Hlavní obsah

Poslanci znovu odmítli Vondráčka do vedení Sněmovny

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Bývalý předseda Sněmovny Radek Vondráček s šéfkou poslaneckého klubu ANO Alenou Schillerovou.

Reklama

aktualizováno •

Hnutí ANO oznámilo, že trvá na nominaci Radka Vondráčka na post místopředsedy Sněmovny. V prvním ani druhém kole ale opět nebyl zvolen.

Článek

Poslanci v tajné volbě opět nevybrali posledního, šestého místopředsedu Sněmovny. O pozici se utkali bývalý předseda Sněmovny Radek Vondráček z ANO a lídr SPD Tomio Okamura. Ani jeden neuspěl v klání na ustavující schůzi.

Situace se opakovala i v prvním a druhém kole úterního hlasování. Bývalý předseda Sněmovny Vondráček získal ve druhém kole pouze 66 hlasů, Okamura 18. Pozice šestého místopředsedy tak zůstává stále neobsazená.

Šéfka poslaneckého klubu ANO a končící ministryně financí Alena Schillerová na tiskové konferenci ve Sněmovně řekla, že hnutí trvá na nominaci Vondráčka.

„Jak jsme avizovali, náš klub bude navrhovat na post místopředsedy Poslanecké sněmovny pana Radka Vondráčka, to znamená, že budu obhajovat za klub jeho nominaci. Domníváme se, že to je dobrý kandidát a zkušený. Vedl Poslaneckou sněmovnu,“ vyjmenovala Schillerová důvody, proč by měl být Vondráček ve vedení dolní komory.

Svého zástupce v pozici místopředsedy chce mít i SPD. „Válcuje se to tady natvrdo. Nemá logiku, aby zastoupení ve vedení Poslanecké sněmovny měli Piráti se čtyřmi poslanci a aby SPD bylo z této debaty vyčleněno,“ řekl dnes dopoledne ve Sněmovně Tomio Okamura.

Výhrady k Vondráčkovi

Poslanci už zvolili vedle předsedkyně Markéty Pekarové Adamové pětici jejích zástupců. Věru Kovářovou ze STAN, Jana Bartoška z KDU-ČSL, Jana Skopečka z ODS, Pirátku Olgu Richterovou a Janu Mračkovou Vildumetzovou z ANO.

Neobsazená pozice patří hnutí ANO. K Vondráčkovi ale má sněmovní většina reprezentovaná koaličními ODS, KDU-ČSL, TOP 09, Piráty a STAN výhrady.

Poslance čeká také založení stálých komisí, naplnění výborů členy a stanovení zasedacího pořádku podle příslušnosti k jednotlivým klubům. V návrhu programu je dále například potvrzení částek, které stát vyplatí politickým stranám na úhradu volebních nákladů.

Reklama

Doporučované