Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Šéf statistiků o obří virové náloži v Česku: Pozitivní jsou čtyři z deseti testovaných

Autor: ČTK - 
23. listopadu 2021
20:33

Pozitivní jsou v posledních dnech průměrně téměř čtyři z deseti lidí, kteří se nechají testovat na covid-19 kvůli příznakům. Sedmidenní relativní pozitivita těchto takzvaně diagnostických testů dosahuje 37,2 procenta, v některých minulých dnech bylo překročeno i 40 procent. Podle ředitele Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislava Duška je to největší problém. Znamená vysokou virovou nálož v populaci. Řekl to dnes na konferenci Efektivní nemocnice 2021. Za bezpečnou odborníci v dřívějších vlnách epidemie označovali relativní pozitivitu kolem deseti procent.

Dušek připomněl, že minulý týden bylo ve dvou dnech provedeno přes 90.000 PCR testů na covid-19. Očekávalo se, že velký počet testů sníží relativní pozitivitu, ale ona naopak dál roste. „Až se tenhle parametr zastaví a zůstane nějakou dobu na tom plató, tak nám potom s desetidenním zpožděním začne klesat nápor na jednotky intenzivní péče,“ vysvětlil.

Kvůli změnám v uznávání testů se v posledních dnech počty provedených testů proměňují. Od začátku listopadu neočkovaní dospělí sami platí testy, kterými by se prokazovali jako covidovými certifikáty. Ostatní je dál mají hrazené z veřejného zdravotního pojištění. Preventivních antigenních testů po jejich zpoplatnění asi o třetinu ubylo. Přibývalo ale naopak testů diagnostické a epidemiologické indikace, tedy testování rizikových kontaktů nakažených, jejichž počty stoupají.

Vliv má i testování ve školách, po kterém následuje potvrzování pozitivních případů PCR testy. Od pondělí navíc není možné dokládat covidový certifikát negativním testem. Preventivních testů, tedy testů na žádost testovaného, tak od předchozího týdne ubylo asi o třetinu. Zatímco v pondělí 8. listopadu bylo testů asi 102.000, o týden později přes 122.000 a v pondělí tohoto týden jen 91.000.

Video  „Nouzový stav, dva týdny lockdownu a povinné očkování,“ navrhuje imunolog Hořejší.  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Jirik-ta ( 24. listopadu 2021 04:27 )

Kdyby soudruzi uznali protilátky a vakcinovali kdo to potřebuje, tak by takový bordel nebyl

Jirik-ta ( 23. listopadu 2021 22:05 )

důchodci tuhle lůzu zvolili, tak povinně do řady

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa