8. den v Turíně: O titul se utkají Medveděv se Zverevem a také deblisté

21. 11. 2021, 10:00
Previews 13
V rámci osmého hracího dne Turnaje mistrů se rozdají trofeje pro vítěze letošního ročníku. Obhájce titulu Daniil Medveděv bude ve finále čelit šampionovi ročníku 2018 Alexanderovi Zverevovi. Deblové finále obstarají dvojice Pierre-Hugues Herbert, Nicolas Mahut a Rajeev Ram, Joe Salisbury.
NÁŠ DNEŠNÍ VÝBĚR
• Finále dvouhry •
Medveděv (2-Rus.) - Zverev (3-Něm.) | Centre Court (17:00 SEČ)
• Finále čtyřhry •
Herbert/Mahut (3-Fr.) - Ram/Salisbury (2-USA/Brit.) | Centre Court (14:30 SEČ)


• Finále dvouhry •
Daniil Medveděv (2.) - Alexander Zverev (3.) | Centre Court (17:00 SEČ)

Poprvé po šesti letech se ve finále Turnaje mistrů střetnou bývalí vítězové. Obhájce titulu Daniil Medveděv a šampion ročníku 2018 Alexander Zverev se potkávají už potřetí za posledních 15 dní. Medveděv se radoval v semifinále pařížského Masters i v základní skupině právě probíhajícího podniku. Proti Zverevovi zvládl posledních pět duelů a ve vzájemné bilanci už vede 6-5. Na Turnaji mistrů má navrch Medveděv 2-1, a navíc vyhrál obě předchozí finálová střetnutí.

Pětadvacetiletého Medveděva čeká sedmé letošní (4-2) a 22. kariérní finále (13-8). Na Turnaji mistrů, kde zvládl posledních devět utkání, je ve finále podruhé. Loni se rodák z Moskvy stal teprve druhým ruským šampionem akce pro osm nejlepších tenistů sezony (Nikolaj Davyděnko 2009) a třetím finalistou reprezentujícím největší stát světa (Jevgenij Kafelnikov, finále 1997). Jako poslední titul obhájil Novak Djokovič (2015).

Německo má o něco bohatší zápis v historii závěrečného vrcholu sezony, titul slavili Boris Becker (x3), Michael Stich a naposledy právě Zverev (2018). Čtyřiadvacetiletý rodák z Hamburku zvládl všech pět letošních finále a svou kariérní bilanci v závěrečném kole vylepšil na 18-9. Pokud porazí Medveděva, stane se prvním hráčem od roku 1990 (Andre Agassi), který v posledních dvou duelech na Turnaji mistrů uspěje proti světové jedničce a dvojce. Stejně jako Medveděv si o prestižní trofej zahraje podruhé.

V žebříčku žádné změny nenastanou, Medveděv se buď třetímu Zverevovi ještě více vzdálí, nebo jeho protivník ukrojí velkou porci bodů z náskoku druhého nejlepšího tenisty světa.

Pro oba aktéry je největší zbraní servis a precizní obrana. Kdo bude v těchto dvou disciplínách úspěšnější, ten by měl přebírat trofej pro vítěze. Před pár dny vyhrál Medveděv, ale byl pouhé dva míčky od porážky. I kvůli vzájemné bilanci a fyzicky i psychicky mnohem méně vyčerpávajícímu semifinále je favoritem Medveděv, který měl navíc více času na odpočinek.

Tip na vítěze: Daniil Medveděv

Aktuální forma
Medveděv v posledních letech patří k nejlepším hráčům na tour a své už tak parádní výsledky korunoval triumfem na US Open, kde ve finále zastavil Novaka Djokoviče a získal první grandslamový titul. Letos zvládl 58 ze 70 zápasů a kraloval ještě na Masters v Torontu, Mallorce a v marseillské hale. I po newyorském tažení si vede výborně. V osmifinále v Indian Wells sice zahodil jasné vedení proti Grigorovi Dimitrovovi, ale na halovém Masters v Paříži prošel až do finále, v němž podlehl Djokovičovi.

Cesta turnajem
V úvodním zápase skupiny narazil na debutanta Huberta Hurkacze a musel do rozhodující sady, ačkoli předvedl parádní výkon a nečelil brejkbolu. Servis neztratil ani proti Alexanderovi Zverevovi, přesto odehrál další bitvu a byl pouhé dva míčky od porážky. Rozhodujícímu dějství se nevyhnul ani v závěrečném skupinovém duelu proti Jannikovi Sinnerovi, domácí náhradník měl dokonce dva mečboly. Dva sety mu stačily až v semifinále s debutantem Casperem Ruudem.

Historie na Turnaji mistrů
Turnaje mistrů se účastní potřetí. Zatímco při předloňském debutu se nedočkal jediné výhry, loni uspěl ve všech pěti utkáních.

Daniil Medveděv - Letošní sezona
Nejlepší výsledky:
US Open,  Toronto, Mallorca,  Marseille (triumf);  Paříž,  Australian Open (finále);  Cincinnati (semifinále)
Největší úspěchy v hale: Marseille (triumf); Paříž (finále)
Bilance: 58-12
Bilance z posledních 10 zápasů: 8-2
Bilance v hale: 13-2
Bilance proti hráčům Top 10: 10-4 (kariérní 26-23)
Bilance ve finále: 4-2 (kariérní 13-8)
Grandslamy: Australian Open (finále), French Open (čtvrtfinále), Wimbledon (osmifinále), US Open (triumf)

Daniil Medveděv - Turnaj mistrů
Kariérní bilance:
9-3
Nejlepší výsledek: triumf (2020)
Loňský výsledek: triumf
Bilance ve finále: 1-0
Generálka: Paříž (finále)
Odehrané zápasy: Hurkacz (6-7 6-3 6-4), Zverev (6-3 6-7 7-6), Sinner (6-0 6-7 7-6), Ruud (SF, 6-4 6-2)

Aktuální forma
Zverev má celou sezonu vynikající formu, ale ve druhé půlce exceluje. Po překvapivém vyřazení v osmifinále Wimbledonu ovládl olympiádu v Tokiu, Masters v Cincinnati a jeho vítěznou sérii až v semifinále US Open zastavil Novak Djokovič. Letos triumfoval ještě v Acapulku, na Masters v Madridu a ve Vídni. Po 16zápasové vítězné šňůře se do závěrečných kol probojoval také v Indian Wells (ČF), vídeňské hale (triumf) a na Masters v Paříži, kde v semifinále nenašel recept na Daniila Medveděva.

Cesta turnajem
Na úvod měl velké potíže s Matteem Berrettinim, dokonce čelil dvěma setbolům. Domácí tenista se ale na začátku druhé sady zranil a musel vzdát. V dalším utkání byl dva míčky od skalpu Daniila Medveděva, k mečbolu se však nedostal a těsně prohrál. O svém postupu rozhodl hladkým vítězstvím nad debutantem Hubertem Hurkaczem. V semifinále ve třech setech přetlačil světovou jedničku a pětinásobného šampiona Novaka Djokoviče.

Historie na Turnaji mistrů
Turnaj mistrů absolvuje popáté. Dvakrát vypadl ve skupině (2017 a 2020), před třemi lety prestižní akci ovládl a předloni dohrál v semifinále.

Alexander Zverev - Letošní sezona
Nejlepší výsledky:
Vídeň,  Cincinnati,  OH Tokio,  Madrid,  Acapulko (triumf);  Paříž,  US Open, French Open (semifinále)
Největší úspěchy v hale: Vídeň (triumf); Paříž (semifinále)
Bilance: 58-15
Bilance z posledních 10 zápasů: 8-2
Bilance v hale: 12-3
Bilance proti hráčům Top 10: 11-8 (kariérní 38-43)
Bilance ve finále: 5-0 (kariérní 18-9)
Grandslamy: Australian Open (čtvrtfinále), French Open (semifinále), Wimbledon (osmifinále), US Open (semifinále)

Alexander Zverev - Turnaj mistrů
Kariérní bilance:
11-8
Nejlepší výsledek: triumf (2018)
Loňský výsledek: skupina
Bilance ve finále: 1-0
Generálka: Vídeň (triumf), Paříž (semifinále)
Odehrané zápasy: Berrettini (7-6 1-0 skreč), Medveděv (3-6 7-6 6-7), Hurkacz (6-2 6-4), Djokovič (SF, 7-6 4-6 6-3)


• Finále čtyřhry •
/
P. H. Herbert / N. Mahut - / R. Ram / J. Salisbury | Centre Court (14:30 SEČ)
Rovněž deblové finále nabídne reprízu skupinového souboje, o titul se poperou dvojice Pierre-Hugues Herbert, Nicolas Mahut a Rajeev Ram, Joe Salisbury. Ve skupině po dvou odvrácených mečbolech uspěli Američan s Britem a srovnali vzájemnou bilanci na 1-1.


Herbert s Mahutem jsou ostřílenou dvojicí, na kontě mají trofeje ze všech grandslamů, ve finále Turnaje mistrů jsou potřetí (finále 2018, triumf 2019) a posbírali spolu celkem 19 titulů. Třicetiletý Herbert zaútočí na svůj 22. deblový triumf, o devět let starší Mahut má doma 34 vavřínů. Z Francouzů v této disciplíně na Turnaji mistrů kralovali už jen Guy Forget (1990) a Michaël Llodra s Fabricem Santorem (2005).

Cesta turnajem
RR: Cabal/Farah (7-6 6-4)
RR: Ram/Salisbury (7-6 0-6 11-13)
RR: J. Murray/Soares (6-3 7-6)
SF: Granollers/Zeballos (6-3 6-4)


Ram se Salisburym spolupracují třetím rokem a všech pět trofejí ukořistili na tvrdém povrchu, z toho dva na grandslamech. Na Turnaji mistrů se každým rokem dostali dál, předloni skončili ve skupině a loni v semifinále. Ani jeden z nich na závěrečném vrcholu sezony ještě nikdy netriumfoval. Sedmatřicetiletý Ram má na dosah 23. titul, o osm let mladší Salisbury devátý a může se stát prvním britským deblovým šampionem Turnaje mistrů.

Cesta turnajem
RR: J. Murray/Soares (6-1 7-6)
RR: Herbert/Mahut (6-7 6-0 13-11)
RR: Cabal/Farah (7-5 2-6 11-9)
SF: Mektič/Pavič (4-6 7-6 10-4)

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz

Komentáře

13
Přidat komentář
Fandina
Je to taaaaaaaaaaaaaam. Šáša super. Dneska naprosto v pohodě a Meďula neměl šanci. Zvíře pěkně, letos OH, TM, tak snad příští rok už bude GS. Sašo pojď!!!
Reagovat
Mayo
Zverev beast mode. Predsa konečne zrejme vyfacka Medveďa, patrilo sa už.
Reagovat
paddy
Řetězov o krok blíž přerušit sérii 5 porážek v řadě ve vzájemných zápasech
Reagovat
Patik
Ten Danilov forehand to je strašne..podla mňa jeho učili forehand keď mal ruku v sadre.. Mam pocit že ho Zverev zaskočil..veril si na neho myslel ze bude zápas v jeho réžii.. Alex ale ide vysoko takticky a odhodlane..
Reagovat
Pavol
Hmota je na Sašovej strane. smile
Reagovat
paddy
a Lopatov (máchá raketou jako lopatou) ztratil servis smile
Reagovat
Mayo
Petra Vlhová hľadá súperku smile
Reagovat
FulnekUltras
smilesmilesmile
Reagovat
Mony
ted už je to jen o chlapech...holky už se válejí na plážích, tak trochu povyrazíme za nimi, co vy na to?
https://www.instagram.com/p/2TKqY3md75/
https://www.instagram.com/p/CHUF21GjZjQ/
https://www.instagram.com/p/Bttwj6jjlv3/
https://www.instagram.com/p/BdPRg69gxyo/
https://www.instagram.com/p/BdJ5URsgmjy/
https://www.instagram.com/p/BsDNNrknxUY/
https://www.instagram.com/p/CP6Bv4zgBEN/
https://www.instagram.com/p/Bp7YXKzAHd-/
https://www.instagram.com/p/CHBPGG1AtHQ/
https://www.instagram.com/p/B0JaFwIisNz/
https://www.instagram.com/p/BYRJf5IB7wX/
https://www.instagram.com/p/CVfED3aPh6G/
https://www.instagram.com/p/d908i_v-Km/
https://www.instagram.com/p/BbjQsNGHdwH/
na závěr i s troškou umění..https://www.google.com/search?q=yastremska+dayana&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=2ahUKEwi6x63vpqn0AhWGGuwKHcIUBogQ_AUoAXoECAEQAw&biw=1366&bih=625&dpr=1#imgrc=5Rx0GbbQlrmwbM

tak snad jsem i vám trochu zpestřil neděli a teď už jen přeji Dobrou chuť k obědu!smile
Reagovat
Mony
Reagovat
Mony
Aby se neurazila, že ji ignoruji.. https://www.guioteca.com/tenis/files/2021/09/giorgi-e1630936582333.jpg
Reagovat
Mony
Minella, Bouchard, aj by to také ozdobily, ale dávám přednost méně známým znackam
Reagovat
Mayo
Medvedev neskutočne začal v H2H dominovať. Posledný zápas bol už ale mega tesný. Už by sa konečne patrilo aby Zverev zase raz porazil Rusa. Inak mi je ale jedno, kto zvíťazí smile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist