10 kroků ke zdravému životnímu stylu

0
5652

Zdravý životní styl není jen o stravě a pohybu, jde o celkový způsob života. Životní styl moderní společnosti je zaměřený na výkon, lidé jsou ve stresu a zapomínají si život užívat. Dáváme přednost práci před odpočinkem, ostatním sami před sebou. Zdravý životní styl je o celostním přístupu k tomu nejcennějšímu co máme, k našemu životu a našemu zdraví. Jaké jsou jeho hlavní pilíře?

1.        Vyvážená strava a zdravé stravovací návyky

Mezi faktory, které utvářejí naše zdraví, patří především strava, pohybová aktivita, množství spánku a míra stresu. Pokud žijeme podle zásad zdravého životního stylu, aktivně snížujeme riziko vzniku civilizačních onemocnění, ke kterým patří například obezita, vysoký krevní tlak, cukrovka a nebo kardiovaskulární onemocnění.

Vyvážená strava by měla obsahovat dostatečné množství vitamínů, minerálů a živin. Na našem talíři je důležité hlavně čerstvé sezonní ovoce a zelenina a kvalitní bílkoviny. Né nadarmo se říká pestrá strava základ zdraví.

Maso každý den opravdu není to nejlepší, co pro své zdraví (a také pro planetu) můžeme udělat. Zapojte do svého jídelníčku luštěniny, oříšky, kvalitní oleje a superpotraviny jako je například chia, quinoa, avokádo, a mořské řasy. Důležité je také omezovat pochutiny jako jsou chipsy a sladkosti a vyvarovat se těžkým jídlům navečer, zbytečně to zatěžuje náš organismus.

2.        Pravidelný pohyb

Pohyb je pro život esenciální. Fyzická zdatnost a kondice udržuje tělesnou váhu pod kontrolou, pomůže vám lépe v noci spát, chrání před infarkty, mozkovými příhodami a dalšími zdravotními problémy, a celkově prodlužuje život.

Pokud máte pocit, že právě pravidelný pohyb je to, co vám v mozaice zdravého životního stylu chybí, nemusíte hned začít trávit celé dny v posilovně. Začnete tím, že se každý den alespoň na půl hodinky projdete, zapojte do vaší každodenní rutiny krátký strečink, pro protažení svalů a uvolnění napětí a zkuste se alespoň dvakrát týdně věnovat aerobnímu cvičení (plavání, běh, rychlochůze, jízda na kole…).

Aerobní cvičení velmi efektivně pomáhá spalování kalorií a je tudíž vhodné pokud se snažíte shodit přebytečná kila. Pro zdravý životní styl je ale jedno jakému pohybu se věnujete. Nenutte se do něčeho co vám není příjemné a raději najděte aktivitu, kterou si užijete. Zapojte do sportování také vaši rodinu, či přátele. Společně strávený čas je zásadní pro zdravé vztahy a ty jsou dalším z pilířů zdravého životního stylu.

3.        Zdravé vztahy

Zdravé vztahy jsou pro kvalitní život velmi důležité. Člověk je společenský tvor a to jaké máme vztahy se svým okolím, s rodinou, přáteli a v práci, má hmatatelný dopad na naši celkovou pohodu.

Jakými lidmi se obklopujete? Říká se, že pět lidí se kterými jsme nejčastěji v kontaktu určuje jakým směrem se vyvíjíme a kým jsme. Vaše nejbližší kontakty by proto měli být pozitivní lidé, kteří vás podporují. Omezte styky s lidmi, kteří ve vás vyvolávají negativní pocity a zapracujte také na vztahu sama k sobě.

Sebeláska a naslouchání vlastním potřebám je pro pohodový život absolutně zásadní. Když rozumíme sami sobě, všechny další pilíře zdravého životního stylu jsou nám mnohem jasnější. Stačí následovat pocity a signály svého těla.

4.        Kvalitní spánek

Pokud nemá člověk dostatek kvalitního spánku, dochází ke zvýšení krevního tlaku, což má vliv nejen na psychické a fyzické zdraví, ale kvůli nedostatku energie ze spánkového deficitu může docházet i ke zvýšené chuti k jídlu a následnému přibývání na váze. Tělo se zkrátka snaží získat energii kde se dá.

Když jsme nevyspalí stoupá hladina stresu a trpí celý náš organismus. Potíže se spánkem mají různé příčiny. Důležité je, se v podvečer věnovat uklidňujícím aktivitám. Nenoste si do postele práci a ideálně ani telefon. Ložnice by také měla být zatemněná a dobře větraná.

Dalším nezanedbatelným faktorem pro nerušený spánek je kvalitní matrace. Přeci jenom trávíme v posteli třetinu svého života, investovat do kvality se vyplatí. Pokud se ráno budíte rozlámaní a trpíte chronickou únavou a nedostatkem energie, zamyslete se v jakých podmínkách spíte.

5.        Omezení alkoholu a nekouření

To, že alkohol a kouření zatěžují lidský organismu, je už snad všeobecně známý fakt. Škodlivé není jen aktivní, ale také pasivní kouření. Vdechovaný kouř a zplodiny z cigaret mají negativní vliv na cévy, srdce, plíce, ústní dutinu a žaludek. Vzdát se cigaret nemusí být pro někoho jednoduché, ale naštěstí existuje několik léků a pomůcek na odvykání kouření a kolik peněz ušetříte!

6.        Kvalitní odpočinek

Kvalitní odpočinek, při kterém člověk uleví přetížené mysli, je pro zdravý životí styl esenciální. Dnešní doba je velmi hektická a uspěchaná a společnost na nás vyvíjí stále větší tlak. Stres je bohužel součástí moderního života a proto je důležité umět vypnout a zregenerovat se. Někdo odpočívá při rybaření, někdo prací na zahrádce, někdo při sportovní hře s kamarády, kdy navíc člověk zdravě zatíží tělo a má pak lepší předpoklad ke kvalitnímu spánku. Důležité je vnímat jak se po aktivitě kterou považujeme za relax doopravdy cítíme. Často si totiž myslíme, že odpočíváme, ale vlastně se stále jen unavujeme a čerpáme svou energii.

7.        Naučte se říkat ne

Zdravý životní styl si sebou nese i řadu odříkání a disciplíny. Pokud budete říkat ano všem věcem, které vás od vašeho cíle budou brzdit, tak se nikam neposunete. Nebojte se například říkat ne jídlům, které vám někdo nabízí, ale ve vašem plánu nemají místo. Nenechte se strhnout k aktivitám, které dělat nechcete. Vymezte si své hranice a dejte si vaše zdraví na první místo a neřešte to, co si o vás druzí pomyslí, když je odmítnete. Pravidelnost a rutina je pro zdravý životní styl velmi důležitá.

8.        Relax v přírodě

Young traveler backpack to travel. Freedom life and relaxation travel outdoor enjoying nature with sunrise.

Pokud pracujete od rána do večera v uzavřené místnosti, tak vám dozajista chybí přísun Vitamínu D. Pokuste se tedy být na slunci aspoň chvíli každý den. Vitamín D je  zcela zásadní pro řadu životních funkcí, ale hlavně máte díky němu dobrou náladu. Relax v přírodě má ale ještě daleko víc benefitů. Mezi stromy a květinami, u vody, na louce, v parku a nebo v polích se naše mysl regeneruje tak, jako nikde jinde.

Přírodu potřebujeme abychom se vraceli sami k sobě. Vždyť z přírody všichni pocházíme. Najděte si čas na pravidelnou procházku přírodou ve vašem okolí, nechte myšlenky plynout a zhluboka dýchejte. Začnou k vám chodit odpovědi a pročistíte si mysl i plíce.

9.        Zvládání stresu

Stres je bohužel součástí dnešní společnosti zaměřené na výkon a často nezbývá čas na odpočinek a regeneraci sil. Stres je ale pro tělo škodlivý a zvyšuje riziko mnoha onemocnění a proto je důležité s ním umět pracovat. K jeho zvládání pomáhá například meditace, dechová cvičení, joga, tai-či, či pobyt v přírodě.

10.    Omezte čas na sociálních sítích a před televizí

Zprávy jsou plné poplašných informací a nereflektují skutečnost. Snaží se jen následovat poptávku a násilí a negativní zprávy bohužel přitahují větší pozornost a tudíž se lépe prodávají. Omezte čas, který věnujete sledování televize. Hlavně před spaním je důležité se spíše uklidňovat a zvnitřňovat.

To samé platí ráno. Je první věc co vezmete po probuzení do ruky váš telefon? Sociální sítě mají své velké výhody, můžeme být v kontaktu s přáteli a rodinou, s lidmi kteří jsou třeba i na druhé straně planety. Zároveň jsou ale sociální sítě prostředím, které zvyšuje úzkost a pocit méněcennosti. Je to ale pouhá vitrína životů, většina lidí tam prezentuje pouze zářivé momenty ze svého života, né celou skutečnost.

Omezte čas strávený scrollováním na facebooku a instagramu a raději si odpočiňte třeba s knížkou, sejděte se s kamarády na živo (nebo jim zavolejte) a vybírejte si, čemu věnujete svou pozornost. To, na co se soustředíme, čemu dáváme naši pozornost se našim životem rozpíná a definuje to kým jsme. A váš potenciál je větší, než všech obrazovek světa.

Image of mixed race woman and man wait for phone call, lie in comfortable bed, have rest at home, surf in social networks, have spare time during day off. Family, technology, leisure concept

Zdroj fotek: Freepik.com

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your comment!
Please enter your name here