Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Papež František přijal romské fotbalisty. Mezi "romskými reprezentanty" jsou i Lukáš Pulko a Jaroslav Horváth z ČR

20. listopadu 2021
Čtení na 2 minuty

Papež František se dnes setkal s fotbalovými týmy Světové romské federace, Vatikánu a zástupci Lazia Řím. Právě v tréninkovém centru Lazia Řím se zítra “romská reprezentace” utká s týmem Vatikánu. Mezi romskými fotbalisty je i Lukáš Pulko a Jaroslav Horváth z České republiky.

“Neuvěřitelná cesta, dva Romáci z ulice až k papeži Františkovi, který nám podal ruku a požehnal romskému národu,” okomentoval setkání s papežem Františkem Jaroslav Horváth na sociální síti Facebook. “Bylo nám ctí, tady se píše historie,” doplnil.

"Setkání a i celková návštěva baziliky svatého Petra, to bylo prostě něco neskutečného," uvedl pro zpravodajský server Romea.cz Lukáš Pulko. "Papež František je velká osobnost, klid a mír z něj zářil hned, jak vyšel ze dveří. Nevím, jak to vše popsat. Byla to pro mě osobní zkušenost, která mě jako člověka posunula zase o kus dál," dodal Pulko.

VIDEO

Program „Všichni jsme bratři“ je rozšířením Františkova úsilí podporovat dialog a bratrství, a to i prostřednictvím sportu. Což se shoduje i se snahou Lazia Řím bojovat proti rasismu a diskriminaci ve fotbale. Sponzorem přátelského fotbalové utkání mezi Vatikánem a týmem Světové romské federace je právě Lazio Řím. Nedělní zápas v tréninkovém centru Formello bude řídit kapitán týmu Lazio Řím Ciro Immobile.

Vatikánský tým tvoří švýcarská garda, zaměstnanci Vatikánu a jejich rodinní příslušníci. Fotbalový tým Světové romské federace byl založen v Chorvatsku. Výtěžek z nedělního utkání a také z dražby podepsaných míčů ze sobotního zápasu Lazio – Juventus v Serii A půjde na program římské arcidiecéze s cílem začlenit romské děti do místních fotbalových klubů.

Lukáš Pulko pochází z Ústí nad Labem a od dětských let se aktivně věnuje fotbalu. Do svých osmnácti let hrál ligu za své rodné město, pak ale utrpěl úraz a s ním skončila také jeho profesionální kariéra. Přestože už profesionálně nehraje, rozhodl se své znalosti, zkušenosti i energii věnovat dalším převážně romským klukům, kteří si v rodném Ústí hrají bezprizorně na ulici. A začal je ve svém volném čase trénovat. Založil pro ně amatérský fotbalový klub Mongaguá, který nyní působí už v několika městech Česka. Ostravskou Mongaguu vede druhý z českých Romů, který se účastní cesty do Říma – Jaroslav Horváth.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon