Jak dát výpověď taktně a s grácií

09. 11. 2021

3 min.

Jak dát výpověď taktně a s grácií
autor

„Není to tebou, je to mnou!“

Zažili jste spolu krásné časy. Ale začínáte mít pocit, že je potřeba jít o dům dál. Jak to říct a nikomu přitom nezlomit srdce? Jak se rozloučit a stále zůstat přáteli? Tyto rady jsou určeny všem, kdo mají v plánu opustit svého současného zaměstnavatele a chtějí to udělat ohleduplně a s grácií.

6 základních pravidel podávání výpovědi

Výpověď je něco jako rozchod. Chcete-li si zachovat dobré vztahy a hezké vzpomínky, musí se to udělat správně. Zapomeňte tedy na výpověď přes SMS. Stejně tak tuhle bombu nemůžete někomu jen tak mimochodem oznámit mezi dveřmi. Také se nehodí emotivní výlevy typu „mám pocit, že se v našem vztahu dusím…“. Pro řádné ukončení pracovní smlouvy zkrátka platí některá základní pravidla.

1. Oznámení výpovědi si dobře promyslete

Oznámit svůj odchod poštou, to je stejné jako beze slov sbalit své druhé polovičce všechny kufry a postavit je před dveře: je sice jasné, co tím chcete říct, ale není to příliš taktní. Takže jestli to chcete udělat jaksepatří, domluvte si soukromou schůzku se svým přímým nadřízeným a udělejte si na ni dostatek času, abyste mohli všechno důkladně prodiskutovat. Poté vás budou samozřejmě čekat ještě rozhovory s vyšším vedením, případně s personálním oddělením. Máte-li strach, jak to bude probíhat, zkuste si to s někým doma nanečisto „nacvičit“. Dodá vám to větší klid a sebevědomí, až pojedete „naostro“.

2. Vysvětlete své rozhodnutí, ale neomlouvejte se

Dát výpověď je vaše zákonné právo, není důvod, proč byste měli své rozhodnutí ospravedlňovat. Je nicméně vhodné zdvořile vysvětlit důvody odchodu. Není třeba zacházet do detailů, stačí nadřízenému jednoduše říct, jak toto rozhodnutí zapadá do vašich osobních či kariérních plánů. Asi ho svou volbou nepotěšíte, ale když mu dáte možnost ji pochopit, pročistí se vzduch.

3. Řekněte pravdu

Svět je malý. Váš/vaše ex se pravděpodobně dozví, když hned po rozchodu začnete chodit s jeho nejlepším přítelem / její nejlepší přítelkyní. To stejné platí i při změně práce – když začnete pracovat u konkurence, vaše bývalá firma to brzy zjistí. Omlouvat se za to nemusíte, ale měli byste to říct na rovinu.

4. Zbytečně nekritizujte

Měli jste směšný plat? Je váš vedoucí naprostý idiot? I když je lákavé si při odchodu vylévat srdíčko, zkuste se ovládnout. Kritika může být velmi nebezpečná a mohla by se vám vymstít. Nezapomínejte, že budoucí zaměstnavatel možná kontaktuje toho bývalého s žádostí o doporučení. Jestli chcete nabídnout konstruktivní kritiku, která pomůže dané firmě leccos zlepšit, a jestli jsou připraveni to slyšet, pak jen do toho. Ale pokud máte jiné důvody, raději se zkuste rozejít v přátelském duchu.

Objevte pracovní nabídky

Nahlédněte do společností skrz fotky, videa a rozhovory se zaměstnanci, ať víte, zda se do tamní firemní kultury skutečně hodíte.

Všechny pracovní nabídky

5. Dohodněte se na „formalitách“

Až to v práci řádně oznámíte, sejděte se s nadřízeným ještě jednou a domluvte se na podmínkách odchodu: kolik týdnů či měsíců má trvat výpovědní lhůta dle smlouvy, zda je možné odejít na dohodu, komu máte předat své projekty, jestli za sebe budete zaškolovat náhradu a podobně. Je v zájmu vás obou, aby poslední týdny spolupráce proběhly hladce. Ukažte, že dokážete tento proces zvládnout naprosto profesionálně.

6. Řekněte to kolegům

Tak a je to, výpověď je podána, teď už jen podělit se o tu novinu se všemi ostatními! Nebo ne? Opět zde platí, že byste se měli nejdřív poradit s nadřízeným. Možná bude chtít s oznámením počkat na nějaký vhodný moment nebo to bude chtít říct všem vašim kolegům a ostatním pracovníkům osobně. Svým nejbližším spolupracovníkům se ale můžete svěřit a požádat je, aby si to zatím nechali pro sebe. Možná by je totiž mrzelo, kdyby se o vašem odchodu dozvěděli ve stejný okamžik jako všichni ostatní.

A co bude dál, zůstaneme přátelé?

Pokud si plánujete dobré vztahy s kolegy udržet i do budoucna, musíte zůstat profesionální až do konce! Postarejte se o všechno, co je potřeba vyřídit, delegujte své projekty, důkladně zaškolte náhradu. Kolegové vám za to poděkují. Pro všechny to bude hodně znamenat, když se budete během výpovědní lhůty chovat zdvořile a ochotně, a budou na vás vzpomínat v dobrém.

A co je hlavní, pořádně se se všemi rozlučte. Použijte třeba starý dobrý skupinový e-mail… Ale také věnujte chvíli svého času a osobní rozloučení těm, kteří vám byli v práci nejbližší a kteří vám pomohli v cestě za vaší vysněnou kariérou. Dejte najevo svou vděčnost. A nezapomeňte jim dát svou novou e-mailovou adresu, abyste mohli zůstat v kontaktu!

Všechno krásné jednou končí a je jen na vás, jestli to bude konec veselý, nebo smutný. Máte jen jeden pokus, tak to nepokazte a udělejte dobrý poslední dojem!

Přeložila Barbora Stolínová

Foto: Welcome to the Jungle

Sledujte Welcome to the Jungle na Facebooku, začněte odebírat novinky a nechte si posílat inspiraci každý týden.

Probíraná témata
Hledáte svou další pracovní příležitost?

Více než 200 000 kandidátů našlo práci s Welcome to the Jungle

Prozkoumat pracovní místa