ne., 21. listopad 2021 11:27

TOP 09 si zvolilo nové vedení. Členové vsadili na osvědčené tváře

Nové nejužší vedení TOP 09. Zleva: Jan Jakob, Vlastimil Válek, Tomáš Czernin, Markéta Pekarová Adamová, Herbert Pavera, Michal Kučera Nové nejužší vedení TOP 09. Zleva: Jan Jakob, Vlastimil Válek, Tomáš Czernin, Markéta Pekarová Adamová, Herbert Pavera, Michal Kučera Zdroj: TOP 09, Martin Svoboda
PRAHA - 7. celostátní sněm TOP 09, který se kvůli nepříznivé epidemiologické situaci konal v hybridní podobě, nepřinesl žádná personální překvapení. Stranu vedou staré známé tváře v čele s Markétou Pekarovou Adamovou.

Dne 20. listopadu proběhl v Praze 7. celostátní sněm TOP 09. Poloprázdný sál CUBEX centra, ve kterém se sněm konal, nebyl důsledkem nezájmu straníků, nýbrž hybridní podoby sněmu, která byla zvolena kvůli nepříznivé epidemiologické situaci. „Na místě budou fyzicky přítomni pouze členové nejužšího vedení strany a také část kandidátů do předsednictva, kteří v sále přednesou své kandidátské projevy,“ uvedl v tiskové zprávě publikované před zahájením sněmu Vladan Vaněk. Akce tak proběhla i bez fyzické přítomnosti čestných hostů, jimiž byli předsedové stran dvou demokratických koalic SPOLU a PirSTAN.

Přes aplikaci ZOOM tak k účastníkům sněmu promluvil jak předseda občanských demokratů Petr Fiala, který zejména vyzdvihl fungující spolupráci s TOP 09 v Senátu, kde mají společný senátorský klub, tak i předseda lidovců Marian Jurečka, který vyjádřil díky všem politicky angažovaným členům strany. Za Starosty a nezávislé promluvil Vít Rakušan, který pochválil povedenou kampaň koalice SPOLU a vyzval ke spolupráci, aby se nevrátila vláda populistů a extremistů. Gratulační čtverylku zakončila Olga Richterová za Piráty, která zaskočila za nemocného předsedu Bartoše. Ta také pogratulovala k volebnímu výsledku a zmínila, že je ráda, že mohou s vítěznou koalicí sestavit vládu.

Když následně přišlo na volbu předsednictva strany, ukázalo se, že současné vedení má silný mandát. Markéta Pekarová Adamová, která doposud stranu vedla, neměla při kandidatuře na předsedkyni strany žádné protikanditáty. Její zvolení tak bylo pouhou technickou formalitou a její mandát jako předsedkyně strany potrvá další dva roky. Ve svém projevu poděkovala členům její strany za týmové chování a vyzdvihla rychlost vyjednání koaliční dohody s Piráty a Starosty, kterým také za tento počin poděkovala. Nezapomněla také zmínit současnou energetickou krizi, u které věří, že pokud nebude řešena, povede k občanským nepokojům.

Tomáš Czernin, který kandidoval na post prvního místopředsedy, také neměl žádného protikandidáta. Byť před dvěma lety kandidoval právě proti současné předsedkyni, letos se rozhodl pouze pro obhajobu svého dosavadního mandátu. Jako rozhodující faktor pro stranu pak nazval komunální volby, které Českou republiku čekají v roce 2022. Ty označil doslova za „zkoušku ohněm.“ I jeho zvolení tak bylo pouhou formalitou.

Následná volba místopředsedů strany také nepřinesla nové objevy. Ze čtyř obhajujících místopředsedů strany svůj post obhájili tři, mezi nimi i nejpravděpodobnější budoucí ministr zdravotnictví, Vlastimil Válek. Jediným novým místopředsedou se tak stal nově zvolený poslanec Michal Kučera, který nahradil Lukáše Otyse.

V rámci volby širšího předsednictva strany svůj mandát obhajoval Radovan Auera a Ondřej Kolář, kontroverzní starosta Prahy 6. Oba pak svou pozici v rámci strany obhájili. Proběhlo také hlasování o navýšení počtu členů předsednictva z dosavadních pěti členů na sedm. To proběhlo úspěšně, a tak bylo předsednictvo doplněno o Jiřího Blažka, Martina Chrousta, Jakuba Lebše, Lukáše Řádka a Michala Vozobule. Jediný obhajující kandidát svůj stranický mandát neobhájil a tím byl pardubický krajský předseda, Michal Pilař.

Podíváme-li se tak na výsledky stranického sněmu, můžeme si povšimnout silného mandátu, který dosavadní vedení strany má. Téměř nezpochybnitelná stranická role Pekarové Adamové, která se po vyhraných volbách stala předsedkyní poslanecké sněmovny, a Tomáše Czernina může vypovídat o spokojenosti členské základny se stranickým vedením do posledních sněmovních voleb anebo může indikovat absenci dalších silných lídrů v rámci strany. Z výsledků sedmého sjezdu je však očividné, že současné stranické vedení má ve straně silné postavení a členská důvěra ve zvolené vedoucí figury této liberálně-konzervativní strany trvá.

Zobrazeno 712 krát
Naposledy upraveno: ne., 21. listopad 2021 12:30
Pro psaní komentářů se přihlaste