Za domlouvání se při propouštění vězně dostali soudce a advokát podmínky

  12:30
Ročními podmínkami potrestal Krajský soud v Plzni chomutovského soudce Ivana Nováka a bývalého elitního policistu Josefa Douchu, který nyní vykonává advokátskou praxi. Podle rozsudku soudce instruoval advokáta, kdy má podat žádost o podmíněné propuštění svého klienta, milionáře Tomáše Maliny, z vězení.

Ivan Novák byl uznán vinným z pokusu o přečin zneužití pravomoci úřední osoby a advokát Josef Doucha o pomoc pokusu o stejný přečin.

„Odsuzují se k odnětí svobody na jeden rok s podmíněným odkladem na zkušební dobu v trvání jednoho roku,“ řekl soudce Krajského soudu v Plzni.

Rozsudky jsou pravomocné. V případě soudce Nováka to znamená zánik soudcovské funkce. O dalším osudu advokáta Douchy bude rozhodovat advokátní komora.

Stejné tresty uložil oběma mužům letos v červnu Okresní soud v Karlových Varech. Obžalovaní i státní zástupce se proti nim odvolali.

Na přelomu let 2015 a 2016 se advokát Doucha podle obžaloby obrátil na soudce Nováka a žádal o předčasné propuštění svého klienta, podnikatele a milionáře Tomáše Maliny, který byl ve vězení za zpronevěru a podvody.

Chomutovský soudce nakonec prosbě vyhověl, za což podle státní zástupkyně dostal úplatek 80 tisíc korun. Přijetí úplatku ani jeho nabídnutí však u soudu nebylo prokázáno a oba obžalovaní jakoukoliv vinu odmítají.

Soudce advokátovi radil

Podle závěru soudu ale využil Ivan Novák svého postavení soudce v Chomutově a instruoval advokáta Josefa Douchu, kdy podat žádost o podmínečné propuštění odsouzeného, aby věc byla s největší pravděpodobností přidělena jeho senátu.

„Doucha pak podal žádosti podle pokynů. První z nich ale soud zamítl. Když Ivan Novák zjistil formální nedostatky v druhé, informoval o nich 18. prosince 2015 telefonicky advokáta Douchu,“ citoval člen odvolacího senátu z původního karlovarského rozsudku.

Podle spisu soudce ještě později poslal Douchovi e-mail, ve kterém ho upozornil, že po prvním zamítnutí nemůže podávat odsouzený další žádost o podmínečné propuštění dříve než za půl roku. Ovšem také napsal, že žádost může podat občanské sdružení, které navrhne i tři konkrétní záruky.

Doucha pak podle rozsudku kontaktoval lidi z nohejbalového oddílu a ti záruky poskytli. Malinu soud v lednu 2016 z vězení skutečně předčasně propustil.

Soudce Novák i advokát Doucha v minulosti přiznali, že spolu o případu komunikovali. Doucha vysvětloval, že jen chtěl, aby se žádostí soud zabýval co nejdříve.

„Já mu poradil, kdy žádost má podat. Nemohl jsem ale dopředu vědět, zda budu v tom případě rozhodovat já či někdo jiný,“ řekl před dvěma roky Novák.

Podle obžaloby ale právě podáním žádosti v konkrétní čas mohli Doucha s Novákem obejít systém přidělování žádostí o podmíněná propuštění tak, aby v konkrétním případě rozhodoval právě Novák.

Soudce odmítá, že propustil milionáře z vězení za úplatek (12. 2. 2019)

12. února 2019

Autoři: ,