22. listopadu 2021

Televizní noviny

(TV Nova) Hostem hlavní zpravodajské relace TV Nova Televizní noviny byl v živém vstupu místopředseda ODS Martin Kupka.

Celý rozhovor s Martinem Kupkou můžete zhlédnout na tn.cz.

Reynolds KORANTENG, moderátor:
Dalším hostem Televizních novin je
místopředseda ODS Martin Kupka.

Lucie BORHYOVÁ, moderátorka:
I vám přejeme dobrý večer. My jsme teď slyšeli názory prezidenta České lékařské komory, který vyzývá například k povinnému očkování nebo částečnému lockdownu. Vy s ním v tomto souhlasíte?


Martin KUPKA, místopředseda strany /ODS/:
Dobrý večer vám i všem divákům. V některých věcech souhlasím, v některých nesouhlasím. Myslím, že zažíváme situaci, kdy česká společnost je opravdu rozdělená a například povinné očkování v tuhle chvíli nebo lockdown by přispěl jenom k dalšímu prohlubování příkopů. Jsem přesvědčený o tom, že se musíme vydat prostě jinou cestou. Cestou jasného vysvětlování, otevřené komunikace, aby ti, kteří se třeba zasekli v tom, že se nechtějí nechat naočkovat, aby věděli pravdivě, jaké jsou pozitivní efekty očkování, co to znamená, aby na druhou stranu věděli i limity, o kterých dneska už je řeč. Víme o nich víc. Je jasné, že očkování není schopné dokonale zabránit dalšímu šíření nákazy, ale v čem je opravdu účinné, tak to je opravdu ochrana před vážnými komplikacemi nebo před úmrtím. A čísla pacientů na jednotkách intenzivní péče to zcela jasně dokládají.

Reynolds KORANTENG, moderátor:
Z těch posledních dnů to vypadá, že zájem o očkování stoupá. Znamená to, že ta současná vládní opatření vy považujete za dostatečná a byl byste případně například pro zavedení nouzového stavu?


Martin KUPKA, místopředseda strany /ODS/:
Já bych pro zavedení nouzového stavu v tuto chvíli určitě nebyl, protože k tomu nejsou další důvody. Myslím, že podstatné je ale připomenout, že řada věcí proběhla prostě pozdě. Nemáme například dostatečnou kapacitu PCR testování jako spolehlivého nástroje další ochrany té společnosti před šířením nákazy. To jeden z docela vážných problémů, se kterým se do budoucna budeme muset vypořádat. A to, co je teď možné udělat a jaká opatření bychom určitě zaváděli, tak to především teď v té naléhavé situaci pro nemocnice je zajistit kvalitní koordinaci toho, aby se nemocnice opravdu nepřetěžovaly. Jinými slovy tak, aby se podařilo překládat pacienty včas v okamžiku už samotné hospitalizace v situaci, kdy například je ten pacient připojený na umělou plicní ventilaci, to už dost dobře není možné. Takže v tomto směru opravdu vyjít maximálně vstříc v té organizaci nemocniční péče. Samozřejmě to, co jsme už také navrhli a co se bude realizovat, testování ve firmách, pokračování testování ve školách, to jsou konkrétní věci, které tomu napomohou. A zmíním ještě jednu důležitou věc: zatímco většina těch opatření má nějaký doběh, kdy se projeví třeba za 10 nebo za 14 dnů, tak v případě očkování třetí dávkou, zejména pro tu rizikovou skupinu lidí, která od té poslední druhé dávky má déle než 6 měsíců, tak ten náběh té posilující dávky je okamžitý a podle všech zjištění reálně chrání před možnými komplikacemi. A pokud se tou třetí dávkou lidé z té rizikové skupiny nechají naočkovat brzy, tak to bude mít přímý dopad také na to, jak budou sami chráněni a jaká zátěž bude v samotných nemocnicích.

Lucie BORHYOVÁ, moderátorka:
Dobře. Pane
místopředsedo, děkujeme vám za váš čas a přejeme vám hezký večer.

Martin KUPKA, místopředseda strany /ODS/:
Vám též a všem přeji pevné zdraví.

Martin Kupka

místopředseda strany
poslanec PČR
expert pro veřejnou správu