Čtvrtek 2. května 2024
Svátek slaví Zikmund, zítra Alexej
Polojasno 22°C

Nejhorší týdny za celou pandemii: Páté vlně se dalo zabránit už v září, vyčítají vládě praktici

Autor: ula, ČTK - 
23. listopadu 2021
05:00

Předseda Asociace krajů ČR a hejtman Jihočeského kraje Martin Kuba (ODS) se ve víkendové debatě ČT pustil do praktických lékařů. Podle něj se dostatečně nezapojují do očkování proti covidu-19. Předseda praktiků Petr Šonka uvedl, že ordinace praktiků jsou zahlceny pacienty s respiračními chorobami, navíc praktici dělají i odběry pro PCR testy. Jeho slova potvrzují tři praktici, které Blesk Zprávy oslovily. Jak řekl např. MUDr. David Halata ze Zlínského kraje, podle něj jsou poslední tři týdny nejhorší za celou pandemii.

Kuba v pořadu odkázal na dřívější prohlášení praktiků, že jsou schopni očkovat 50.000 lidí denně. Hejtman řekl, že toto množství nyní praktičtí lékaři očkují za týden. Část praktiků si podle něj za poslední měsíc vakcíny proti covidu vůbec neobjednala. „Potřebujeme, aby se praktici zapojili, nemůžou to dělat jen nemocnice,“ řekl. Také podle epidemiologa a bývalého ministra zdravotnictví Romana Prymuly není kapacita praktiků využita. Náměstkyně ministra zdravotnictví Martina Koziar Vašáková si ale myslí, že se praktičtí lékaři začnou více zapojovat. Podle ní někteří argumentují tím, že jsou přetíženi, někteří se obávají nákazy covidem.

Šonka: Není to fér, praktici padají na ústa

Podle Šonky jsou mnohé ordinace zahlceny pacienty s respiračními chorobami, z nichž někteří mají covid. Lékaři pacienty musí vyšetřit a nakažené covidem posílají na monoklonální protilátky, které chrání před těžkým průběhem nemoci. „Mnozí z nás dělají i odběry na PCR testy, protože kapacity odběrových míst jsou tak napnuté, že se čeká několik dní na termín,“ konstatoval. Právě včasný výsledek testu je důležitý pro podání protilátkových léků. „Do toho očkujeme proti covidu, proti chřipce. Většina praktiků padá na ústa a není fér říkat, že tohle je normální provoz ordinace a že nesplňujeme ty kapacity, které jsme nabízeli na jaře,“ dodal.

Nejhorší tři týdny za celou pandemii

Šonkova slova potvrzují i praktici, které Blesk Zprávy oslovily. „Poslední tři týdny jsou v naší ordinaci nejhorší za celou pandemii, nárůst pozitivních je obrovský. Máme problém s kapacitami pro testování a snažíme se maximálně očkovat, týdně podáváme zhruba 100 dávek vakcíny a celkově řešíme zhruba 100 kontaktů za den,“ uvedl MUDr. David Halata z Hošťálkové na Vsetínsku ve Zlínském kraji, který patří k těm v současnosti nejvíce zasaženým.

„U nás v ordinaci zaznamenáváme spíše nárůst pacientů. Situace v některých dnech je podle mého názoru i horší než ve srovnatelném období loňského roku. Pacienti nás navštěvují s nejrůznějšími obtížemi, převážně respiračními, a více se obávají původu svých obtíží v souvislosti s možnou infekcí covid-19, což je vzhledem k současné epidemiologické situaci a mediálnímu toku informací pochopitelné,“ řekl MUDr. Josef Štolfa, praktický lékař z Prahy a člen výboru Společnosti všeobecného lékařství ČLS JEP.

„Ano, situace je identická stejně jako loňský rok. Zabýváme se především diagnostikou a léčbou pacientů s nemocí covid-19. Podezřelých je každý den minimálně 15-20 pacientů,“ potvrzuje i MUDr. Michal Babíček, praktický lékař z Chomutova a místopředseda Sdružení praktických lékařů ČR.

Zájem o očkování stoupá

Předseda Sdružení praktických lékařů ČR Šonka ČTK řekl, že se v současnosti zapojuje do očkování proti covidu asi 2600 lékařů, kteří mají své IČO, z celkového počtu 4100. „Není to číslo, se kterým bychom byli spokojeni,“ poznamenal. Podle něj ale počet postupně narůstá. Slib 50.000 naočkovaných denně byl podle něj za obvyklého provozu, jenž nyní v ordinacích není. „To, co se teď děje, rozhodně běžný provoz ordinací není. Mrzí mě, že to nikdo nebere v úvahu,“ poznamenal.

„Vakcíny máme od konce října a očkujeme první, druhé i posilující třetí dávky. V posledním týdnu jsme zaznamenali zvýšení zájmu o 50 až 60 %, a to jak o standardní první a druhé dávky, tak i o ty třetí,“ říká Babíček.

Podle Štolfy i v hlavním městě zájem o očkování je, a to jak o očkování proti covidu-19, tak i proti samotné chřipce.

Praktici: Této vlně se mohlo zabránit už v září

A jak se staví praktičtí lékaři k tzv. „bavorskému“ modelu, který byl u nás v Česku zaveden?

„Není to úplně ideální - místo bavorského modelu vláda spíše znova zavedla svou verzi opatření. U nás hrozí, že tím, že neočkovaným ztížíme přístup k testům, tak velké množství nemocných neodhalíme včas,“ obává se MUDr. Halata, jenž dodává: „Jinak myslím, že nyní zavádět přísnější podmínky pro neočkované není produktivní, pokud chceme zastavit tuto vlnu. Pokud bychom teď naočkovali ty, co jsou potřeba, tak se změna projeví nejdříve v lednu. Této vlně jsme měli možnost zabránit v září, teď už je bohužel pozdě.“

„Bavorský model určitě není ideální a přináší spoustu omezení. Nicméně se nacházíme ve složité epidemiologické situaci, a proto je třeba určit priority. Prioritou je jednoznačně zájem o zdraví celé společnosti a zabránění kolapsu našeho zdravotnictví, a to, bohužel, i na úkor některých nepříjemných opatření a zákazů,“ domnívá ve MUDr. Štolfa.

Naopak MUDr. Babíček uvedl, že každý model má své výhody i nevýhody, ale je to „určitě krok směrem k omezení počtu nakažených osob v České republice“.

Video  „Nouzový stav, dva týdny lockdownu a povinné očkování,“ navrhuje imunolog Hořejší.  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

nespokojeny ( 23. listopadu 2021 17:15 )

zapravdu, přesně napsáno. K tomu média, stále dokola rozporuplné informace.

Nikde jsem od těchto jmenovaných doktorů nečetl, jak mají postupovat přeplněné nemocnice. Zubař Šmucler, toho vůbec nechápu.

Přeplně nemocnice, nedostatek zdravotního personálu tj. hlavní problém.

nespokojeny ( 23. listopadu 2021 17:09 )

Nechme teď Babiše babišem. Jak chcete bránit, když o víkendu budou zase demonstrace proti opatřením????

V ČR to neuřídí nikdo. My jsme v tomto "zvláštní národ". Odvážní tam, kde nám nic nehrozí.

padrino ( 23. listopadu 2021 15:04 )

Docela (_:_),buď se dělá moc nebo se nedělá nic.A praktici můžou pomlčet,většina z nich očkovat nechtěla,proto ta narychlo zřízená očkovací centra.

Stano1963 ( 23. listopadu 2021 13:50 )

u nás se objednává na čas, to mně vyhovuje víc než čekat v čekárně od rána až do odpoledne. Neodkladné případy praktik ošetří ihned, ale těch je během týdne jen pár

ANO-travim-psy ( 23. listopadu 2021 12:45 )

Dobře, že jsi otrávený/otrávená.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa