Magistrát vyšel vstříc Praze 5 sužované narkomany, zřídí další centra

  14:22
Smíchovská radnice dlouhodobě bojovala za to, aby z Prahy 5 zmizelo enormní množství narkomanů. V tom ji podpořili i obyvatelé, kteří v petici adresované hlavnímu městu shromáždili stovky podpisů. Zastupitelé na jejím základě pověřili radní Milenu Johnovou, aby okamžitě začala pracovat na decentralizaci nízkoprahových zařízení.

Úsilí radnice, která chce zřídit více kontaktních center pro narkomany, přišla podpořit starostka Prahy 5 Renáta Zajíčková. V Praze jsou tři centra, která poskytují služby drogově závislým, z ­toho dvě právě v Praze 5. Ve svém vystoupení starostka kritizovala zejména laxnost odpovědných radních a přehlížení narůstajícího problému. 

„Potřebné strategie existují již roky, ale chybí vůle je naplňovat,“ řekla Zajíčková, která tak již po několikáté vyzvala hlavní město ke spolupráci. Podle ní musí Praha k tomuto závažnému problému přistoupit koordinovaně a na úrovni celé metropole.

Nejen na podnět občanů Smíchova, kteří čelí velkému množství bezdomovců a drogově závislých, nakonec přijali zastupitelé usnesení. To ukládá radní Mileně Johnové vyřídit petici a Radě hlavního města zpracovat do poloviny příštího roku koncepci a harmonogram pro decentralizaci adiktologických služeb v rámci Prahy. K tomu Rada musí vytvořit také metodiku, kde mají kontaktní centra stát, s ohledem na jejich vliv pro své okolí a kvalitu života rezidentů.

Narkomani u Anděla škodí lidem i byznysu, radnice posílí hlídky

Podle starostky Zajíčkové jde o velký úspěch a zásadní posun. „Radní Prahy přiznali závažné nedostatky ve stávajícím systému a kývli na nabídku městských částí ke spolupráci. Tímto se otevírají dveře pro plán decentralizace a zkvalitnění adiktologických služeb - a zdůrazňuji, konečně s ohledem na úroveň našeho veřejného prostoru, kvalitu života a pocit bezpečí obyvatel,“ okomentovala starostka a poděkovala občanům za jejich iniciativu, stejně tak i pražským zastupitelům, že konkrétně a s jasným termínem zaúkolovali vedení Prahy.

Pomoc může nová legislativa a více peněz

Starostka ještě připomněla, že vyřešit problém tohoto typu nemůže jedna radní, protože se jedná o problém komplexní, zahrnující bezpečnost, ostrahu, ale i čistotu a úklid veřejného prostoru v okolí kontaktních center. To stojí městskou část stovky tisíc korun ročně navíc. Rada Hlavního města Prahy se proto rozhodla navýšit finanční prostředky všude tam, kde to bude nutné. 

V centru Prahy policejní tým pochytal 300 dealerů, teď se zaměří na Anděl

„Věřím, že se na základě usnesení zastupitelstva hlavního města konečně prolomily ledy a situace zejména rezidentů, seniorů či rodin s dětmi, kteří dlouhodobě mají sníženou kvalitu bydlení, se zde brzy a hlavně citelně zlepší,“ dodává Renáta Zajíčková.

Pražští zastupitelé zároveň vyzvali všechny městské části ke společnému postupu a přijetí spoluodpovědnosti za tvorbu a fungování nízkoprahových služeb pro lidi užívající návykové látky v rámci metropole. Výzvu směřují i na ministerstvo zdravotnictví, které by mělo připravit odpovídající legislativu pro zajištění podmínek léčby drogově závislých. Dokument směřuje i na vládu, aby navýšila rozpočet na budoucí provoz sítě adiktologických služeb v rámci Prahy. 

Autor: