Hlavní obsah

Pozitivní jsou čtyři z deseti testovaných, to je problém, řekl Dušek

Pozitivní jsou v posledních dnech průměrně téměř čtyři z deseti lidí, kteří se nechají testovat na covid-19 kvůli příznakům. Sedmidenní relativní pozitivita těchto takzvaně diagnostických testů dosahuje 37,2 procenta, v některých minulých dnech bylo překročeno i 40 procent. Podle ředitele Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislava Duška je to největší problém.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Šéf ÚZIS Ladislav Dušek

Článek

Podle Duška to znamená vysokou virovou nálož v populaci. Řekl to v úterý na konferenci Efektivní nemocnice 2021. Za bezpečnou odborníci v dřívějších vlnách epidemie označovali relativní pozitivitu kolem deseti procent.

Dušek připomněl, že minulý týden bylo ve dvou dnech provedeno přes 90 000 PCR testů na covid-19. Očekávalo se, že velký počet testů sníží relativní pozitivitu, ale ona naopak dál roste. "Až se tenhle parametr zastaví a zůstane nějakou dobu na tom plató, tak nám potom s desetidenním zpožděním začne klesat nápor na jednotky intenzivní péče," vysvětlil.

Kyjovská nemocnice vyhlásila stav hromadného postižení osob

Domácí

Kvůli změnám v uznávání testů se v posledních dnech počty provedených testů proměňují. Od začátku listopadu neočkovaní dospělí sami platí testy, kterými by se prokazovali jako covidovými certifikáty. Ostatní je dál mají hrazené z veřejného zdravotního pojištění. Preventivních antigenních testů po jejich zpoplatnění asi o třetinu ubylo. Přibývalo ale naopak testů diagnostické a epidemiologické indikace, tedy testování rizikových kontaktů nakažených, jejichž počty stoupají.

PŘEHLEDNĚ: Jaká opatření platí od pondělí

Domácí

Vliv má i testování ve školách, po kterém následuje potvrzování pozitivních případů PCR testy. Od pondělí navíc není možné dokládat covidový certifikát negativním testem. Preventivních testů, tedy testů na žádost testovaného, tak od předchozího týdne ubylo asi o třetinu. Zatímco v pondělí 8. listopadu bylo testů asi 102 000, o týden později přes 122 000 a v pondělí tohoto týden jen 91 000.

Reklama

Výběr článků

Načítám