Manželské miniopery v Blansku

Loupežnická nevěsta, Zpívající ženich, Muž a žena v loďce a Listonoš. 25. listopadu v divadle Kolárka.

Pod názvem cyklu Manželské miniopery z per „diversích“ autorů Ondřeje Kyase (hudba) a Pavla Drábka (libreto) se skrývají čtyři krátké miniopery – čtyři příběhy. Jmenují se Loupežnická nevěsta, Zpívající ženich, Muž a žena v loďce a Listonoš (celým názvem Listonoš, Mortierové a krytí plemenné kočky). Libreta minioper Loupežnická nevěsta a Zpívající ženich vycházejí z japonských frašek kjógen, libreto Muže a ženy v loďce vychází z příběhu japonského umění rakugo. Podle autora však nejsou libreta „žádná exotika“ – jakkoli jsou původem z Japonska, na samotných příbězích nic japonského není a jsou zasazené do českých končin, miniopera Listonoš do Francie.

Cyklus Manželské miniopery je původně napsán pro tři zpěváky (soprán, tenor, basbaryton) a čtyři nástroje (housle, viola, klarinet, fagot). Tento titul měla Ensemble Opera Diversa několik let ve svém repertoáru (podle dostupných informací se inscenace oficiálně poprvé hrála v roce 2011 a na repertoáru byla až do roku 2017) v režii Tomáše Studeného.

Premiéra proběhne 25. listopadu 2021 v 19.00 v blanském divadle Kolárka.

Další plánovaná repríza proběhne o den později, v pátek 26. listopadu od 19:30 v brněnském CO.LABS (bývalý BuranTeatr), a to v rámci společného japonského večera s fraškami Divadla kjógen.

Ensemble Opera Diversa je nezávislý soubor profesionálních hudebníků a zpěváků, kteří se soustředí na objevné hudební a divadelní programy. Vedle klasické tvorby je jádrem činnosti původní komorní hudba a opery z dílny Ondřeje Kyase a Pavla Drábka. Od počátků (1999) se ze souboru vyvinula hudební společnost, která uskutečňuje kolem dvaceti vystoupení a představení ročně. Na svém kontě má sedm celovečerních oper, dvě desítky autorských minioper, desítku původních orchestrálních skladeb a velké množství klasického repertoáru. Jedinečnost souboru je z části způsobena jeho trojjediností – autorské hudební divadlo, orchestrální nebo komorní koncerty s objevnou dramaturgií a koncerty komorního sboru Ensemble Versus. Ve smyslu hledání a formulace vlastní poetiky soubor usiluje o vytváření posluchačsky objevných programů – nepřináší banální nebo notoricky známé kusy, vyhýbá se ale i úzkému vřazení do proudu soudobé vážné hudby. Svou dramaturgií i interpretačním nasazením usiluje o dialog s otevřeným posluchačem. Dále těleso iniciuje nebo se podílí také na tvorbě CD nosičů či rozhlasových nahrávek.

Foto: Archív Opera Diversa

Podcast