Kanárské ostrovy: Fuerteventura, ráj surfařů a milovníků pláží

Vítejte na Kanárských ostrovech! Kanárské ostrovy bývaly ještě poměrně nedávno tou největší exotikou, kterou si mohl český turista dopřát. Svět se ale díky cenám letenek neustále pomyslně zmenšuje, proto jsou dnes Kanáry dostupné už opravdu pro každého. Kanárské souostroví se nachází v Atlantském oceánu, asi 100 km od pobřeží Afriky. Jedná se o autonomní oblast Španělska, proto i zde najdete tu největší pohodu ve stylu „maňána“, ale přitom i plno zajímavých míst.

Ulice -  Fuerteventura

Proč vyrazit na Kanáry?

Kanáry jsou v současnosti oblíbené především pro jejich leteckou dostupnost. Z Prahy sem létají přímé linky leteckých společností Travel Service a Smart Wings. Lety trvají okolo 5 hodin, takže se vyhnete rozbolavělému tělu, které všichni známe z dlouhých letů. Kanárské ostrovy jsou skvělou volbou i v zimních měsících. Teploty se pohybují kolem 21 stupňů a otužilejší cestovatelé si můžou i v tuto dobu skočit do moře. Určitě se jedná o skvělou alternativu třeba ke Srí Lance, Thajsku a jiným exotickým destinacím. Důvody jsou jasné: je to blízko, není tam přehnané vedro, nebudete prvních pár dní po dlouhém přeletu unavení, díky časovému posunu jedné hodiny vás nebude trápit jet lag (pásmová nemoc) a k vycestování nebudete složitě řešit víza, protože vyrazit můžete úplně klidně s občankou.

Útesy Fuerteventura

V létě teploty šplhají o hodně výše, ale díky příjemnému vánku není nikdy vedro k zalknutí. Místní podnebí určitě oceníte, pokud si plánujete odpočinout s knížkou na pláži, nachytat nějaký ten bronz, ale hlavně při cestování po ostrovech.  

Fuerteventura, ostrov s nekonečnými plážemi

V tomto článku bychom spolu s vámi chtěli probádat druhý největší ostrov Kanárů. Fuerteventuru, ráj surfařů a milovníků pláží. Rozloha ostrova je 1 660 km2. Velký je tedy na takovou týdenní až dvoutýdenní dovolenou tak akorát. Název si ostrov získal díky silnému větru, který tady věje obzvlášť v letních měsících. Fuerte znamená silný, Ventura znamená vítr, ale také může označovat štěstí nebo dobrodružství. A to si na tomto ostrově užijete plnými doušky!

Vodní sporty, hrad z písku -  Fuerteventura

Fuerteventura nabízí místa se zajímavými příběhy, adrenalinové zážitky, ale i klidnou pohodu. V tom je právě úžasná. Každý si tu najde to své. Ostrov je stejně jako všechny ostatní kanárské ostrovy vulkanického původu. Čekají vás tu saharsky žluté i černé lávové pláže, sopečný povrch, ale přitom i palmové oázy a fauna a flóra, kterou jinde na světě nenajdete.

Poušť- Fuerteventura

Hlavní letoviska tohoto ostrova se nacházejí na sever i na jih od hlavního města Puerto del Rosario. Každá část ostrova je trochu jiná. Sever je méně turistický, ale zase je skvělým výchozím bodem pro surfing na vlnách. Jih je pocitově trochu teplejší, ale i větrnější. Ne náhodou tu jsou velká windsurfingová a kiteboardingová centra, která jsou přímo světově proslulá.

Rozdíly v počasí mezi létem a zimou nejsou nijak velké. V zimě se teploty pohybují kolem 20°C, v létě okolo 30°C. Co je ale nejlákavější, je počet slunečných dní v roce. 300 dní v roce vykouzlí sluníčko úsměv na rtech každého turisty. Teplota moře se v létě drží kolem 23 stupňů, v zimě kolem 19°C. Koupat se dá, ale na delší pobyt ve vodě, třeba při surfingu, se rozhodně doporučuje neopren.

Tradiční opuštěné vesničky i turistická letoviska jako z katalogu

Fuerteventura uspokojí chutě všech druhů cestovatelů. Někdo hledá malé vesničky, kde život běží tak jako před lety. Někdo surfařskou mekku. Někdo letovisko s bulvárem a palmami, obchody a bohatým nočním životem. Všechno tu je.

Ulička -  Fuerteventura

Corralejo na severu ostrova, to je město plné surfařů a lidí, kteří milují pláže a procházky písečními dunami. Nepřeberné množství restaurací a hudebních klubů udělá každý váš večer výjimečný. Právě blízko Corraleja najdete sopečnou krajinu se zachovalými krátery. Nejsou nijak veliké, ale když na ně vylezete, naskytne se vám úžasný pohled do okolí a na ostatní krátery. Slibujeme, že si budete připadat jako na Měsíci. Nejjednodušeji se z Corraleja dostanete k vrcholu sopky Calderón Hondo, který je 278 metrů nad mořem. To sice není na naše poměry moc, ale zase jen tady si dokážete představit to převýšení. Jen tady vidíte až k moři, tedy do 0 metrů nad mořem. Pak už si dokážete představit i jak vysoko nad mořem je naše Sněžka.

Pokud hledáte klasické turistické letovisko, pak jeďte spíše na jih. Do Costa Calma. Každý, kdo hledá klasickou dovolenou, čilý turistický ruch, štěbetání německých turistů a hlavně obchody všeho druhu, by měl vyrazit právě sem. Zde najdete ty nejluxusnější hotely z celé Fuerteventury. Tady si užijete tu pravou exotickou dovolenou se vším všudy!

Isla de Lobos -  Fuerteventura

Když už budete v této části ostrova, půjčte si auto a vyrazte do vesničky Cofete. Tahle mystická osada je trochu odříznutá od světa. Vede k ní prašná a hodně klikatá cesta mezi horami. Ale zrovna tady platí, že i cesta může být cíl. Fascinující výhledy vám nedají vydechnout

Cofete -  Fuerteventura

Možná se budete chvíli i bát, ale rozhodně to stojí za to. Výhled, ve kterém se před vámi otevře právě Playa de Cofete, ten nikdy nezapomenete. Cofete je opuštěná vesnička, kde nečekejte žádné turistické atrakce, jen nekonečnou liduprázdnou pláž a jednoduché vesnické příbytky. Nezapomeňte navštívit dnes už téměř zchátralý objekt vily Winter. A než tam vyrazíte, určitě vygooglete i všechny konspirační teorie, které se k tomuto místu vážou. Určitě vás toto mystické místo dostane.

Na čem si pochutnat a co si k tomu dát k pití

Fuerteventura je sice součást Španělska, ale kulturu a tradice má zcela unikátní a vlastní. Jasně, jste u oceánu, takže vás potěší naprosto čerstvé mořské plody a ryby na každém rohu. Určitě k nim vyzkoušejte Papas Arrugadas s Mojo Rojo omáčkou. Jedná se o maličké brambory, které se neloupou a vaří se v hodně slané vodě, díky čemuž na nich pak vznikne slaná krusta. K nim je typická oranžová omáčka, jejímž základem je paprika a česnek.

Papas arrugadas s Mojo Rojo omáčkou -  Fuerteventura

Na některých ostrovech Kanárů se také pěstuje vinná réva, protože právě zde má skvělé podmínky k růstu – sluníčko a minimum srážek. Pokud chcete vyzkoušet něco typicky místního, pak určitě sáhněte po Malvasii. Jde o sladké bílé víno, které se pěstuje hlavně na sousedních ostrovech Tenerife a Lanzarote. Degustátoři zase určitě zvolí jedno z vín, které se vůbec nedováží do Evropy. Můžete si tak svlažit hrdlo něčím opravdu speciálním.

Ráj surfingu, windsurfingu a kiteboardingu

Fuerteventura je oblíbená mezi aktivními lidmi, kteří holdují vodním sportům. Celý ostrov je vyhlášený skvělými podmínkami pro surfing, windsurfing i kiteboarding. I proto tu téměř všude naleznete půjčovny a školy těchto sportů.

Vodní sporty -  Fuerteventura

V Corraleju na severu ostrova najdete dokonce i českou surfovou školu. Můžete tak přestat o surfování jen přemýšlet, můžete rovnou vyrazit do vln! Kde jinde to zkusit, než pod vedením českých instruktorů? Na oceánu, tam, kde jsou vlny nejlepší a přitom hezky česky. Samozřejmostí je, že vám zapůjčí vybavení včetně neoprenu. Před každou lekcí si vás dokonce sami vyzvednou, ať už jste ubytovaní kdekoliv. Surfování už nestojí nic v cestě!

Pro začátečníky na windsurfu a kitesurfu jsou naopak skvělé podmínky na jihu, za Costa Calmou. Jedná se o Playa de Sotavento, ráj vodních sportů. Pláž má neskutečných 20 kilometrů a tvoří se tu tříkilometrová mělká laguna, která je ideální pro začínající. Nejen začátečníci tu mají skvělé zázemí v podobě obrovského moderního komplexu půjčovny a školy windsurfingu a kiteboardingu.

Extra tipy na pořádné dobrodružství

Na závěr se sluší ještě pár tipů, které v žádném cestopisu nenajdete. Adrenalinovým nadšencům rozhodně doporučujeme půjčit si na Fuerteventuře kolo. Půjčovny jsou téměř na každém rohu a většina z nich nabízí i profi celoodpružená kola na downhill. Třeba z Corraleja si pak nesmíte nechat ujít výlet na výše zmiňované krátery. Napřed to je sice do kopce, ale utíká to určitě rychleji než pěšky. A přitom nemusíte popojíždět v koloně aut jako většina turistů. Výhledy jsou úžasné a sjezd dolů zpět do města je přesně to pravé dobrodružství, které každý od dovolené očekává.

Pláž -  Fuerteventura

Pokud jste dobrodružné povahy a válení se u hotelu vám nic neříká, zkuste si půjčit obytnou dodávku, tzv. camper. Půjčoven je po Fuerteventuře dost a téměř všechny vám jsou schopny dodat auto přímo na čas vašeho příletu na letišti v Puertu del Rosariu. Stačí pak jen sednout za volant a vyrazit, kam jen budete chtít. Na ostrovech nejsou žádná velká omezení a spát se dá téměř všude. Vyzkoušeli jsme to a 14 dní jsme si užívali ostrova jako málo kdo. Spaní u pláže nebo v horách, hned u surfového spotu, nebo za městem, abyste si ráno mohli dojít pro čerstvé pečivo? To je přece ideální představa dovolené.

Prostě vyrazte!

Kanárské ostrovy jsou neskutečně rozmanité. Rozhodně nemusíte mít pocit, že když jste byli na Fuerteventuře, už na Kanáry nemusíte. Naopak! Poznejte i jiné ostrovy. Překvapí vás, že některé jsou plné zeleně, jiné naopak pouštní. A hlavně vám každý ostrov má co nabídnout. Nebudete litovat.

A co si všechno připravit na cestu? Přečtěte si článek Jak se připravit na cestu. A kdybyste hledali, kde zaparkovat u letiště v Praze, zkuste třeba naše parkování :-)

Přečtěte si další článek
Zaujal Vás náš článek?

Sdílejte ho na Facebooku

Chcete posílat články na e-mail?

Ochrana proti spamu:
Opište kontrolní text z obrázku. Jestliže nemůžete text přečíst, změňte jej