Zverev podruhé dobyl Turnaj mistrů! V Turíně přehrál neoblíbeného Medveděva a vyhrál i šesté letošní finále

21. 11. 2021, 18:28
Aktuality 102
TURNAJ MISTRŮ - Alexander Zverev vyhrál i své šesté letošní finále a po třech letech ovládl Turnaj mistrů. 24letý Němec dnes v Turíně porazil 6-4 6-4 o rok staršího ruského obhájce titulu Daniila Medveděva, s nímž přerušil sérii pěti porážek, a navázal na triumf z Londýna 2018. Olympijský vítěz tak letos jako jediný získal šest titulů.
Alexander Zverev (© AFP)

Alexander Zverev včera večer krátce před půlnocí vyhrál vyčerpávají semifinálovou bitvu se světovou jedničkou Novakem Djokovičem a navíc měl před dnešním finále s Daniilem Medveděvem o osm hodin méně času na odpočinek.

Na poslední zápas sezony ale dokázal posbírat dostatek sil a o rok staršího Rusa, s nímž v uplynulých třinácti měsících prohrál všech pět duelů, jasně přehrál. Soupeři nenabídl ani jeden brejkbol a za hodinu a čtvrt zvítězil 6-4 6-4.

Zverev se opíral o výborný servis a každý set rozhodl jedním brejkem. V první sadě vzal Medveděvovi podání ve třetí hře a ve druhé hned na úvod. Ve výměnách působil jistě, dokázal být trpělivý a především z forhendu posílal milimetrově přesné vítězné rány. Při mečbolu napálil eso z druhého podání.

"Nevím, jestli to dneska byl perfektní zápas, ale musel jsem hrát opravdu skvěle. Věděl jsem, že musím předvést jeden z nejlepších výkonů, protože pětkrát v řadě jsem s ním prohrál a já věděl, že to nebude vůbec jednoduché," svěřil se svými prvními pocity Zverev, který Medveděvovi oplatil pět dní starou porážku ze skupiny a vzájemnou bilanci vyrovnal na 6-6.



24letý Zverev startoval na Turnaji mistrů pátý rok po sobě, podruhé se dostal do finále a opět v něm zvítězil. Také v roce 2018 ve finále porazil soka (Djokoviče), s nímž předtím prohrál ve skupině.

Letos v Turíně Zverev porazil světovou dvojku i jedničku, což na Turnaji mistrů dokázal v semifinále a finále jako čtvrtý v historii a první od roku 1990 (Andre Agassi). Rodák z Hamburku si tento týden vydělal 2,143 milionu dolarů, přes 48 milionů korun.

Zverev se zároveň stal desátým hráčem historie s více než jedním titulem z Turnaje mistrů. Z jeho krajanů je na tom lépe jen Boris Becker, který na závěrečném podniku sezony uspěl třikrát.


V roce 2021 Zverev jako jediný vyhrál 59 zápasů a stejně tak je jediným tenistou s 6 tituly. V ně proměnil všech šest finálových zápasů - před Turnajem mistrů zvítězil na 'pětistovkách' v Acapulku a Vídní, na Masters 1000 v Madridu a Cincinnati a na olympiádě v Tokiu. Celkovou bilanci ve finálových duelech vylepšil na 19-9.

"Není nic lepšího, než ukončit sezonu vítězstvím na Turnaji mistrů. Ale teď už se strašně těším na příští rok a uvidíme, co se stane," uvedl spokojený Němec, pro kterého by měl být prioritou zisk prvního grandslamového titulu.

Medveděv na Turnaji mistrů prohrál poprvé po sérii devíti výher a nenavázal tak na loňský triumf z Londýna. 

"Gratuluju Sašovi. Není to jednoduché hrát finále proti někomu, s kým jste prohráli ve skupině. Ale on už to podruhé zvládl a dnes hrál opravdu skvěle," řekl Medveděv, který v září na US Open slavil první grandslamový triumf.

Turnaj ve čtyřhře vyhráli Francouzi Pierre-Hugues Herbert a Nicolas Mahut, kteří navázali na triumf z roku 2019 a stali se rovněž dvojnásobnými šampiony.

• TURNAJ MISTRŮ 2021 •
Turín (Itálie), tv. povrch / hala, 7.250.000 dolarů
nedělní výsledky (21. 11. 2021)
• Dvouhra - finále •
Zverev (4-Něm.) - Medveděv 2-Rus.) 6-4 6-4
• Čtyřhra - finále •
Herbert/Mahut (3-Fr.) - Ram/Salisbury (2-USA/Brit.) 6-4 7-6(0)
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

102
Přidat komentář
djofex
Zverev asi momentalne najlepsi hrac pokial hra to co ma,semi s Djokom bol jeden z najlepsich zapasov sezonysmilesmile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
S tím, že Saša momentálně patří k nejlepším hráčům na okruhu, nejlepší bych se asi neodvážil tvrdit. Každý z top10 (a nejen), když "hraje, co má" může porazit skoro kohokoli.
Ale s tím, že Joker vs Zvíře byl jeden z nejlepších zápasů sezóny, už bych moc nesouhlasil. Ano, byl to kvalitní zápas, ale chyby tam byly a i nervy pracovaly. Nejkvalitnější pasáž byla od poloviny prvního setu přes tiebreak. Jinak zápas nijak nevyčníval a co do atraktivity ho tam podle mě překonaly zápasy Medvěd x Janek nebo Saša vs Medvěd ve skupině.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
*...na okruhu, bych souhlasil...
Reagovat
Carmelo
A vlastně všechny sporty jdou postupně doprdele. Ti nynější sportovci se nechytaji, ať už v talentu nebo charisma. Osobnosti se vytrácejí a bude hůř. Je to oničem.
Reagovat
Mayo
V tomto s tebou súhlasím Carmelo Anthony.
Reagovat
Nola
tenis neskoncil po odchode Borga, Agassiho, Samprasa... neskonci ani po odchode Federera.... kolobeh zivota nie je mozne zastavit, par fanatikov prestane sledovat tenis, ale nova generacia fanusikov si iste najde svoje idoly....
media velmi ovlyvnili vnimanie tenisovych "mimozenstanov" , najma toho jedneho, ale tie media budu musiet, znovu hladat cestu, aby sa sami seba v tej samochvale nepochovali smile
Reagovat
Pe3k
S tím prvním řádkem se dá souhlasit, ale na začátku druhého řádku si to pohřbila.
Reagovat
Nola
:D ani Federer nie je Lenin, iba ten je vecne zivy :D
urcite bude zapisany v dejinach tenisu ako GOAT, ale jeho odchodom do zasluzeneho dochodku, predsa nemoze tenis ako sport skoncit
Reagovat
Tomas_Smid_fan
to myslím nechce nikdosmile
Reagovat
Pe3k
Kdyby jenom tenis, jen se podívej jaký úpadek zažívá naše civilizace co nehraje Federer...
Reagovat
turista
Na Lenina jsem se v červenci 1983 V Moskvě u mauzolea postavil do fronty na lístky. Bylo to na 3 hodiny tak jsem se na to vykašlal a jel jsem do Kolomenského. To bylo lepší. Místo mauzolea jsem si přivezl domů jeho bustu. Dnes prý se do Leninova mauzolea dostane člověk bez fronty. Lenin je věčný jak píšeš ale už ani tam nikoho nezajímá. S tenisem to dopadne líp. Půjde to bez Federera, bez Nadala ale i bez našeho oblíbeného Djokoviče. Snad aspoň ten vesmír je věčný.
Reagovat
FulnekUltras
;-))))) smile

ty svazácké skupiny z horní Altaje a Torpéda Gorký bývaly nekonečné... ;-)

smilesmile
Reagovat
smazaný uživatel
Zivotná sezóna, bez skalpu TOP 10 hraca na GS.

Tak teda vitaj, nová éra tenisu :)
Reagovat
smazaný uživatel
smilesmile
Reagovat
paddy
smile smile
Reagovat
Fandina
To je úplně jedno, podstatné je, že na OH a TM jich porazil mraky.
Reagovat
smazaný uživatel
Je to presne naopak, babka. Úplne jedno je, čo si dosiahol v Turíne, pokiaľ sa nevoláš Zidane alebo Del Piero. Podstatné sú Grandslamy.
Reagovat
Fandina
Podstatné je všechno, ale pro primitivy tvého typu jen GS.
Reagovat
smazaný uživatel
Fajnšmeker si vyberá, ovca papá všetko.
Reagovat
Fandina
Ty jsi ovce, která se snaží z předloženého jídla vypadat jako fajnšmekr.
Reagovat
smazaný uživatel
Mas pravdu, nie si ovca, ale stará koza, ako sa hovorí na Slovensku.
Reagovat
smazaný uživatel
smile
Reagovat
Pe3k
smile
Reagovat
hippos
Jediný měřítko top tenisu jsou grandslamy. Tady není o čem se dál bavit.
Reagovat
Fandina
U primitiva ano.
Reagovat
hippos
Ježíš, tak prostě proto, že ty z nějakého důvodu máš silně okrajový názor, že v tenise mají váhu výsledky na OH a TM, tak já jsem kvůli tomu primitiv.smile
Reagovat
smazaný uživatel
smile je to tak. Trofej získal tak, že je porazil. Jinak to přece nejde.
Reagovat
Nola
zabudol si na Cilica a Doma smile

GS sa da vyhrat aj bez skalpu hraca T10
Reagovat
smazaný uživatel
Ale bez prehry :)..

Vyhrať turnaj bez prehry je chrbtovou kosťou všetkých tenisových súťaží, s výnimkou exhibícií a TM :)
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Mícháš hrušky s jablkamasmile
Proto je TM speciální a jen pro ty nejlepší. V SF a F porazil No1 a No2 a ve skupině další dva hráče TOP10. Kolikrát se tohle přihodí na těch ostatních turnajích?
Reagovat
Fandina
Je to tak, na GS můžeš porazit maximálně 3 hráče z osmičky, kdežto na turnaji mistru 5.
Reagovat
Pe3k
Asi proto tam Rafa nikdy nevyhrál, tam se totiž top 10 hráčům nedá vyhnout...
Reagovat
smazaný uživatel
Jj, porazit takého Ruuda alebo Norrieho, to je punc najvacsej kvality, akosť jak prasa :)

Miesam jablka s jablkami, porovnavam tenisové turnaje. Byt unikatnym za kazdu cenu, hoc v negativnom zmysle ma nebere.
Reagovat
hippos
Tak ono jinak nejde než porazit hráče top 10, když tam jiní hráči nejsou. A jeden z nich se stane vítěz, jinak to dopadnout nemůže, logika. A který? Často ten, který má na samém konci sezóny nejvíce fyzických i morálních sil.
TM by se měl hrát začátkem další sezony a na tři sety, pak by snesl srovnání s GS.
Reagovat
Nola
ja pisem o GS..... nie o TM,
Novak aj Fedex ho dokazali vyhrat bez prehry, ale to je nepodstatne, kedze sa bavime o GS
Reagovat
annah
Uplne jedno to neni, protoze na GS nad nimi musi vyhrat tři sety, a to bývá kámen úrazu. Viz Tsitsi na FO proti Nolemu. Být to Turnaj mistrů nebo OH, odjížděl by s pohárem. Hrát na tři vítězné je prostě trochu jiná disciplína.
Reagovat
annah
A věřím, že ji Zverev časem dá...
Reagovat
paddy
OH není dobrý příklad, protože kvalitou stojí za Masters 1000
I hráči se tam nepřetrhnou přijet, kdo si vzpomíná, tak půlka z top20(10) chyběla

Kvalita byla slabá, Řetězovovi stačilo k titulu porazit je Djokoviče, omlouvám se zapomněl jsem na ty tři hráče mimo top100 smile

