Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Důkazy o tom, že Parlamentní listy zveřejnily prokazatelné nesmysly o Janu Lipavském

Na Parlamentních listech vyšel 19. listopadu účelový článek, který se snaží znevěrohodnit Jana Lipavského tvrzením, že měl iniciovat Skupinu přátel ČR-Palestina. Ve skutečnosti lze doložit, že iniciátorem byla Karla Šlechtová.

Na webu Parlamentní listy vyšel 19. listopadu článek titulovaný „Koho Zeman odmítá. Teroristé? Zlá svědectví. Jde o Piráty.? Text je manipulativní a obsahuje neověřená či zavádějící tvrzení.

Text se také dovolává anonymního „zdroje?. Zda se jedná skutečně o zdroj, který taktéž anonymnímu autorovi článku dodal zavádějící informace, nebo jde o fabulaci jediného autora, není tedy možné ověřit. Zato jedno tvrzení, které text prezentuje, ověřit lze.

Tématem je Jan Lipavský a jeho vztah ke Skupině přátel ČR - Palestina v rámci Meziparlamentní unie. Anonym tvrdí:„Lipavský chtěl tu skupinu, v rámci které by spolupracoval český Parlament s tím palestinským, přímo založit. On to inicioval a lobboval za to, kde se dalo.?

Toto tvrzení je zcela zjevně nepravdivé, a to hned ve dvou rovinách.

Za prvé, vznik Skupiny přátel ČR - Palestina v žádném případě neinicioval Lipavský. Byla to poslankyně ANO a někdejší ministryně obrany v první Babišově vládě Karla Šlechtová. To lze doložit dopisem, který zaslala 14. 2. předsedovi stálé delegace Parlamentu do Meziparlamentní unie Ondřeji Polanskému. Právě Karla Šlechtová se následně obrátila na další poslance, mj. Lipavského, se žádosti o podporu jejího záměru. Lipavský tedy není ani původcem iniciativy, ani není jediným, kdo iniciativu Karly Šlechtové podpořil. Učinila tak skupina vládních a opozičních poslanců, ale skupina nakonec ustavena nebyla. Vliv Lipavského na proces ustavování této skupiny zjevně nebyl velký. Když 6. února Karla Šlechtová v rámci zahraničního výboru chystala parlamentní návštevu Palestinských území v březnu a dubnu 2020, Lipavský v celé věci vůbec nefiguroval.

Za druhé, ani nápad Šlechtové na navázání diplomatických styků s palestinským parlamentem  nebyl zcela originální. V předchozím funkčním období 2013-2017, kdy Lipavský ani nebyl ve Sněmovně, fungovala zastřešující skupina ČR - státy Středního východu, v níž byly zahrnuty i vztahy s palestinským parlamentem.

Této skupině také předsedala poslankyně ANO, tentokrát Marie Balaštíková. Členy byli i další poslanci ANO, mezi jinými například Radek Vondráček. Spolupráci s palestinským parlamentem a parlamenty blízkovýchodních zemí se ovšem nevyhýbali ani tehdejší opoziční poslanci, jako například Petr Bendl z ODS a jeho stranický kolega a kandidát na ministra financí ve Fialově vládě Zbyněk Stanjura.

Za třetí text v Parlamentní listech manipulativním způsobem zanedbává kontext. Podobně jako v případě výše uvedených je možné v období 2017-2021 najít řadu poslanců různých stran včetně ANO, ODS či SPD ve skupinách v rámci MPU, které by někdo mohl z různých hledisek a u členů různých parlamentních uskupení chápat jako problematické. Tedy ve skupinách ČR - Afghánská islámská republika, ČR - Pákistánská islámská republika, ČR - Čína nebo ČR - Saúdská arábie.

Jaké závěry lze odvodit z jejich členství v těchto skupinách, je velmi diskutabilní. Je proto zjevné, že web Parlamentní listy publikoval text, který je od začátku manipulativní nebo přinejmenším byl jeho anonymní autor manipulován taktéž anonymním „zdrojem? na který se odkazuje. Zda je motivací autora textu zlý úmysl a snaha manipulovat skutečnosti za účelem pomluv a šíření dezinformací, nebo jde o pouhou neschopnost ověřit si základní skutečnosti, se ovšem asi nedozvíme.

Autor: Janusz Konieczny | pondělí 22.11.2021 19:41 | karma článku: 23,59 | přečteno: 1165x
  • Další články autora

Janusz Konieczny

4 lži Miloše Zemana o Janu Lipavském a otevřený útok na Ústavní pořádek ČR

Miloš Zeman odmítl jmenovat Jana Lipavského ministrem, což je dle ústavních expertů přímo v rozporu s Ústavou ČR. Následně jeho kancelář zveřejnila stanovisko obsahující prokazatelné lži a manipulace.

11.12.2021 v 22:47 | Karma: 27,69 | Přečteno: 997x | Diskuse| Politika

Janusz Konieczny

Srovnání elegantních automobilů s nadprůměrným výhledem

Toto srovnání je ryze subjektivní a amatérské a připravili jsme ho se strýcem po poctivém otestování všech zmíněných modelů. Budeme vděční za Vaše komentáře a Vaše dojmy, i kdyby se měly zcela rozcházet s našim hodnocením. Děkuji

14.3.2020 v 19:40 | Karma: 7,90 | Přečteno: 320x | Diskuse| Hobby

Janusz Konieczny

Kontrola nad bilionem Kč je ještě možná!

Pouhé čtyři senátní hlasy chyběly k tomu, aby byla schválena ústavní novela umožňující Nejvyššímu kontrolnímu úřadu (NKÚ) kontrolovat státní či městské firmy, státní fondy, samosprávy a další důležité instituce.

27.5.2016 v 10:22 | Karma: 15,86 | Přečteno: 380x | Diskuse| Ekonomika

Janusz Konieczny

Stydím se, doznávám se

Tato slova sdělil Obvodnímu soudu pro Prahu 2 dne 7. ledna 2014 obžalovaný Luboš Ticháček, který si během výkonu své práce kontrolora řekl o úplatek. V červnu 2013 jsme medializovali případ (http://www.nfpk.cz/pozitivni-priklady-12/1001480) 2 inspektorů práce Milana Ondroviče a právě Luboše Ticháčka, kteří žádali o úplatek 50 tisíc Kč od majitele restaurace I love mama Tomáše Kaštila, který se nenechal vydírat a pomohl policii dopadnout korupčníky přímo při převzetí úplatku. Tehdy jsme k případu zveřejnili rovněž jednoduchou kresbu a vyzvali jsme širokou veřejnost, aby sdělila policii své případné negativní zkušenosti s oběma inspektory.

19.1.2014 v 21:32 | Karma: 10,91 | Přečteno: 718x | Diskuse| Ostatní

Janusz Konieczny

1 kč luxusu => 1 kč pro nevládky

Jsem dvojnásobný vůl, jelikož jsem:a) zaplatil včera pokutu 800 Kč revizorovi v tramvaji - „zapomněl“ jsem totiž v předvánočním spěchu řešit časovou jízdenku b) před 2 týdny jsem se nechal trochu zviklat a jel jsem společným taxíkem domů c) nedávno jsem dostal pokutu za špatné parkování – zpětně jsem si zjistil, že v dotčeném místě bylo možné volně parkovat jen o víkendu

19.12.2013 v 15:27 | Karma: 9,91 | Přečteno: 715x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

EU se od zemí jako Česko naučila hodně o Kremlu i Putinovi, řekla Leyenová

26. dubna 2024  18:09,  aktualizováno  18:29

Díky hořkým zkušenostem, které mají země ze středu a východu Evropy se Sovětským svazem, se...

Zkusil unést hocha ze školky, vydával se za jeho matku. Mladík dostal rok vězení

26. dubna 2024  18:16

Nejprve telefonicky a poté i osobně se čtyřiadvacetiletý muž snažil vynutit si vydání chlapce z...

Po havárii na koloběžce skončil v řece, bezvládného muže museli oživovat

26. dubna 2024  17:24

Bezvládného muže vytahovali krátce po čtvrteční půlnoci policisté z řeky Svitavy v brněnských...

V bytě mám cizího muže, volal majitel strážníky. Vetřelce našli v posteli s pivem

26. dubna 2024  17:05

Neznámý návštěvník se ve čtvrtek odpoledne objevil muži v bytě na českobudějovickém sídlišti Máj....

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 11
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1053x
Zabývám se analýzou závažných kauz a protikorupční legislativou. Působím jako analytik v Poslaneckém klubu Pirátů, dříve jsem se angažoval v Nadačním fondu proti korupci, 

Seznam rubrik

Oblíbené stránky