„Srážka s tělesem, které by vyhladilo život na Zemi, stejně jak před 66 miliony lety, v nejbližším tisíciletí nehrozí. V blízkosti naší planety se ale vyskytuje asi 900 potenciálně nebezpečných těles, které mohou svým dopadem způsobit lokální katastrofu,“ vysvětlil jednatel firmy OHB Czechspace Pavel Dobeš.

Cíl už příští týden

České firmy se proto zapojují do vesmírných programů, které mají podobným katastrofickým scénářům zabránit. Významnou roli budou mít již při misi Dart, která odstartuje 24. listopadu v USA na raketě Falcon 9 Elona Muska. Jejím cílem bude sondou zasáhnout měsíček Dimorphos, který obíhá u asteroidu 65 803 Didymos.

Video
Video se připravuje ...

V Brně se konal festival kosmických aktivit Hynek Zdeněk

„Tento měsíc má v průměru asi jen 150 metrů, čili má přibližně stejnou velikost jak Cheopsova pyramida. Češi budou řídit výpočty, aby sonda do Měsíce narazila. Raketa přitom k němu poletí rychlostí 6 km/s, signál na Zemi bude mít velké zpoždění,“ upřesnil systémový inženýr OHB Czechspace Dávid Klištinec.


O tři roky později se ke stejnému asteroidu vydá mise Hera na raketě Ariane 6, na níž OHB Czechspace vytvoří „kastli“ pro uložení vědeckých přístrojů. „Cílem mise bude zjistit, jak se změnila dráha měsíce Dimorphos. Obě mise mají posloužit k tomu, aby se stejným způsobem dal do budoucna vychýlit z kolizní dráhy se Zemí nebezpečný asteroid, který by pro Zemi mohl znamenat lokální hrozbu,“ dodal Dobeš.
Fotogalerie
12 fotografií