Hlavní obsah

Další spolupráce není možná. Od Janečka se distancuje jím založený fond

Foto: Seznam Zprávy

Miliardář Karel Janeček, zakladatel Nadačního fondu Neuron (ilustrační foto)

Reklama

Nadační fond na podporu vědy Neuron vydal prohlášení, ve kterém se distancuje od vyjádření Karla Janečka. Právě Janeček přitom fond založil a zpočátku byl jediným sponzorem cen pro vědce, které fond uděluje.

Článek

Projev miliardáře Karla Janečka na pátečním přenosu soutěže Český slavík bude mít dopad na jeho dlouholetou činnost v nadaci na podporu české vědy. Janeček se ostře vymezil proti opatřením na omezení šíření viru a de facto i proti očkování dětí proti této nemoci. To u nás není zatím schváleno, jeho schválení se ovšem očekává.

Od Janečkových vyjádření se v neděli distancovala vědecká a správní rada Nadačního fondu Neuron. „Vědecká a správní rada NF Neuron nesouhlasí a distancuje se od veřejných a mediálních vystoupení Karla Janečka k onemocnění covid-19, která popírají vědecké důkazy a zejména zlehčují průběh nemoci u dětí,“ uvádí se v prohlášení, které vedení fondu zveřejnilo na webových stránkách.

Poslední věta krátkého prohlášení také uvádí, že „vzhledem k jeho prohlášením není další spolupráce mezi NF Neuron a Karlem Janečkem možná“.

Zakladatel

Dnes je Karel Janeček jen jedním z desítky sponzorů této nadace, stál ovšem u jejího zrodu. Fond je známý především díky udělování každoročních cen pro české vědce z několika oborů spojených s finanční odměnou. Předávají se od roku 2010, tehdy jako „ceny Neuron Nadačního fondu Karla Janečka“, a právě Janeček byl během několika prvních ročníků jediným sponzorem.

Ke své roli zakladatele se Karel Janeček hlásil i při letošním předávání cen fondu: „Před 12 lety jsem založil Nadační fond Neuron. Jsem rád, že dospěl do stavu, kdy je velmi významnou institucí.“

Zároveň ovšem už tehdy naznačil své postoje, které naplno zazněly během přenosu Slavíků: „Cítím jako vědec jisté znepokojení, jakým způsobem je věda používaná na různých stranách politických barikád a rozděluje společnost. Přeji si, aby věda byla vždy nezávislá a vždy ve službách lidských hodnot a důstojnosti.“

Jak ovšem podotýká rada fondu ve svém prohlášení, Janečkovy názory jsou „v případě vakcinace v příkrém rozporu s poznáním“. Týká se to i očkování dětí, kde se v současné situaci odborníci staví na stranu očkování i u menších dětí, které skutečně nejsou nemocí covid ohroženy zdaleka tak jako seniorské ročníky. Přínosy i u dětí ovšem převažují nad riziky, byť i ta samozřejmě existují.

Reklama

Související témata:

Doporučované