Hlavní obsah

Zlínský primář: Řeknu to natvrdo. Nápor zatím není tak vysoký proto, že část pacientů zemře

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Jednotky intenzivní péče ve Zlínském kraji se v souvislosti s epidemií covidu začínají plnit, přičemž k hranicím kapacit se zatím nedostaly kvůli tomu, že nemalá část pacientů zemře. Kritický stav popsal v úterý primář oddělení ARO Krajské nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně Tomáš Gabrhelík.

Foto: Zdeněk Němec /MAFRA , Profimedia.cz

Tomáš Gabrhelík při očkování

Článek

„Řeknu to natvrdo, velká část pacientů zemře, a proto ten nárůst není tak vysoký,“ uvedl Gabrhelík k zaplněnosti nemocnic v souvislosti s rozhodnutím kraje omezit společenské akce.

Na standardních odděleních leží podle něj ve Zlínském kraji kolem 350 až 370 pacientů. „Roste to poměrně rychle, za všechny nemocnice o 15 až 20 pacientů za den souhrnně,“ popsal Gabrhelík s tím, že část pacientů je propuštěna, další přesunuti na JIP. Na jednotkách intenzivní péče je v kraji kolem 50 až 60 pacientů.

Omezíme společenský život na 14 dní, oznámil zlínský hejtman

Domácí

Nápor na JIP má zhruba dvoutýdenní zpoždění za standardními pokoji.

„Očekáváme, že během týdne se to nakopne i na jednotkách intenzivní péče,“ doplnil Gabrhelík s tím, že čísla půjdou razantně nahoru. Jakkoliv se podle něj může zdát, že nejde o vysoké počty, chod nemocnice to zásadně ovlivňuje. Čísla hospitalizací podle něj navíc věrně kopírují predikce nejhoršího scénáře matematického modelu.

I proto Zlínský kraj přistoupil jako první k razantním omezením. Minimálně na 14 dní omezí od příštího týdne společenský život, aby pomohl nemocnicím, které jsou kvůli covidové situaci na hraně svých kapacit. Zakázány zřejmě budou akce nad 100 lidí.

Ředitelé nemocnic Zlínského kraje apelují na veřejnost v souvislosti s dodržováním koronavirových opatření.

Přestaňte být sobečtí

„Začněte uvažovat, vezměte rozum do hrsti a přestaňte být sobečtí,“ žádá ředitel Uherskohradišťské nemocnice Petr Sládek. „Lidé nedodržují základní opatření. Byl jsem v obchodě, tam chodí lidé bez respirátorů, bez roušek. Jsou tu různá sportovní utkání či kulturní akce. Nedodržuje se tam nic,” posteskl si.

„My zdravotníci se na to všechno díváme a všechna ta tíha pak leží u nás v nemocnicích. Tak nám proboha pomozte. Protože se může stát, že někdo z vašich příbuzných, kteří trpí jinou nemocí, se k nám nedostane. Nebudeme mít kapacitu nebo personál,“ uzavřel apel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám