Dunaj bilancuje. Vydává "The Best of..."výběr ze své tvorby

Dunaj bilancuje. Vydává "The Best of..."výběr ze své tvorby

Tisk

Dunaj 200Novinka RELOADED – The Best Of 1988-1996 mapuje pozoruhodnou uměleckou dráhu legendy brněnské alternativní hudby, kapely Dunaj. Na unikátním dvojvinylu a CD knize se skupina obrací do své historie, která je ohraničena lety 1987-1998. Svoji činnost tehdy ukončila po předčasné smrti svého frontmana Jiřího Kolšovského. V roce 2017 se však kapela vrátila na pódia v sestavě Vladimír Václavek, Josef Ostřanský a Pavel Koudelka.

 

K vydání výběrové desky plánuje Dunaj koncertní turné společně s Ivou Bittovou s názvem Iva Bittová a Dunaj – RELOADED. Na pódiu se znovu setkají po 25 letech a vystoupí s repertoárem z debutového alba z roku 1988. Na koncertech zároveň plánují nový vinyl a CD knihu pokřtít. Seznam koncertů najdete níže.

Výběr obsahuje 23 skladeb (na LP) a 22 skladeb (na CD), pocházejících z řadových alb Dunaje: Iva Bittová a Dunaj, Rosol, Dudlay, Dunaj IV., La La Lai. Vybrali si je sami členové skupiny. Jednotlivé nahrávky zvukově ošetřilo a remasterovalo brněnské Studio Indies.

„Co připsat k našemu novému dvojvinylu? Je těžké vybírat nejatraktivnější písně, když každá z nich má svůj vlastní příběh a každá deska je značně odlišnou etapou o spolupráci, přátelství, pracovním nasazení, o mnoha setkáních i o životních kotrmelcích. Vše je tam obsaženo se svou barevností. Bylo by asi ideální vybrat ze všech písní Dunaje všechny. Tak hlavně, ať vám žádný příběh nechybí…,“ pozastavil se u výběru skladeb a významu desky kytarista Dunaje Josef Ostřanský.

Dunaj 1

Kompilace vychází na 2LP a ve formátu CD-knihy, která kromě písňových textů a sleevenote obsahuje také profily členů skupiny, rozhovory vedené hudebním publicistou Milanem Tesařem, textové příspěvky osobností z blízkosti kapely a vše je doplněno historickými archivními fotografiemi. Originální grafické zpracování 2LP a CD-knihy je dílem výtvarníka Jakuba Stejskala. Vydává slovenské vydavatelství Pavian Records.

Dunaj vinyl

Iva Bittová a Dunaj – RELOADED termíny koncertů:

07.12.2021 – Tábor – Divadlo Oskara Nedbala
10.12.2021 – Nová Paka – Novopacké sklepy (Iva Bittová a Dunaj – “Ivanka pri Dunaji” – exkluzivní akustický koncert)
11.12.2021 – Louny – Vrchlického divadlo
15.12.2021 – Brno – SONO Centrum
17.12.2021 – Praha – Palác Akropolis (vyprodáno)
18.12.2021 – Praha – Palác Akropolis (přidaný koncert)

Výběr skladeb: Dunaj (Vladimír Václavek, Josef Ostřanský, Pavel Koudelka)
Zvuková úprava a remastering: Dušan Souček (Studio Indies), leden-červen 2021
Producent, editor, ideová koncepce: Jiří Pichl – Agentura Wap Doo Wap (www.wapdoowap.cz)
Redakční úprava textové části, editace: Jiří Pichl
Sleevenote, textové příspěvky, rozhovory: © Milan Tesař, 2021

Dunaj obal

Zdroj foto: © Bohdan Holomíček, Jan Kalivoda, Ivan Prokop, Václav Šípoš,
Miroslav Vodehnal, Jiří Volek, archiv Pavla Koudelky a Josefa Ostřanského, grafický návrh obalu, design, logo Dunaj: © Jakub Stejskal, 2020-2021

Více informací:
https://www.drhorak.sk/titul/dunaj/24111-dunaj-reloaded-the-best-of-1988-1996
https://www.merchbands.cz/dunaj-reloaded-the-best-of-1988-1996-2lp/
https://www.indies.eu/alba/5741/reloaded-the-best-of-1988-1996-2lp/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Honza Jareš: „Je pro mě důležité, aby mě lidé vnímali jako umělce, nikoliv jako člověka, který nevidí a má to těžké.“

honza jares 200Honza Jareš se narodil v roce 1981 v Hradci Králové, své dětství prožil v Brně. Zde absolvoval základní školu pro nevidomé a souběžně Základní uměleckou školu Vítězslavy Kaprálové, obor zpěv a klavír. Poté se přestěhoval do Prahy a po něk...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Cesta pravého muže – bible pro chlapy

200litDeidova kniha Cesta pravého muže je duchovním průvodcem v němž se autor s pronikavou upřímností a ojedinělým vhledem do nejhlubších mužských tužeb zabývá nejdůležitějšími aspekty života mužů - kariérou a rodinou počínaje a ženami, intimitou, láskou a du...

Divadlo

Láska je až dvanáctá síla ve vesmíru, po gravitaci a vteřinovém lepidle

moskyti 200Městské divadlo Zlín uvedlo v české premiéře hru Moskyti od Lucy Kirkwood. Tato hra měla premiéru v v londýnském National Theatre v roce 2017 a mluvilo se o ní jako o události sezony a dodnes je považována za jeden z nejvýraznější divadelních te...

Film

Každý věříme v nějakého strýčka z Ameriky

strycek z amerikyFilmovou tvorbu Alaina Resnaise, letos již devadesátiletého, odjakživa provází zájem o formální experiment a nejednoznačnost výkladu, v posledních letech prolnutý do průzkumu divadelního tvaru. Důležitým mezníkem se...