Buchinger se zranil. Do titulového zápasu s Kozmou naskočí veterán UFC a PFL

Buchinger se zranil. Do titulového zápasu s Kozmou naskočí veterán UFC a PFL David Kozma v Oktagonu ještě neprohrál. | zdroj: FOTO: Se svolením Oktagon MMA

Včera jsme informovali, že se turnaj Oktagon 29 kvůli nepříznivé epidemiologické situaci přesouvá z Ostravy do Brna. Nepříjemnou zprávu vyvažoval fakt, že diváci nepřijdou o oznámené zápasy, mimo jiné také o titulovou bitvu mezi Ivanem Buchingerem a Davidem Kozmou. Dnes ale vyšlo najevo, že se změny dotkly i hlavního zápasu celého večera.

Ivan Buchinger se totiž bohužel zranil. Ondřej Novotný ve vysílání MMA letem světem oznámil, že si během tréninku poranil nohu, magnetická rezonance údajně poukázala na zlomeninu, bližší detaily však spolumajitel Oktagonu neprozradil. Štěstí zkrátka “Bukimu” nepřálo. Ondřej Novotný tedy tím pádem musel na poslední chvíli hledat záskok. Naštěstí se podařilo. “Růžového pantera” začátkem prosince potrápí Bojan Veličkovič.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený OKTAGON MMA (@oktagonmma)

“Je to jméno, které asi mnozí z vás chtějí vidět v titulovém souboji, dává vám to smysl, je to muž, který vyhrál čtyřikrát v řadě, je veteránem UFC a patří do TOP 5 Oktagonu,” představil promotér srbského zápasníka, který před lety dokázal porazit i Jiřího Procházku. S ním původně měl trochu jiné plány, v dalším souboji měl narazit na Matého Kertésze, s Kozmou by se ale v kleci jednoho dne pravděpodobně stejně potkal. Novotný připomněl, že sbíral zkušenosti v UFC nebo PFL, jedná se tedy o více než důstojného náhradníka.

Co na změnu říká David Kozma? “Samozřejmě mě to nas*alo, protože se tři měsíce připravuji na jiného soupeře. Má úplně jiný styl, je to úplně jiný zápasník, takže to musím v těch necelých dvou týdnech celé překopat,” prozradil během vysílání teprve pár hodin poté, co promotérům na nového soupeře kývnul. “Zklamalo mě to, zápas s Ivanem jsem chtěl, byl jsem na něj připravený, ale nechtěl jsem zahodit celou přípravu.”

Zároveň dodal, že ani Bojan o zápasu předem nevěděl, také pro něj bude těžké připravit se za rekordně krátkou dobu na šampionský duel. Bojana vnímá jako těžšího soupeře. Sice uznal, že by Buchinger mohl překvapit, váhový rozdíl ale značil obrovskou výhodu na straně pantera. S něčím takovým v případě Veličkoviče počítat nemůže, “Srbská ocel” se naopak rozpalovala i ve vyšších divizích, krom střední váhy se představil také v polotíze. Liší se také stylem boje, Kozma očekává, že bude hrozit především v postoji, navíc v úplně jiné vzdálenosti.

Ondřej Novotný zmínil, že se Veličkovič naštěstí průběžně udržuje ve formě, plnohodnotná příprava mu však bezesporu bude chybět. A to je něco, čeho by chtěl Kozma využít. “Není připravený na pětikolový zápas, nepočítal s tím, kdežto já se na pětikolák připravuji od léta, takže tam by mohla vést cesta.” Souhlasil s tím, že by zápas mohl připomínat bitvu s “Apollem”, kterou urval díky srdci a slušné fyzičce. Nového soupeře ale teprve bude spolu s trenéry analyzovat. Bojan je znám silným lowkicky a calfkicky, na ně si aktuální šampion chce dát velký pozor. I zde bude vycházet z přípravy na Leandra Silvu, jenž je silnými kopy taktéž pověstný.

 

Kozma přiznal, že za necelé dva týdny už v přípravě nic moc nedožene, hodlá se zaměřit především na psychické rozpoložení. “Jde o to, abych si to v hlavě úplně přehodnotil a předělal taktiku, kterou jsem měl na Buchingera. Ale že bych se učil nové věci, to už nestihneme.” Maličko nastínil, jak by mohla taktika na Bojana v základu vypadat, klíčová zřejmě budou první dvě kola, v nichž se bude snažit hlavně přežít. Následně hodlá převzít zápas do vlastní režie a dojít si pro vítězství na body, tak jak je zvyklý.

Závěrem vysílání se připojila i druhá polovička hlavního zápasu. Bojan Veličkovič si v první řadě postěžoval na promo materiály, na nich totiž údajně vypadá, jako kdyby seděl na záchodě. Jak už bylo řečeno i on musel vzít zápas na poslední chvíli. To mu ale nijak nevadí. “Jsem bojovník, zápasím, to je moje práce. Musel jsem to vzít. Jsme jako novodobí gladiátoři, řekl bych, že těch se nikdo na nic neptal. Dostali meč a museli se rvát.”

Zápas vnímá jako skvělý způsob, jak zakončit letošní rok. “Ne snad, že bych měl přehnané sebevědomí, nebo že bych byl arogantní, když budu tvrdit, že ten zápas vyhraju, ale jsem prostě válečník. Budu se snažit udělat pořádnou show, ukázat to nejlepší, co v sobě mám.” Davida Kozmu vnímá jako opravdového šampiona, který se nevzdává a moc dobře ví, jak si dojít pro vítězství, respektuje ho za to, co dokázal.

 

Bojan v rozhovoru zavzpomínal na vlastní titulové zápasy. Přiznal, že nemá zkušenost s koly šampionů, protože do nich své soupeře zkrátka nepustil. “Moc mě to ale netrápí. Věřím, že mám dobré kardio, žiju v horách a jsem zvyklý hodně běhat… Takže pětikolové bitvě s Davidem se nebráním.” Zároveň ale samozřejmě nevylučuje, že duel skončí mnohem dříve. Příběh celého zápasu by podle něj mohl být hlavně o tom, kdo si dokáže lépe poradit s bojovníkem opačného střehu. Zatímco Kozma je pravák, Veličkovič preferuje opačný guard, je ovšem zároveň připraven měnit postoj dle aktuální situace.

Na termínu turnaje se naštěstí nic nemění. Galavečer Oktagon 29 se uskuteční 4. prosince v Brně. Lístky lze koupit přes Ticketportal, turnaj lze sledovat i skrze PPV na stránkách Oktagon.tv.

Zdroje:  MMA letem světem

Nejnovější články