Přejít k hlavnímu obsahu
Marianne Bydlení Objednat >
Marianne Venkov & styl Objednat >
Zábava

16 zajímavostí o manželství královny Alžběty II. a prince Filipa

Dnes je to 74 let od svatby královny Alžběty a prince Filipa. I přes to, že jejich soukromí bylo přísně střežené, existuje několik zajímavých faktů, které jste o vztahu královny Alžběty II. a prince Filipa možná nevěděli.

Karolína Peřinová | 20. 11. 2021

1. Byli příbuzní.

Královna Alžběta II. je pra pra vnučka královny Viktorie a Filipa s královnou Viktorií spojovala rodina jeho matky.

2. Začali si spolu dopisovat, když královně bylo 13 let.

Poprvé se potkali na svatbě bratrance prince Filipa. Do oka si padli až během víkendu, kdy Alžběta společně se svou rodinou navštívila univerzitu pro královské námořnictvo. Zde se měli setkat s některými kadety. Vzhledem k chřipkové epidemii se 13letá Alžběta se sestrou Margaret nemohla zúčastnit bohoslužby v kapli, a tak přišel princ Filip, jakožto jediný zdravý, bavit královské dívky do jejich domu. Vzal je na tenisové hřiště, kde prý Alžbětě ukazoval, jak vysoko umí přeskočit hrací síť.

3. Své zasnoubení mohli oficiálně oznámit až po 21. narozeninách princezny Alžběty.

Král Jiří VI. si nebyl jist sňatkem mezi jeho dcerou a princem Filipem. Měl za to, že je Alžběta příliš mladá a že by si neměla brát prvního muže, kterého potkala.

Mohlo by se vám líbit

Zemřel princ Filip. Bylo mu 99 let

Z Velké Británie dorazila smutná zpráva. Princ Filip dnes ráno zemřel.
marianne.cz
Info ikona
Královská rodina svatba

4. Jejich svatba nebyla tak honosná, jak je na královské poměry zvykem.

I přes to, že se jí zúčastnilo přes dva tisíce hostů, Británie byla v té době v ekonomické krizi. Byl to následek druhé světové války. Na svatební šaty si musela Alžběta našetřit pomocí přídělových lístků a dort byl upečen z darovaných surovin.

5. Princ Filip přestal kvůli královně kouřit

Vévoda z Edinburghu byl silný kuřák. Tuto závislost Alžběta nesnášela, a to z důvodu, že její otec, král Jiří IV., byl také kuřák (později zemřel na rakovinu plic). Na její přání proto Filip v den jejich svatby s kouřením přestal.

6. Vždy měli propojené ložnice

V královských kruzích bylo zcela normální, že manželé spí odděleně. Alžběta a Filip měli sice každý svůj pokoj, vždy ale byly ložnice blízko sebe nebo dokonce propojené.

7. Několikrát žili delší dobu bez svých dětí

Na začátku jejich manželství pracoval princ Filip na Maltě pro královské námořnictvo. Alžběta tam žila s ním, zatímco jejich dvě děti, Charles a Anne, bydlely stále v Anglii. Královna také několikrát podstoupila cesty po zemích Commonwealthu, které mnohdy trvaly i dlouhé měsíce. Princ Charles ve své biografii popisuje toto odloučení od matky. Uvedl, že to chůvy ho naučily si hrát, byly svědky jeho prvních krůčků, napomínaly ho, chválily a pomáhaly převádět jeho první myšlenky do slov.

8. Princ Filip musel sdělit Alžbětě, že její otec zemřel.

Stalo se to během královské cesty po Keni. Trvalo nějakou dobu, než se tato zpráva dostala až do Afriky. Když to zjistil britský novinář, který se nacházel také v Keni, řekl to soukromé tajemnici prince a ten to musel ihned sdělit své manželce, než by se to dozvěděla z novin.

Info ikona
Královská rodina
Mohlo by se vám líbit

Nejzásadnější milníky života a vlády královny Alžběty II.

Napravení diplomatického vztahu s Německem, první neformální procházka mezi davem i nezvládnutá situace okolo smrti princezny Diany. Čím vším si královna Alžběta II. během svého života prošla?
marianne.cz

9. Princ Filip měl problémy s tím, že se jeho žena stala britskou královnou.

Když zemřel král Jiří VI. a kralování musela převzít jeho dcera, princ Filip se musel vzdát své práce u královského námořnictva, aby byl nápomocen Alžbětě při plnění královských povinností. Zároveň se museli přestěhovat do Buckinghamského paláce, kde to princ neměl moc v lásce. Za největší křivdu zřejmě považoval odmítnutí jeho příjmení. Alžběta se podle rad své matky a premiéra Winstona Churchilla rozhodla v pokračování rodu Windsorů. A tak jeho příjmení nenesou ani jejich děti.

10. Kolují spekulace, že měl princ Filip během manželství několik aférek.

Za dlouhá léta, co je Alžběta na trůnu, byl spojován s několika ženami. Vzhledem k tomu, že v době, kdy mladý princ Filip navštěvoval pánské kluby a údajně si užíval společnost jiných žen, nebyl ještě bulvár a papparazzi tolik aktivní, nebyly tyto spekulace nikdy potvrzeny.

Mohlo by se vám líbit

Nejkrásnější královské svatby, které dojaly celý svět

Krásné šaty, rukavičky, dechberoucí květinová výzdoba, a především největší koncentrace modré krve na pár metrech čtverečních. Královské svatby budí pozornost, a tak není na škodu, když si čas od času ty nejkrásnější veselky připomeneme.
marianne.cz

11. Přivedli na svět čtyři děti.

Než se Alžběta stala královnou přivedla na svět dvě děti – prince Charlese a princeznu Annu. Později se jim narodil ještě Andrew a Edward. Po druhém dítěti čekala více než deset let, než otěhotněla potřetí. Někdo tvrdí, že si nejdříve musela zvyknout na roli královny, podle jiných za to mohl spor s princem Filipem kvůli jejich příjmení.

12. Princ Charles si myslí, že ho rodiče natlačili do manželství s Dianou.

V létě roku 1980 byl princ Charles čím dál víc viděn s lady Dianou. Objevovali se v médiích a královna s princem Filipem se této pozornosti obávali. Filip napsal Charlesovi dopis, kde ho žádá, aby se rozhodl, jestli se s Dianou chce oženit. Později princ Charles tento dopis použil jako důkaz, že do sňatku byl donucen.

Info ikona
Královská rodina

13. Měli odlišný názor na to, jak se vypořádat s problémy v manželství Diany a Charlese

Když už bylo očividné, že si princezna Diana s rolí manželky Charlese už neví rady, Alžběta a Filip jí dali odlišné rady, jak se s tím vypořádat. Královna jí řekla, ať vyčká a uvidí, co se stane. Princ Filip napsal několik dopisů, kde jí přesvědčuje, aby zůstala v manželství s Charlesem. Uklidňoval ji tím, že on sám ví, jak je těžké být ženatý se členem královské rodiny.

14. Byli kritizováni za to, že poté, co se dozvěděli o úmrtí Diany, se ihned nevrátili do Londýna.

V době této tragické události princové William a Harry trávili léto na hradě Balmoral. Když to královna zjistila, zůstala na hradě se svými vnuky, aby jim pomohla vyrovnat se se ztrátou maminky. Obyvatelé Británie jí ale mají stále za zlé, že po smrti Diany dlouhou dobu nevystoupila na veřejnosti.

15. Podle prince Filipa je tolerance to, co jejich manželství udrželo pohromadě.

Uvedl to ve svém proslovu během oslav padesátého výročí svatby.

16. Své šedesáté výročí svatby slavili s dalšími deseti páry, co se vzaly ve stejný den jako oni.

Mohlo by se vám líbit

10 změn, které čekají Kate Middleton po korunovaci

Nechceme malovat čerta na zeď, avšak jednou přijde čas, kdy princ William usedne na britský královský trůn. V ten moment se vévodkyně z Cambridge stane královnou, na kterou čekají zcela nové povinnosti a práva. Co všechno se pro Kate změní?
marianne.cz

Související články

Zábava

<span>Kam v květnu vyrazit s rodinou za kulturou? Přinášíme 5 tipů na nejlepší akce</span>

Kam v květnu vyrazit s rodinou za kulturou? Přinášíme 5 tipů na nejlepší akce

Zábava

<span>KVÍZ: Jak by se vám vedlo v opakovacím testu z dějepisu pro 6. ročník ZŠ?</span>

KVÍZ: Jak by se vám vedlo v opakovacím testu z dějepisu pro 6. ročník ZŠ?

Zábava

<span>Láska v květnu: Exkluzivní měsíční výklad z karet pro všechna znamení zvěrokruhu</span>

Láska v květnu: Exkluzivní měsíční výklad z karet pro všechna znamení zvěrokruhu

Zábava

<span>Kvíz: Jaro je tady a s ním i jarní květiny. Poznáte je všechny podle obrázku?</span>

Kvíz: Jaro je tady a s ním i jarní květiny. Poznáte je všechny podle obrázku?