„Chtěl bych poděkovat všem občanům města Blanska za trpělivost a za to, jak jsme to všichni společně zvládli. Je jisté, že okružní křižovatka zlepší dopravu ve městě. Budovala se zejména proto, aby se ulehčil průjezd středem Blanska. Důležité pro nás bylo také zvýšit bezpečnost chodců a návštěvníků Sportovního ostrova,“ poznamenal starosta Blanska Jiří Crha.

„Užili“ si také chodci, kterým při přecházení problematického místa nezbylo, než zastavit dopravu na hlavním průtahu městem. Následně došlo k zahlcení dopravy.

Video
Video se připravuje ...

Poklepání na základní kámen mostu, který spojí Blansko rozdělené železnicí a řekou Svitavou. Hynek Zdeněk

„Nyní bude přecházení i průjezd bezpečnější a věřím, že doprava v místě také plynulejší. To byly ostatně hlavní důvody, proč jsme stavbu nového rondelu po letech příprav prosazovali,“ dodal Crha.

Městu přispěl i kraj

Stavba nové okružní křižovatky přišla město na necelých sedm milionů korun, další přidal investoval Jihomoravský kraj. Do konce listopadu ještě budou v místě probíhat dokončovací práce, nová křižovatka ale zůstane průjezdná i během nich. Kruhový objezd je zatím otevřený v režimu Projíždíte stavbou.

6 let zpoždění kvůli protestům

Nová okružní křižovatka u Sportovního ostrova Ludvíka Daňka původně měla být hotová už při rekonstrukci průtahu Blanskem před šesti lety. Část místních obyvatel ale byla proti a kvůli opakovaným odvoláváním odpůrců se tato investice musela několikrát odložit.

Fotogalerie
4 fotografie