a obrat ve druhé půli dokonal Mršić.

Ševci se po sérii pěti ligových porážek v řadě zvedli a nyní již třikrát za sebou neprohráli. Bez branek skončila jejich utkání s Pardubicemi a Jabloncem, mezitím uspěli 2:0 proti Českým Budějovicím, přičemž o branky se postarali Tkáč s Hrubým.

Trenér Karel Jarolím bude v utkání postrádat zraněné Maška, Pecha a Šimka, k nimž se na tribuně přidá i vykartovaný Dancák. Na straně hostí absentují zraněný Kolář a minule vyloučený Reiter, otazník visí ještě nad brankářem Dostálem.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.38 - 5.19 - 8.21
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Baník Ostrava - Viktoria Plzeň  (sobota 18:00)
Baník Ostrava čeká v patnáctém kole české fotbalové ligy zápas s plzeňskou Viktorií. Baníku patří v tabulce pátá příčka, ale už čtyři utkání čeká na výhru. Plzeň se po dvou ztrátách musela poroučet z trůnu, nyní je druhá.

Ostrava minule dotáhla manko proti Hradci Králové, kýžený vítězný gól ale nevstřelila, takže nevyhrála čtvrtý soutěžní zápas v řadě. Baník ve všech těchto duelech jako první inkasoval, pozitivní však je, že manko vždy dotáhl, přestože to pokaždé na body nestačilo. Slezské mužstvo doma příliš neztrácí, prohrálo tam jediné z šesti utkání a ve třech ze čtyř výher vstřelilo tři a více branek. Ladislav Almási je s pěti brankami nejlepším střelcem Ostravy. Když se slovenský reprezentant prosadil, jeho tým bodoval.

"Velice těžké utkání. Plzeň je na druhé příčce, a to hovoří za vše. Žádná extra motivace pro nás není potřebná. Těšíme se na to a věříme, že nás i diváci poženou dopředu, abychom uspěli. Plzni chybí nějací hráči a vzhledem k tomu, že dosud dostali z celé ligy nejméně gólů, je to pro ně asi určitý problém, ale my to rozhodně nepodceníme. Chceme získat tři body," uvedl pro klubový web bývalý reprezentant a současný trenér Baníku Ostrava Tomáš Galásek.

Plzeň před reprezentační přestávkou remizovala s Olomoucí a ve třetím po sobě jdoucím soutěžním zápase nevyhrála a neskórovala, kvůli tomu vypadla z MOL Cupu a přišla o pozici na čele ligové soutěže. Viktoria ve všech soutěžích zaznamenala pět porážek a všechny venku, čtyřikrát tam vyšla střelecky naprázdno a ve stejném počtu utkání obdržela rozhodující gól ve druhém poločase.

Svěřencům trenéra Michala Bílka nahrává vzájemná bilance, neboť Plzeň od srpna 2009 v lize neprohrála uplynulých 23 zápasů s Ostravou. Viktorka v Ostravě neprohrála 11krát za sebou a z toho devětkrát zvítězila. Plzeň se bude spoléhat na nejlepšího střelce soutěže Jeana-Davida Beauguela, jenž ale pouze dva z celkových osmi ligových gólů v sezoně vsítil venku. Viktoriáni se také mohou pyšnit tím, že s deseti obdrženými brankami mají nejlepší defenzivu v soutěži, Slavia dostala o gól více, Sparta o pět.

Poslední vzájemný duel skončil debaklem, domácí Plzeň totiž vyhrála 4:0 po zásazích Hejdy, Brabce, Ondráška a Ba Louy.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.42 - 3.39 - 2.99
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Slavia Praha14112137:1135
2.Viktoria Plzeň14111223:1034
3.Sparta Praha14103136:1533
4.1. FC Slovácko14102227:1432
5.Baník Ostrava1373325:1624
6.FC Hradec Králové1455419:2020
7.Dynamo České Budějovice1453619:2018
8.FK Mladá Boleslav1452724:2317
9.Sigma Olomouc1445522:2117
10.Slovan Liberec1452713:2017
11.Fastav Zlín1442817:2814
12.FK Jablonec1427511:2313
13.Bohemians Praha 19051333718:2812
14.FK Pardubice1415816:298
15.MFK Karviná1205712:235
16.FK Teplice14121112:305

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (537)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele