Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

StarDance XI - 6. večer

Soutěžní taneční zábavná show StarDance se svým šestým večerem přehoupla do druhé poloviny a soutěž opustil pátý pár.

Pátý "filmový" večer znamenal konec pouti pro herečku Mariku Šoposkou a jejího tanečního partnera Robina Ondráčka.

Večer šestý neměl žádné zadání, a tak se páry mohly věnovat čistě jen tanci. Před šesticí "přeživších" stála výzva v podobě dvou standardních tanců, waltzu a slowfoxu a latinskoamerické brazilské samby.

Slowfox a samba jsou ve svých kategoriích nejobtížnějšími tanci. Slowfox je pomalý s menší průběhovou vlnou a specifickou technikou kroků. Pohyb musí být plynulý a právě na pomalých tancích je nejvíc poznat každá chyba. Samba je obtížná svým bouncingem a rychlostí. Je v ní zapotřebí udělat dva zdvihy za sebou na jedné noze, do toho pracovat pánví a ještě dodržet nášlapy, zjednodušeně řečeno.

Před letošním ročníkem byly tři jistoty se kterými se setkáme. S Markem Ebenem, Terezou Kostkovou a Zdeňkem Chlopčíkem, kteří jsou tvářemi StarDance od úplně prvního večera nepřetržitě. Po šestém večeru jedenácté řady je touto jistotou už jen Marek Eben. Po Tereze Kostkové nemoc vyřadila i Zdeňka Chlopčíka, kterého zastoupil Václav Kuneš, porotce z deváté řady.

V šestém večeru zazněl jeden waltz, dvě samby a tři slowfoxy. Jak si páry s tanci poradily? Pojďme se podívat na jednotlivé výkony:

 

SD 11x06 all

 

 

Martina a Marek
Martina a Marek 11x06 SW

Martina Viktorie Kopecká & Marek Dědík

(waltz - How long will I love you)

První tanec večera zahájila farářka Martina s Markem. Stále se nemohu zbavit dojmu, že se ve vystoupeních tohoto páru objevuje málo tance v páru a přemíra efektů v podobě zvedaček, nošení partnerky nebo rekvizit. Líbily se mi přesné přísuny u Martiny i provedení pivot. Martina ale působila neuvolněně, svázaně a nejistě. Ztuhlost v těle se pak přenášela i do pohybu, kterému by dozajista slušel větší prostor. Vadily mi příliš vysoké nášlapy v promenádním postavení, kdy, ač ve zdvihu na špičkách, musí obě nohy neustále hladit parket. Technika nebyla špatná, ale ani oslnivá. Richard Genzer prohlásil, že výkony Martiny rostou jako bambus. Tatiana Drexler ocenila triky a kritizovala práci chodidel a z toho vyplývající pohyb do prostoru. Jan Tománek vytkl strnulost v těle a Václav Kuneš viděl zaváhání nohou. Porota udělila za předvedený waltz známky 7, 6, 7 a 6, má známka by byla shodná s lichými porotci.

0 0 0 0 0 0 0 0 0 0

 

 

Tomáš a Kristýna
Tomáš a Kristýna 11x06 SF

Tomáš Verner & Kristýna Coufalová
(slowfox - All about that bass)

Slowfox v podání Tomáše byl velmi zdařilý. Zvládnutá technika pérového kroku a trojkroku umocnila pohyb. Líbily se mi i pivoty. Bohužel, objevily se drobné rytmické chyby, vysoké nášlapy a při chůzi vzad chodil Tomáš z kolene a ne z kyčle. To v mých očích hodnocení snížilo. Tatiana Drexler ocenila kontakt v páru a tanec označila za fakt velmi dobrý. Jan Tománek nazval Tomáše odvážným mladým mužem a vytkl vystrčený zadek. Porota ohodnotila předvedený tanec Tomáše a Kristýny známkami v hodnotách 9, 9, 10 a 7, má známka by byla vzhledem k výše uvedenému mezi krajními porotci.

0 0 0 0 0 0 0 0 0 0

 

 

Jan a Adriana
Jan a Adriana 11x06 SB

Jan Cina & Adriana Mašková
(samba - Mas Que Nada)

Janovi rychlé a rytmické tance svědčí. V sambě se dostala ke slovu jeho pohyblivost, kterou naplno využil. Tentokráte se vyvaroval chyb v rytmu a bylo to hned o poznání lepší. Technika byla vcelku zvládnutá dobře, ale absolutní známka z toho nebyla. Jan byl místy tvrdší a občas měl problémy provést správně bouncing. Přesto si jeho tanec zaslouží vysoké hodnocení. Richard Genzer ocenil práci pánví a Václav Kuneš označil Jana za živel, přičemž partnerka dokáže z Jana vytáhnout to, co mu svědčí nejvíc. Jan s Adrianou si odnesli za svou sambu známky 9, 8, 9 a 8, má známka by se shodovala s hodnocením Honzy Tománka.

0 0 0 0 0 0 0 0 0 0

 

 

Tereza a Dominik
Tereza a Dominik 11x06 SF

Tereza Černochová & Dominik Vodička
(slowfox - L'important C'est La Rose)

Jedna ze světově nejznámějších písní z repertoáru Gilberta Bécauda doprovodila Terezu a Dominika při jejich slowfoxu. Tereza neustále překvapuje. Velmi zdařilé zvládnutí pérového kroku a trojkroku bylo známkou neméně zdařilého tance. Rytmicky správně zatančený slowfox byl asi nejlepším tancem večera. Kromě zmíněného pérového kroku a trojkroku se mi líbila i lehkost v pivotách a dobře zvládnutá technika celého tance. Absolutní známce zabránily občasné nášlapy na paty místo špiček. Tereze bych poradil, aby při výkopu propnula špičku nohy a nekopala do vzduchu patou. Je to kosmetická vada na kráse, ale poměrně rušivá. Jan Tománek označil Terezin tanec za skvělý a úžasný. Václav Kuneš prohlásil, že Tereza zpívá pohybem a všiml si, že v sólo tanci je nejistá. Porota udělila známky 9, 9, 10 a 8, má známka by byla totožná s hodnocením Tatiany Drexler.

0 0 0 0 0 0 0 0 0 0

 

 

Andrea a Michal
Andrea a Jakub 11x06 SB

Andrea Sestini Hlaváčková & Jakub Necpál
(samba - Maria)

Andrea tančící s rodinou Necpálů předvedla poměrně zdařilou sambu, tentokrát po boku Jakuba. Po technické stránce byla její samba slušná, ale standard jí svědčí víc. Andrea předvedla velmi dobrou práci boků, ale nohy nedokázala občas dostat do patřičné polohy stejně jako váhu těla, a tak nedotáhla botafogo váhou těla a volty neměly správnou techniku. Z tance ale čišela energie a líbily se mi i lehce zvládnuté pivoty. Tatiana Drexler prohlásila, že to byla pecka a že Andree jdou tance plné energie a dynamiky. Richard Genzer řekl, že to bylo ženské a hezké. Václav Kuneš dodal, že čím déle Andrea tančí, tím je to lepší a Jan Tománek označil Andreu za krásnou panenku s čertem v těle. Porota ocenila výkon známkami 8, 8, 8 a 9, má známka by byla totožná s většinou poroty.

0 0 0 0 0 0 0 0 0 0

 

 

Mirai a Lenka
Mirai a Lenka 11x06 SF

Mirai Navrátil & Lenka Nora Návorková
(slowfox - Make My Day)

Mirai se vypl k velkému výkonu a předvedl svůj nejlepší tanec. Již je pravidlem rytmika v naprostém pořádku, což se ovšem dá u hudebníka očekávat. Tentokrát se Mirai hodně snažil být narovnaný, i když občas držení těla neudržel. Po technické stránce by se dal tanec označit za lepší průměr. Občas mu padalo držení, vadou pak byla pokrčená kolena a zejména chůze vzad, kdy kroky z kolene byly doslova limitující pohyb. Richard Genzer konstatoval, že Mirai hodně přidal. Tatiana Drexler řekla, že si už na Miraiův rám zvyká a že je pořád hrbatý. Jan Tománek označil tanec za slušný a radil zlepšit rám. Václav Kuneš řekl, že se Mirai lepší. Mirai s Lenkou si vysloužili známky 8, 7, 8 a 8, má známka by byla se shodovala s většinou poroty.

0 0 0 0 0 0 0 0 0 0

 

 

SD 11x06 CH 1
SD 11x06 CH 2

Souboj týmů
(charleston - Golden Nugget)

Souboj týmů na netradiční tanec, charleston by se dal označit za taneční grotesku s výrazným podpisem Marka Zelinky. Takováto vystoupení se hodnotí opravdu velmi obtížně. Nejde ani o formaci, ani standardizované tance, kdy technika není úplně přesně daná. Dá se hodnotit zábavnost a subjektivní dojem. Smazává se rozdíl mezi soutěžícími a jejich profesionálními protějšky za neustálého víření všech. Kdyby to bylo v mých silách, dostali by za vystoupení bod úplně všichni zapojení, včetně moderátorů. Zdržím se tedy v rámci objektivity svého hodnocení a přede všemi smekám jak za provedení, tak za komičnost i zábavnost. Porota se rozhodla udělit bonusový bod členům týmu 2.

SD 11x06 CH all 2

 

 

Porota svými známkami stanovila následující pořadí:

136+16
235+15
3344
4333
531+12
6261

 

 

Hlasování diváků společně se známkami od poroty rozhodlo o tom, že soutěž po trablích s partnery a přes statečný výkon opouští pár Andrea Sestini Hlaváčková a Jakub Necpál.

Andrea a Jakub end

 

Příští týden bude charitativní pro Centrum Paraple. Dojde ke změně, tentokrát nepůjde o tanec s vozíčkáři, ale o tanec pro vozíčkáře, zřejmě z důvodu zdravotního rizika. Nikdo nevypadne a hodnocení poroty se přenese do dalšího večera.

 

Logo a fotografie s laskavým svolením: ©Česká televize, 2021

Autor: Petr Fabera | neděle 21.11.2021 10:21 | karma článku: 32,61 | přečteno: 5823x
  • Další články autora

Petr Fabera

StarDance XIII - představení soutěžících pánů

Po pětici soutěžících dam odtajnila Česká televize i druhou, mužskou polovinu soutěžících. Celá desítka je tak známa.

17.4.2024 v 17:01 | Karma: 13,40 | Přečteno: 329x | Diskuse| Kultura

Petr Fabera

StarDance XIII - představení soutěžících dam

Česká televize zveřejnila první pětici soutěžících v letošním, již třináctém ročníku. Přednost dostaly dámy.

16.4.2024 v 18:49 | Karma: 11,72 | Přečteno: 359x | Diskuse| Kultura

Petr Fabera

Česko-Slovenský ples, 10. ročník

Dne 17. února 2024 proběhl v pražském Obecním domě jubilejní, desátý ročník Česko-Slovenského plesu.

3.3.2024 v 12:10 | Karma: 9,46 | Přečteno: 254x | Diskuse| Kultura

Petr Fabera

StarDance XII - 10. večer, finále

Hotovo, sečteno, podtrženo a dotančeno. Letošní dvanáctá řada soutěžní taneční zábavné show StarDance poznala svého vítěze.

17.12.2023 v 9:01 | Karma: 34,98 | Přečteno: 4172x | Diskuse| Kultura

Petr Fabera

StarDance XII - 9. večer, semifinále

Soutěžní taneční zábavná show StarDance dospěla do předposledního večera, semifinále, ve kterém se utkaly zbývající čtyři páry v boji o finále.

10.12.2023 v 9:05 | Karma: 27,74 | Přečteno: 1550x | Diskuse| Kultura

Petr Fabera

StarDance XII - 8. večer

Soutěžní taneční zábavná show StarDance se pomalu blíží ke svému letošnímu vrcholu. Zbývající pětice párů předvedla po dvou tancích.

3.12.2023 v 12:35 | Karma: 33,06 | Přečteno: 5493x | Diskuse| Kultura

Petr Fabera

StarDance XII - 7. večer pro Paraple

Soutěžní taneční zábavná show StarDance pokračovala již sedmým večerem, tradičně charitativním pro Centrum Paraple.

26.11.2023 v 9:01 | Karma: 33,19 | Přečteno: 3439x | Diskuse| Kultura

Petr Fabera

StarDance XII - 6. večer

Soutěžní taneční zábavná show StarDance se přehoupla do své druhé poloviny. Na zbývající soutěžící čekal filmový večer.

19.11.2023 v 9:01 | Karma: 32,13 | Přečteno: 2105x | Diskuse| Kultura

Petr Fabera

StarDance XII - 5. večer

Soutěžní taneční zábavná show StarDance pokračovala pátým večerem s podtitulem Letem světem, kdy se tančilo na písně z různých koutů světa v původním jazyce.

12.11.2023 v 9:01 | Karma: 33,32 | Přečteno: 3518x | Diskuse| Kultura

Petr Fabera

StarDance XII - 4. večer

Soutěžní taneční zábavná show StarDance pokračovala čtvrtým večerem. Vyřazování zaznamenalo velké překvapení.

5.11.2023 v 9:01 | Karma: 32,32 | Přečteno: 2020x | Diskuse| Kultura

Petr Fabera

StarDance XII - 3. večer

Zcela mimořádně v neděli proběhl další, již třetí večer dvanácté řady soutěžní taneční zábavné show StarDance.

30.10.2023 v 15:34 | Karma: 31,00 | Přečteno: 1918x | Diskuse| Kultura

Petr Fabera

StarDance XII - 2. večer

Soutěžní taneční zábavná show StarDance oslavila jubileum. Celkově stý večer mohli diváci sledovat klání celebrit o přízeň a co nejlepší tanec.

22.10.2023 v 8:59 | Karma: 32,57 | Přečteno: 1896x | Diskuse| Kultura

Petr Fabera

StarDance XII - 1. večer

"Živě z Prahy." Již dvanáctým ročníkem zahajuje tato věta soutěžní taneční zábavnou show StarDance. Ačkoliv je počet ročníků zarovnán na celý tucet, rozhodně nejde o tuctovou záležitost.

15.10.2023 v 9:01 | Karma: 33,02 | Přečteno: 1900x | Diskuse| Kultura

Petr Fabera

StarDance XII - představení soutěžících

Za půl roku opět vypukne soutěžní zábavná taneční show StarDance. Již dvanáctý ročník opět představí deset soutěžních párů, z nichž jsou zatím známy jen celebrity.

24.4.2023 v 17:27 | Karma: 16,35 | Přečteno: 793x | Diskuse| Kultura

Petr Fabera

Na Silvestra netančím

Tanec k silvestrovskému veselí patří. Přesto se tanci na Silvestra vyhýbám jako pověstný čert kříži.

31.12.2022 v 15:50 | Karma: 13,27 | Přečteno: 392x | Diskuse| Ostatní

Petr Fabera

StarDance XI - 10. večer, finále

Jedenáctý ročník soutěžní taneční zábavné show StarDance se stal minulostí. Česko má nového krále a královnu tanečního parketu.

19.12.2021 v 9:01 | Karma: 27,94 | Přečteno: 1568x | Diskuse| Kultura

Petr Fabera

StarDance XI - 9. večer, semifinále

Soutěžní taneční zábavná show StarDance se chýlí ke svému závěru. Na řadě byl předposlední, devátý, semifinálový večer.

12.12.2021 v 11:01 | Karma: 33,11 | Přečteno: 4991x | Diskuse| Kultura

Petr Fabera

StarDance XI - 8. večer

Soutěžní taneční zábavná show StarDance pokračovala svým osmým večerem. Soutěž předčasně opustil kvůli onemocnění Mirai Navrátil s Lenkou Norou Návorkovou.

5.12.2021 v 11:11 | Karma: 31,48 | Přečteno: 6502x | Diskuse| Kultura

Petr Fabera

StarDance XI - 7. večer, charita pro Paraple

Sedmý večer soutěžní taneční zábavné show StarDance se již tradičně nesl v duchu charity pro Centrum Paraple.

28.11.2021 v 11:41 | Karma: 26,87 | Přečteno: 1653x | Diskuse| Kultura

Petr Fabera

2. Seniorský StarDance

V neděli 21.11.2021 se na pražském Žofíně pod záštitou MČ Prahy 1uskutečnilo desetičlenné finále 2. Seniorského StarDance.

26.11.2021 v 17:36 | Karma: 13,81 | Přečteno: 609x | Diskuse| Kultura
  • Počet článků 126
  • Celková karma 11,53
  • Průměrná čtenost 3441x
Mou celoživotní vášní se stal sportovní (původně nazývaný společenský) tanec. Jsem aktivním tanečníkem, ale tanec, bohužel, není mým živobytím. V roce 2010 jsem se stal finalistou Mistrovství České republiky ve standardních tancích v kategorii Senior II. V současné době jsem lektorem v TŠ Marie Janoušové.

Na stránkách revue.idnes.cz jsem v roce 2008 komentoval soutěžní večery StarDance.
 

Počet přečtení všech článků k 17.12.2023:

428141

 

 

Seznam rubrik