Omar Sosa, Paolo Fresu a Jelena Popržan. Cesta kolem světa a pocta tradici německé písně, šansonu nebo melodramu

21. listopad 2021

V Koncertě bez hranic opět zavítáme na rakouský festival Glatt und Verkehrt, jehož letošní ročník se nesl ve znamení společné muzikantské i divácké euforie z opětovné možnosti živého vystupování v letním mezidobí mezi pandemickými vlnami.

Jako první nám ji zprostředkuje záznam vystoupení původem kubánského pianisty Omara Sosy v duu se sardinským trumpetistou Paolem Fresu. Jde o dvojici renomovaných hudebníků, kteří – ačkoli pocházejí z kulturně různorodých prostředí – dokáží společně vytvořit naprosto kompaktní a strhující hudební proud, ve kterém se vzájemně proplétají vlivy afrokubánské hudby, jazzu, world-music i elektroniky.

Svou společnou hudební cestu Omar Sosa a Paolo Fresu poprvé studiově zmapovali na albu Alma z roku 2011, po němž v roce 2016 následovala druhá deska s názvem Eros. Během živých vystoupení Paolo Fresu kromě trubky hraje také na křídlovku a oba interpreti zároveň ovládají také elektronické podklady skladeb. Ne nadarmo dramaturgie festivalu Glatt und Verkehrt přirovnala jejich živé vystoupení k ping-pongovému zápasu.

Nové kvarteto Jeleny Popražan

Pokud jste poslouchali poslední říjnové vydání našeho pořadu, možná jste mezi členy kapely rakouského písničkáře a bluesmana Alexe Miksche zaznamenali jméno violistky Jeleny Popržan. Právě tato skladatelka, hráčka na pětistrunnou violu a také mimořádně všestranná zpěvačka, která pochází ze srbské autonomní oblasti Vojvodina, představila během letošního ročníku festivalu Glatt und Verkehrt v premiéře svoje nové kvarteto. Jeho členy jsou dále klarinetista a saxofonista Christoph Pepe Auer, violoncellista Clemens Sainitzer a kontrabasistka Lina Neuner.

Repertoár této formace tvoří jak autorské instrumentální skladby Jeleny Popržan, tak také zhudebněná poezie Tamar Radzyner, původem polské básnířky a aktivistky, která později žila ve Vídni.

autoři: Anna Marie Hradecká , Zdeněk Přidal
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.