Slavia ukázala Jablonci, proč je stále na špici, v Uherském Hradišti se zrodil debakl, Ostrava s Plzní mají po bodu

Slavia ukázala Jablonci, proč je stále na špici, v Uherském Hradišti se zrodil debakl, Ostrava s Plzní mají po bodu
AKTUALIZOVÁNO

Patnáctým kolem pokračuje předposlední listopadový víkend po reprezentční přestávce také česká nejvyšší fotbalová soutěž. V sobotní podvečerní bitvě Ostravy a Plzně hosté ztratili dvougólový náskok a Baník nakonec vytěžil z boje alespoň bod. Boj o druhé místo jasně vyzněl pro Slovácko, které deklasovalo Spartu 4:0. Těsné výhry 2:1 slaví Liberec nad Karvinou a Pardubice nad Teplicemi. Slavia rozdrtila Jablonec pěti góly.

SK Sigma Olomouc - FC Hradec Králové

Boj Olomouce s příjemným překvapením ligové soutěže Hradcem Králové začala mírně aktivněji domácí Sigma, které se však nedařilo dostat se do zakončení. To se změnilo až ve 22. minutě, kdy Antonín Růsek hlavičkoval z hranice malého vápna těsně nad břevno. Ve 28. minutě už byl ale Růsek úspěšnější a Olomouc šla do vedení. Vyrovnání mohlo přijít jen o dvě minuty později, ale Vlkanovův nepovedený centr do brány dokázal domácí brankář Matúš Macík na brankové čáře vyrazit.

Již minutu po začátku druhé půle se Hanáci radovali podruhé. K míči se dostal Zahradníček, který přesnou přihrávkou vysunul do velké šance Radima Breiteho, jenž z úhlu přesně prostřelil Viléma Fendricha.V 63. minutě byl ale ve vápně domácích faulován Vlkanova a Jakub Rada následně nařízenou penaltu přízemní střelou bez problémů proměnil. Votrokům se podařilo vyrovnat v 77. minutě, kdy se prosadil Vlkanova. Olomouc se pak dostala ještě do jedné šance, ale utkání nakonec skončilo remízou 2:2.

Bohemians Praha 1905 - SK Dynamo České Budějovice

Vúvodu utkání se hrál velmi pohledný fotbal, který se musel divákům líbit. V sedmé minutě málem překvapil domácího brankáře Bačkovského centrem na bránu Martin Sladký, který nastřelil tyč. V polovině úvodní pětačtyřicetiminutovky se domácí fotbalisté uhnízdili na polovině hostů a ve 24. minutě jim to přineslo i kýžené ovoce. Po centru do vápna se k míči dostal Hronek, jehož střelu sice Vojtěch Vorel skvěle vyrazil, ale na dorážku Ibrahima Keity už byl hostující brankář krátký. Domácí pokračovali v tlaku i nadále a ve 35. minutě se radovali podruhé poté, co se trefil Hronek. Jihočeši se ještě dostali dodvou slibných šancí, ale, rána Patrika Hellebranda ani hlavička Ondřeje Mihálika k brance nevedly.

Klokani vstoupili snaživě i do druhé půle. V jednapadesáté minutě ale Jan Vondra z voleje mířil pouze těsně nad bránu Dynama. To mohlo v 58. minutě snížit, ale rána Basseyho pouze orazítkovala pravou tyč domácí branky. O minutu později už se ale nejlepší střelec Jihočechů z gólu radoval, když střelou na přední tyč propálil nejistého Bačkovského. Domácí si pakvypracovali další dvě solidní šance, ale vítězství stvrdili až v 88. minutě díky třetí brance Matěje Koubka.

FK Mladá Boleslav - FC Fastav Zlín

Boleslav se dostala do první stoprocentní šance na konci šesté minuty, kdy obrana domácích poslala pěkný pas na Ewertona, jehož střelu ale gólman hostů bravurně zneškodnil. Ewerton ještě zkoušel posunout z dorážky míč na Škodu, ale pokus zlikvidovala obrana Fastavu. Ewerton se dostal do i další velké šance Boleslavi o pět minut později, kdy nikým nepokrytý dostal na hranici vápna míč, avšak brazilský fotbalista situaci přehrál. Po čtvrthodině hry zahrozili i hosté, když se během několika sekund postupně dostali do nebezpečných pozic Tkáč a Youba Dramé. V pětadvacáté minutě se ale radovali domácí. Škoda totiž zkušeně zužitkoval převahu ve vzduchu a centr z rohu trknul hlavou do branky. Před odchodem do kabin ještě poslal míč do sítě David Douděra, ale jeho gól byl vstřelen z ofsajdu.

Po změně stran opět zahrozila jako první Mladá Boleslav poté, co se Michal Hlavatý prosmýkl po pravé straně, ale zakončení Ewerona šklo mimo. Hned v zápětí málem udeřili hosté. Poznar totiž po úniku překonal domácího brankáře, ale rozhodčí gól znovu neuznal pro ofsajd. Zlínský kanonýr se znovu dostal . minutě, ale jeho střelu ze střední vzdálenosti vytáhl Šeda na roh. Více se toho již na Městském stadionu v Mladé Boleslavi neudálo a domácí tedy slaví tři body.

FC Baník Ostrava - FC Viktroia Plzeň

Hned v úvodu utkání předvedl strašidelnou hrubku gólman domácích Viktor Budinský, avšak jeho obrovské zaváhání Jan Kopic nepotrestal. Po chvíli zahrozil na druhé straně Nemanja Kuzmanovič, ale trefil jen boční síť. Za pár okamžiků se trefil Ladislav Almási, jehož gól však nemohl být uznán pro ofsajd. Ve dvanácté minutě se už skóre ale měnilo. Jhon Mosquera po centru zprava nedal svou hlavičkou Budinskému nárok. Baník si sice následně vytvořil tlak, ale 10 minut před koncem první půle dostala Plzeň možnost penalty za faul ve vápně na Kopice. Tu Jean-David Beauguel v pohodě proměnil.

Krátce po začátku druhého dějství už se málem radovali domácí, ale rána Filipa Kaloče skončila jen na pravé tyči Viktorky. Baník se ale tlačil za vyrovnáním a odměnou mu bylo snížení v 67. minutě, kdy střídající Klíma poslal míč ve vápně za bezmocného Hrušku. Necelých deset minut před koncem znovu úřadoval hrdina Baníku Klíma, který si přebral míč na hranici vápna a střelou k bližší tyči přidal svůj druhý gól v utkání. Ostrava tak vydolovala z těžkého utkání alespoň bod.

Slovácko – Sparta Praha

O tom, že má tým z Uherského Hradiště skvělou formu se přesvědčila pražská Sparta na vlastní oči. V boji o druhé místo svěřenci trenéra Martina Svědíka jasně zvítězili. Domácí celek už do přestávky vedl o dvě branky, když se trefili Kalabiška s Jurečkou. Letenští o přestávce poslali do hry Pulkraba, Dočkala, Sáčka a Karlssona, ale ani oni Slovácko nezlomili, naopak domácí přidali další dvě branky, a nakonec se zrodil debakl 4:0.

Karviná – Liberec

Liberec pod novým trenérem Lubošem Kozlem se začíná zvedat. Slovan na severu Moravy vyhrál 2:1 a připsal si již čtvrtou výhru v řadě, o kterou se postaral až v první minutě nastavení střídající Yusuf. Domácí předvedli sympatický výkon, ale na první výhru v lize si stále budou muset počkat.

Teplice – Pardubice

Boj o bytí a nebytí lépe zvládly hostující Pardubice, čím přerušily otřesnou formu, když v lize na vítězství čekaly devět utkání. O vítěznou branku hostů se zasloužil ve druhém poločase Lukáš Červ, jenž proměnil pokutový kop.

Slavia Praha – Jablonec

Slavie nechala menší krizi za sebou a navnadila se opět na vítěznou vlnu. Pět branek v síti Jablonce to jen podtrhuje. Utkání rozhodl v podstatě už po čtvrthodině hry úvodní brankou Peter Olayinka. V prvním poločase na něj navázali ještě Kuchta s Bahem a bylo téměř rozhodnuto. Po pauze byla převaha sešívaných stále vidět, tu pak korunoval dvěma góly Lingr. Slávisté tak dále vedou tabulku o tři bodu před Slováckem.

Slavia Praha - FK Jablonec 5:0 (3:0)
Branky: 77. a 90.+1 Lingr, 15. Olayinka, 33. Kuchta, 40. Bah
Rozhodčí: Černý - Hrabovský, Antoníček - Machálek (video)
ŽK: Oscar - Čvančara, Hübschman
Diváci: 10 145
Slavia: Mandous - Bah, Ousou, Kačaraba (83. Traoré), Oscar - Holeš, Hromada (56. Madsen) - Masopust (56. Lingr), Stanciu, Olayinka (71. Schranz) - Kuchta (71. Krmenčík). Trenér: Trpišovský
Jablonec: Hanuš - Holík, Kubista, Surzyn, Krob - Hübschman - Pleštil (65. Vaníček), Houska, Považanec (65. Smejkal), Pilař (83. Nešpor) - Čvančara (65. Doležal). Trenér: Rada

FK Teplice - FK Pardubice 1:2 (0:1)
Branky: 90.+8 Chlumecký - 39. Chytil, 80. Červ z pen.
Rozhodčí: Sziskszay - Kříž, Slavíček - Zelinka (video)
ŽK: Mareček, Mareš, Chlumecký, Krunert - Červ, Kostka, Matějka, Chytil, Huf
Diváci: 1548
Teplice: Grigar - Vondrášek, Chlumecký, Knapík, Hyčka - Rezek (80. Radosta), Mareček, Trubač (59. Fortelný), Jukl (60. Krunert), Kodad (68. D. Černý) - Mareš (59. Succar). Trenér: Jarošík
Pardubice: Boháč - Kostka (89. Halász), Jeřábek, Toml, Čelůstka - Červ, Tischler - Chytil (89. P. Černý), Beran (62. Šimek), Lupač - Matějka (69. Huf). Trenér: Novotný

MFK Karviná - Slovan Liberec 1:2 (1:1)
Branky: 17. Túlio - 38. Rabušic z pen., 90.+1 Hilál
Rozhodčí: Orel - Mokrusch, Arnošt - Pechanec (video)
ŽK: Čmelík - Matoušek, Mikula
Diváci: 2035
Karviná: Bolek - Dramé (68. Mikuš), Santos, Buchta, Šehič - Sinjavskij (80. Jurásek), Stropek (80. Šindelář), Nešický (74. Durosinmi), Túlio, Bartošák (74. Čmelík) - Papadopulos. Trenér: Páník
Liberec: Knobloch - Gebre Selassie, Chaluš, Plechatý, Mikula - Matoušek (74. Mészáros), Tiéhi, Havelka (85. Purzitidis), Tupta (67. Faško) - Rabušic (74. Hilál), Rondič. Trenér: Kozel

FC Slovácko - Sparta Praha 4:0 (2:0)
Branky: 14. Kalabiška, 43. Jurečka, 57. Holzer, 85. Cicilia
Rozhodčí: Franěk - Horák, Vlček - Berka (video)
ŽK: Petržela, Kalabiška - Štetina, Pavelka, Pulkrab, Hložek
Diváci: 7701 (vyprodáno)
Slovácko: Nguyen - Reinberk, Kadlec, Hofmann, Kalabiška - Havlík, Sadílek - Petržela (68. Navrátil), Kohút (62. Daníček), Holzer (79. Tomič) - Jurečka (79. Cicilia). Trenér: Svědík
Sparta: Nita - Wiesner (21. Vindheim), Panák, Štetina, Hancko - Pavelka, Ladislav Krejčí II (58. Sáček) - Haraslín (79. Karlsson), Hložek, Ladislav Krejčí I (58. Dočkal) - Minčev (46. Pulkrab). Trenér: Vrba

Olomouc - Hradec Králové 2:2 (1:0)
Branky: 28. Růsek, 46. Breite - 64. Rada z pen., 76. Vlkanova.
ŽK: Zahradníček - Kodeš, Král, Prekop, Rada, Vlkanova, Urma, Leibl.
Diváci: 3 167.
Rozhodčí: Pechanec - Paták, Dresler.
Olomouc: Macík - Látal, Greššák, Vepřek, Zmrzlý - Zahradníček (83. Hadaš), Breite, Růsek (72. Daněk), Sedlák, González (83. Šíp) - Zifčák (89. Matoušek). Trenér: Jílek.
Hradec Králové: Fendrich - Klíma, Král, Čech (61. Vašulín) - Mejdr, Kodeš, Urma, Novotný (46. Rada) - Dvořák (90.+3 Soukeník), Prekop (90. Leibl), Vlkanova. Trenér: Koubek.

Bohemians - České Budějovice 3:1 (2:0)
Branky: 24. Keita, 35. Hronek, 88. Koubek - 58. Bassey.
ŽK: Talověrov (Č. Budějovice).
Diváci: 3 496.
Rozhodčí: Klíma - Kubr, Vodrážka - Berka (video).
Bohemians: Bačkovský - Köstl, Bederka, Vondra - Dostál, Jindřišek, Květ (76. Nový), Hronek (85. Koubek), Kovařík (69. V. Novák) - Keita (76. Bartek), Puškáč (69. Necid). Trenér: Klusáček.
České Budějovice: Vorel - Čolič, Havel, Králik, Sladký (46. Talověrov) - Hellebrand, Hora (86. Brandner) - Van Buren (76. Škoda), Mihálik, Mršič - Bassey. Trenér: Horejš.

Mladá Boleslav - Zlín (1:0)
Branky: 25. Škoda.
ŽK: Smrž, Matějovský, Douděra - Čanturišvili.
Diváci: 2 022.
Rozhodčí: Zelinka - Kotík, Mikeska - Machálek (video).
Mladá Boleslav: Šeda - Douděra, Suchý, Karafiát, Preisler - Matějovský, Smrž - Skalák (63. Ladra), Hlavatý (63. L. Mašek), Ewerton (78. Jurásek) - Škoda (84. Fila). Trenér: Jarolím.
Zlín: Rakovan - Cedidla, Vraštil, Procházka, Matejov (81. Nečas) - Tkáč (81. Hrdlička), Conde, Čanturišvili (70. Fantiš) - Dramé (86. Simerský), Poznar, Janetzký (70. Hlinka). Trenér: Kalivoda.

Ostrava - Plzeň 2:2 (0:2)
Branky: 67. a 83. Klíma – 12. Mosquera, 36. Beauguel z penalty.
ŽK: Juroška, Fleišman, De Azevedo, Smetana (asistent trenéra) – Beauguel, Sýkora.
Diváci: 6 774.
Rozhodčí: Petřík – Hájek, Leška – Adámková (video).
Ostrava: Budinský – Juroška (46. De Azevedo), Svozil, Lischka, Fleišman – Ndefe, Tetour, Kaloč (66. Budínský), Kuzmanovič (60. Klíma), Buchta (60. Sor) – Almási. Trenér: Galásek.
Plzeň: Hruška – Havel, Chorý, Hejda, Sýkora - Janošek, Bucha – Kopic (78. Kayamba), Káčer (65. Čermák), Mosquera – Beauguel. Trenér: Bílek.