Zpráva

DnV představí novou dramatizaci Maupassantova Miláčka
vydáno: 22.11.2021
První inscenací skutečně nastudovanou v sezoně 2021/2022 (všechny tři předchozí premiérované tituly byly připraveny už v předchozí „covidové“ sezoně) a zároveň poslední premiérou letošního kalendářního roku v Divadle na Vinohradech bude dramatizace jednoho z nejlepších světových románů druhé poloviny 19. století – Miláčka Guye de Maupassanta. Na vinohradském jevišti se Miláček objeví vůbec poprvé a pro vinohradskou inscenaci vznikla nová dramatizace stejnojmenného Maupassantova románu, jejímž autorem je Vladimír Čepek.

Georges Duroy, kterého později malá dcera jeho budoucí přítelkyně Clotildy de Marelle překřtí na Miláčka, se nenachází v právě záviděníhodné pozici. Před nedávnem se vrátil do Francie z války v severní Africe s touhou něco dokázat, prosadit se. Zatím ale pracuje u Severní dráhy a na konci měsíce téměř hladoví a musí uvažovat, zda si vůbec může dát jedno pivo, o seznámení s nějakou dívkou si může nechat jen zdát. Shodou náhod nebo šťastným řízením osudu jednoho dne narazí na svého dávného kamaráda z vojny Forestiera, který mu nabídne pomoc. Uvede ho do společnosti, což se pro ambiciózního Georgese stane odrazovým můstkem k lepšímu životu. Díky své píli, ale hlavně díky své přitažlivosti a schopnosti jednat se ženami nastartuje mladý Duroy divokou jízdu k závratným výšinám…

Guy de Maupassant v mnohém čerpal ze svého života a Miláček je do jisté míry autobiografický román. Ač nová vinohradská inscenace vychází z této knihy, řazené k realismu druhé poloviny 19. století a vyhýbá se násilné a prvoplánové aktualizaci, v žádném případě by neměla být muzeálním kouskem, naopak by měla být vtipná i aktuální. Reálie, v nichž se Miláček pohybuje a snaží se prorazit, jsou velmi podobné našemu současnému světu. Světu, v němž se nebezpečně rozevírají sociální nůžky, v němž mají média obrovskou moc a jejich vlastníci ovlivňují politické procesy i veřejné mínění.

V dechberoucí jízdě pařížským společenským životem se v rychlém sledu střídá mnoho prostředí. Abychom se v inscenaci vyhnuli dlouhým přestavbám, musí být scénické řešení velmi efektivní. A právě taková je scéna jevištního výtvarníka Karla Čapka – jednoduchá a účelná. V takto jednoduché, a přitom rafinované scéně pak mají možnost vyniknout okouzlující kostýmy Petry Krčmářové.

První skutečně hlavní roli má na velkém vinohradském jevišti Ondřej Kraus, který je společně se svým bratrem Martinem hlavním protagonistou road show České televize Českem na koňském hřbetu, jejž můžete letos na podzim každý čtvrtek premiérově zhlédnout na ČT2. Premiéru na velkém jevišti bude mít také režisér Šimon Dominik, který dosud v Divadle na Vinohradech režíroval úspěšné inscenace ve studiovém prostoru – Hrobníkovu dceru, Ucho nebo Havlovy aktovky Motýl na anténěAudience.

Premiéra Miláčka je v Divadle na Vinohradech plánována na 3. prosince 2021.

Další zprávy