Hlavní obsah

Násilné protesty v Rotterdamu rozehnali policisté střelbou

Rotterdam

Plány nizozemské vlády na zpřísnění opatření proti šíření koronaviru vyhnaly do ulic v Rotterdamu v pátek večer demonstranty. Protestující házeli kameny po policistech a zapalovali auta. Násilné protesty strážci zákona museli rozhánět varovnými výstřely a vodními děly.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Zranění při nepokojích v RotterdamuVideo: Reuters

 
Článek

„Policisté byli nuceni vytasit zbraně a vydat varovné výstřely,“ potvrdil starosta Rotterdamu Ahmed Aboutaleb, který protesty popsal jako orgie násilí.

Z fotografií z míst, kde se demonstrovalo, je patrné, že hořelo nejméně jedno policejní auto a další bylo poničené tím, že skrze jeho okno někdo prohodil bicykl. Policisté museli uzavřít také hlavní rotterdamskou železniční stanici.

Nacionalisté vyrazili do ulic Varšavy. Pálili fotky Tuska i vlajky EU a Německa

Evropa

„Zatkli jsme tucty lidí, předpokládáme, že jejich počet ještě poroste. Zatím evidujeme sedm zraněných, jedním z nich je policista,“ uvedla policie v prohlášení.

Situace se po pátečním večeru zklidnila. Protestujícím Nizozemcům se nelíbí plán vlády, která chce, podobně jako jinde ve světě, více omezit neočkované lidi. Ti by nově nesměli navštěvovat podniky ani s negativním testem.

V Nizozemsku aktuálně platí třetí (a nejvyšší) rizikový stupeň, který platí ve chvíli, kdy počet lidí, kteří se na JIP dostanou s covidem-19, stoupne nad 25 a počet hospitalizovaných zároveň přesáhne 100 lidí za posledních sedm dní v průměru. Aktuálně jsou tato čísla na hodnotě 35, respektive 213.

Osvobozující verdikt pro mladého střelce vyvolal v Portlandu demonstrace

Amerika

Vláda tak přistoupila 12. listopadu k mírnému zpřísnění podmínek a opětovně zavedla dodržování rozestupů či povinnou zavírací dobu obchodů na 18:00, u obchodů s potravinami či lékárnami pak na 20:00. Lidé by také měli pracovat z domu, je-li to možné. Omezení se týkají také sportů či kulturních akcí.

Nizozemsko přitom v proočkovanosti patří mezi nadprůměrné v Evropské unii. Naočkováno je bezmála 83 procent všech obyvatel ve věku od 12 let a výš. V pátek přitom ohlásila země 21 099 nových případů.

Reklama

Výběr článků

Načítám