Na Masters měl silnější soupeře

OH jsou svátek pro většinu sportů, ale pro tenis je to slabší zábava mimo luxusní hotely a bez prize money smile
Reagovat
Fandina
Nesmysl, nejen zlato ale i další medaile z OH se u tenistů uvádí před 1000.
Reagovat
hippos
Ale to je z úcty k olympiádě jako takové a ne kvůli výsledkům na olympiádě dosaženým. Tenis není atletika.
Reagovat
Fandina
To je takové omílané kliše, srovnávání s atletikou, způsobené tím, že tenisti několik let na OH nehráli, ale byli stejně jako atletika u zrodu OH a pak tam moc let hráli.

Co´o se týká sportovní úrovně, tak tam mohou stejně jako v atletice hrát jen přední sportovci. A existuje limit pro národy. Takže ty státy co nemají zastoupení na předních místech tam třeba nemohou ani vyslat svého zástupce, pokud nesplňuje msta na žebříčku a jsou tam zase určité limity. Letos to bylo ještě u všech sportů komplikováno covidem, takže někteří tam kvůli covidu nejeli. Je tam sice klauzule o národnostním principu, ale v podstatě to nemá až takový dopad, protože se tam dostane Letos ještě zkomplikoval situaci covid, ale to u všech sportů. Ale jinak je účast na OH limitována žebříčkem.
Sportovní hodnota je dána žebříčkem a z top 10 tam byli a on tam porazil světovou jedničku.
Reagovat
turista
Tenisti na OH nehráli od roku 1924 do roku 1988 což je 64 let.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
neboj, ona ti to Fandina vyvrátí nebo zdůvodnísmile
Reagovat
Fandina
Tenisti na OH od roku 1896 dosud víckrát hráli než nehráli. Je to 16 plus 2 hostování ku 11. Hostování bylo v roce 1968 a 1984 a oficiálně tam hráli od založení 1896 do roku 1924 a pak od roku 1988 dosud. Na počty roků je to 64 ku 60 do loňska, kdy měly být OH, ale na počet účastí je to víckrát.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Děkujeme za rozšíření obzorůsmile
Nicméně z toho klišé, že se na OH několik let (pouhých 64smile) nehrálo se nevykroutíšsmile
Reagovat
Fandina
Mám se vykrucovat, když si to přeješ? Napsala jsem to špatně. No a?
Reagovat
turista
Budiž.
Reagovat
Fandina
Píšu to dole. Účastí na OH od roku 1896 bylo co se týká počtu bylo víc, téměř o polovinu, ale v kratší časové době.
Reagovat
smazaný uživatel
smile
Reagovat
Orgasmator
Tesat na hrob!
Reagovat
Nola
Sasha smile, nevidela som ani lopticku, ale snad nebude NO1 hrac jedneho povrchu.....
Reagovat
paddy
myslím, že po včerejšku lidí více zajímalo, jak to bude mít Djokovič s očkování, než kdo vyhraje TM smile
Reagovat
Pe3k
Už se ti někdy stalo, že jsi měl pravdu?
Reagovat
aligo
Pochybuji smile
Reagovat
Pe3k
na druhou stranu, i rozbité hodiny ukazují dva krát denně správný čas...
Reagovat
com
smilesmile i ty mudrci
Reagovat
smazaný uživatel
smile
Reagovat
FulnekUltras
smilesmilesmile
Reagovat
smazaný uživatel
smilesmile
Reagovat
Mayo
Zverev je inde.
Reagovat
Pe3k
V turíně.
Reagovat
Nola
vie hrat aj na antuke, zvlada 2 povrchy, Medved je hrac jedneho povrchu, nakoniec na tej antuke mohol vlani, ak by mu neodisla hlava porazit d Artagnana na FO...
Reagovat
spaniel
Zaslouzene, jelikoz vyradil Pencilheada.
Reagovat
annah
Pa rá da !!! smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
smile ale bála ses, co?smile
Reagovat
annah
Ani ne. Od te doby, co nehraje Fedex, sleduju tenis v klidu, bez nervů. Zpozornim akorát, když prohrává Nole, Meda nebo Rubl, to pak začnu hlasitě fandit souperum.
smile
Reagovat
annah
Ještě Shapa a Bautistu mám v tom nesympatickem týmu. :-)
Reagovat
Tomas_Smid_fan
RBA se blbě tváří, ale myslím, že bude víc v pohodě než třeba Bysta...
Reagovat
Pe3k
To sledování bez nervů mi vyhovuje. smile
Reagovat
annah
Mně taky.
Reagovat
annah
Mně taky.
Reagovat
vojta91
Koho během turnaje zmlátil, že ho odehrál takto dobře?
Reagovat
FulnekUltras
anebo sklátil
Reagovat
Pe3k
Zverev vyhrál 6. titul a srovnal bilanci na 6:6. smile
Reagovat
Mony
Vypadá, že si spíš dal pokoj od holek
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Velmi úspěšný rok pro Sašusmile 59 wins a 6 turnajových vítězství, navíc prorazit na TM no1 a no2 a za celý turnaj udělat jen 5DF...smile
Nicméně, nebyl to zápas, který by zvedal ze židle, tento matchup tomu asi nenapomáhá.

Cinkne příští rok konečně ten GS?smile
Reagovat
vladka
smilesmile
Reagovat
smazaný uživatel
důležitá je vacine
Reagovat
Krisboy
Řetězov smile

smile
Reagovat
Nola
pockaj, ty si tu pasoval Medveda ako najlepsieho hraca sezony smile, cim si to zasluzil, by ma zaujimalo?
Reagovat
paddy
poslední zápas sezóny máme za sebou smile

Řetězov k zisku 2. titulu z TM využil stejnou fintu, porazit finálového soupeře ve skupině

viděl jsem Lopatova 2x smrkat do ručníku a udělalo se mi šoufl smile

Kdy tady konečně přidají ten blicí emotikon? smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Porazil finálového soupeře ve skupině?smile
Možná ve facebookové?
Reagovat
paddy
jasně, ale myslím, že každý pochopí, co bylo myšleno a teď už to ani nemusím opravovat smile
Reagovat
Fandina
každý, kromě něho
Reagovat
smazaný uživatel
smile
Reagovat
Fandina
neporazit, ale jinak souhlas, je to zajímavá skutečnost a pokud bude ještě další a další TM, tak by se to mělo sledovat
Reagovat
smazaný uživatel
smile
Reagovat
smazaný uživatel
blicí emotikon nemá smysl.
Reagovat
Pe3k
Před sezonou si řekl, že letos chce vyhrát grand slam. To se mu nepovedlo, ale je Olympijským vítězem a vítězem turnaje mistrů (+Cinci). Takový neúspěch tak zažít smile Porazil světovou jedničku i dvojku na jejich nejsilnějším povrchu v jejich nejsilnějších sezonách.

Kolega s nickem com (fanoušek Nadala, jak jinak smile) říkal, že je Zverev jen fackovacím panákem Medvěděva a jejich bilance je 6:6... smile
Reagovat
vladka
smile
Reagovat
smazaný uživatel
Tak Sašasmilesuper
Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
turista
smile
Reagovat
turista
GS u něj je jen otázka času.
Reagovat
paddy
jsem zvědav, jak to dokáže, když ještě nikdy neporazil hráče top10 na GS, a to je mu už skoro 30 roků smile
Reagovat
Nola
moze sa im vyhnut ako Rafa trebars :D

ty uz radsej nic nepredikuj, v poslednej dobe ti nic, ale absolutne nic nevychadza....
Reagovat
smazaný uživatel
smile ale může. Je to zábava. Fany je taky dobrásmile
Reagovat
Fandina
Zvířeti je 24 to je velký rozdíl.
Reagovat
smazaný uživatel
smile
Reagovat
turista
smile
Reagovat
turista
Do 30 let věku má Zverev ještě sakra daleko. Času má dost na ty GS.smile
Reagovat
smazaný uživatel
smilejasná věc.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist