Děti nosí rovnátka kvůli rovným zubům, ale necvičí a mohou mít křivou páteř. Musí se hýbat a hýbat

23. listopad 2021

Co je to skolióza a jak obtížná je její léčba? Je to záležitost pouze dětského či  adolescentního věku? Trpí skoliózou více chlapci nebo dívky? Jaký vliv má na tohle onemocnění dědičnost? Jak nás skolióza omezuje a jaké jsou její příčiny? Můžeme ji na sobě sami vypozorovat a co bývá častým prvním příznakem?

MUDr. Alena Klapalová z Hamzovy odborné léčebny pro děti a dospělé hovoří v naší radioporadně na téma: skolióza páteře.

Co je to vlastně skolióza?

Je to závažné onemocnění, protože provází svého nositele v podstatě celý život, pokud vzniká v dětském věku. Může vzniknout sice i v dospělosti, ale těchto případů není oproti porovnání s dětským věkem tolik.

Léčba skoliózy je týmová práce. Na první místě je dítě. Potom rodič, ortoped, rehabilitační lékař, fyzioterapeut, někdy i psycholog.
MUDr. Alena Klapalová z Hamzovy odborné léčebny pro děti a dospělé

Jak nás skolióza omezuje?

Může nás omezovat zpočátku tím, že máme určité omezení v závodních sportech. Může nás omezovat tím, že jsme unavenější, ale do budoucna nás může v dospělosti omezit tím, že máme problémy se srdíčkem a s dýcháním, sníží se nám dechová kapacita.

Takže je důležité odhalit tohle postižení co nejdříve?

Čtěte také

Ano určitě. Toto onemocnění by měl nejčastěji objevit dětský lékař při pravidelných dvouletých prohlídkách. Ale dvouletá přestávka může být někdy hodně dlouhá, takže já bych apelovala na rodiče, aby si všímali svých ratolestí. Aby vnímali, jak chodí, jak vypadají, jak sedí, jak se pohybují.

Nechala bych je předklonit a podívala se asi ze dvou metrů, jestli nemají nějakou asymetrii na zádech. Vidíme při tom předklonu vyklenutí na páteři, je to prostě tzv. hrb. My zdravotníci tomu říkáme Adamsův test.

Čtěte také

Můžeme také pozorovat i jiné věci u toho dítěte a teprve potom se ta skolióza může vyvinout. Já bych začala s vadným držením těla se skoliotickým držením. Tam bych začala směřovat péči o svou ratolest.

Ale skoliózu může provázet i třeba porucha koordinace, kdy nám děti například odmítají v nižším věku jezdit na kole. To může být počátek onemocnění a poznávací znamení.

Jsou známy příčiny skoliózy a hraje roli také dědičnost?

Záleží o jakou skoliózu se jedná. Pokud je to skolióza, kde tu příčinu známe, což jsou třeba neuromuskulární skoliózy a nakonec vrozené skoliózy, třeba skoliózy po úrazech. Ale těch je asi tak asi jen pětina. Zbytek je tzv. idiopatická skolióza, kde je příčina de facto neznámá.

MUDr. Alena Klapalová a Pavla Kindernayová ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

I když třeba s rozvojem genetického inženýrství už víme o tom, že by mohlo být několik genů, kde by mohla být vrozená genetická záležitost. Ale potom jsou další věci, které my lékaři vidíme, že by dítě mohlo mít skoliózu. Ale to už je i podle dalšího chování.

Zajímalo by mě, jestli na skoliózu trpí víc chlapci nebo dívky.

Je to různé procento, ale literatura uvádí, že na skoliózu trpí více děvčata, hlavně v pubertálním věku. Mluví se o tom, že je tam volnější vazivový aparát. Ale chlapci zase spíše trpí na kulatá záda, na větší kyfózu a na Scheuermannovu choroba.

Čtěte také

Měli bychom děti stimulovat k větší pohybové aktivitě od útlého věku. Nastavit takový režim, aby se omezilo sezení u počítače a shrbení u mobilu. To je téměř mobilový syndrom. Aby se dítě dostalo i na pohybové kroužky a pohybové aktivity.

Pozorujete v dnešní době nárůst těchto vad? Protože děti tráví u elektroniky víc času než je zdrávo.

Nedostává se sice ke mně do ambulance tolik dětí s výraznou skoliózou jako v minulosti. Těch dětí je míň, ale dostávají se k nám s většími křivkami. Ale myslím si, že je dobře začít v raném věku s pohybovou aktivitou. Rodiče na to upozorníme a oni se potom věnují dítěti po této stránce. Tak se můžeme rozvoji onemocnění zabránit.

Určitě je důležitá součinnost s rodinou, to je na prvním místě. Léčba skoliózy je týmová práce. Na první místě je dítě. Potom rodič, ale i učitel, pak ortoped, rehabilitační lékař, fyzioterapeut a trenér, možná někdy i psycholog.

Celý rozhovor o skolióze s MUDr. Alenou Klapalovou si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

Spustit audio

Související