Na Žižkově vystoupíte U Prdlavky, zastávka připomíná filmového vrchního

  17:38,  aktualizováno  24. listopadu 13:31
Od prosince začne autobusová linka 101 z Vršovic dojíždět až na Prahu 3. Celkem vznikne sedm zastávek, včetně jedné speciální. Na zastávce U Prdlavky budou cestující vystupovat poblíž místa, kde se natáčela známá scéna se stěrači z filmu Vrchní prchni.

Netradičně pojmenovaný označník dnes odhalil scénárista filmu Zdeněk Svěrák. U zastávky také symbolicky roztlačil vozítko Velorex.

Právě kvůli specifickému zvuku motoru plátěného vozu dostala postava herce Josefa Abrháma přezdívku Prdlavka.

Zastávka U Prdlavky patří mezi sedm nových zastávek prodloužené autobusové linky číslo 101. Ta pojede ze zastávky Slovinská přes Perunovu a Jiřího z Poděbrad přes zcela nové zastávky U Prdlavky a Park Rajská zahrada do konečné zastávky Viktoria Žižkov. Název fotbalového klubu si nově přivlastní i zastávka tramvají Husinecká. 

„O zavedení této linky usilují zástupci MČ Praha 3 dlouhá léta. Spojení MHD mezi oblastí nám. Jiřího z Poděbrad a dolním Žižkovem dnes úplně chybí. Buď musíte jet tramvají s přestupem na Floře nebo jít prostě pěšky. Prodloužená linka 101 nám významně zkracuje vzdálenosti a přibližuje také oblast Vršovic. Atraktivní je také vazba bus 101 na nové pěší propojení na Hlavní nádraží a poslouží také studentům VŠE,“ uvedl místostarosta městské části Praha 3 Ondřej Rut.

Podle ředitele ROPIDu Petra Tomčíka bude linka jezdit v půlhodinových intervalech, zkrácených ve špičkách všedních dnů na 20 minut. „Z Vršovic pokračuje linka 101 přes Bohdalec, Záběhlice a Zahradní Město na Skalku, ve špičkách pracovních dnů pokračuje do průmyslové zóny v Hostivaři do konečné zastávky Zentiva,“ doplnil Tomčík.

Označení zastávky U Prdlavky po slavnostním odhalení zmizelo, vrátit se má s provozem od 2. prosince:

Prodloužení linky 101

Autor: