Close search

36 minut: O tolik podle vědců zkrátí zdravý a kvalitní život jeden hot dog

Unsplash Zdroj: Unsplash

Vědci z Michiganské univerzity hodnotili více než 5 800 potravin a jejich vliv na lidský život. Nejhůř dopadl hot dog, nejlepší je porce ořechů.

Podle britského listu Independent bylo předmětem studie zjišťování, o kolik minut zkrátí nebo prodlouží zdravý a spokojený život konzumace určitých jídel. A věnovali se také jejich vlivu na životní prostředí.

Jak si prodloužit život?

Tento nutriční index vyšel v časopise Nature Food a rozděluje 5 800 různých potravin na základě minut získaných nebo ztracených v poměru na porci. Zisk se vysvětluje jako zvýšení průměrné délky života v dobré kvalitě a bez nemocí.

A co nám minuty přidává? Nejlepší je samozřejmě osvědčená klasika - ořechy, ovoce, zelenina a celozrnné produkty. Z těch můžeme vytěžit nejvíce zdravých minut života. V případě jedné porce ořechů to je 26 minut, losos jich přidává 16. Rýže s fazolemi představuje 13 minut a jablečný koláč rovnou minutu.

Na opačné straně spektra se nachází hovězí maso, vepřové, jehněčí, sýr a slazené nápoje. Ty nás obírají o minuty, které bychom mohli přežít zdravě a spokojeně. Nejhorší je hot dog, který zkracuje život o 36 minut. Kuřecí křídla jsou v porovnání s tímto strašákem zanedbatelná, neboť jejich negativní „výkon“ je pouhé 3,3 minuty.

Jídlo a ekologie

Autoři studie na základě svých zjištění připravili několik jednoduchých rad ohledně jídelníčku, které by mohly lidem pomoci jíst zdravěji a také udržitelně. Ekologická stopa stravování byla totiž nedílnou součástí výzkumu.

Navrhují přesunout 10 % denního kalorického příjmu z hovězího a zpracovaného masa na směs ovoce, luštěnin, ořechů, mořských plodů a zeleniny. To nám umožní získat dalších 48 minut zdravého života denně a zároveň dojde ke snížení stravovací uhlíkové stopy přibližně o třetinu.

Zdroje informací:
Independent.co.uk: Eating on hot dog could shorten life by 36 minut
Hypebeast.com: New Study Reveals Eating a Hot Dog Shortens Your Life by 36 Minutes

Nejčtenější články