Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

McDavid poprvé po 17 utkáních nebodoval a Edmonton prohrál v Dallasu

Tentokrát vyšel Connor McDavid naprázdno. Hokejisté Edmontonu podlehli v úterním utkání NHL na ledě Dallasu 1:4 a jejich lídr až v osmnáctém utkání sezony poprvé nebodoval. Obhájce Stanleyova poháru Tampa Bay porazila Philadelphii 4:0 a Calgary, nejlepší tým Západní konference, vyhrál 5:2 nad Chicagem.

Dallas využil v úvodní třetině dvě přesilové hry, tečí se prosadil Roope Hintz a pěknou kombinaci zakončil do odkryté branky Jason Robertson. "To udalo ráz celému zápasu. Mají těžké a silové hráče, pořád byli před pukem a museli jsme dobývat. Bylo to složité," řekl trenér Edmontonu Dave Tippett.

Z úniku zvýšil v polovině utkání Denis Gurjanov na 3:0. Vzápětí snížil po přečíslení Ryan McLeod, ale větší drama nepřipustil tečí Luke Glendening. Na výhře se podílel třemi asistencemi John Klingberg a Stars jsou i díky výkonu Radka Faksy prvním týmem, který ubránil McDavida.

"Nedávali jsme mu čas ani prostor, hráli jsme mu do těla. Hodně jsme mu to ztížili a bylo pro něj složité něco vymyslet. Zvládli jsme to dobře," řekl obránce Dallasu Miro Heiskanen k bránění McDavida. "Vždy to vyžaduje dobrou spolupráci celé pětky. Snažíte se, aby nenabrali (s Leonem Draisaitlem) ve středním pásmu velkou rychlost, odtlačujete je k mantinelům. Pokud se vám to daří, nenadělají tolik škody," doplnil kouč Rick Bowness.

I tak měl McDavid šanci, aby prodloužil svou šňůru, ve které získal 32 bodů (12+20). V závěrečné minutě ale zastavilo jeho střelu břevno. V historii Oilers měl od startu sezony delší sérii jen Wayne Gretzky. Legendární útočník bodoval v ročníku 1982/83 v úvodních 30 zápasech a o rok později dokonce v 51 utkáních.

Hlavním strůjcem výhry Tampy Bay byl gólman Andrej Vasilevskij, který zneškodnil 34 střel a připsal si první nulu v sezoně. Steven Stamkos vstřelil jeden gól a na dva přihrál, Zach Bogosian a Corey Perry skórovali poprvé v tomto ročníku. Zbývající branku dal Alex Barre-Boulet. Ondřej Palát si připsal do statistiky +/- dva kladné body a Jan Rutta jeden.

"První třetinu jsme se jim ještě vyrovnali, bohužel protlačili jednou puk do branky zpoza pravého kruhu. Od druhé třetiny ale diktovali hru a od třicáté minuty nám to vůbec nešlo. Naše přihrávky byly nepřesné, tím se dostávali do spousty vyložených šancí. Byli lepší," uznal trenér Philadelphie Alain Vigneault.

Calgary vedlo 1:0 a 2:1 brankami Dillona Dubeho a Milana Lucice. Chicago vyrovnalo góly Brandona Hagela a Reese Johnsona. Nerozhodný stav 2:2 zlomil až v 55. minutě Matthew Tkachuk, jehož přihrávku si srazil bruslí do vlastní sítě Seth Jones. "Minulou sezonu jsme takové zápasy většinou v závěru ztráceli. Je skvělé, že se to otočilo a soupeřům nerozdáváme body," řekl autor vítězné trefy.

Čtvrtou výhru v řadě zpečetili při hře bez gólmana Trevor Lewis a Johnny Gaudreau. Calgary, které se neprobojovalo do posledního play off, se bodově dotáhlo na Carolinu s Floridou, vedoucí týmy NHL. K vzestupu Flames pomáhá i Vladař, který ve svých posledních dvou startech vychytal nulu. Tentokrát plnil roli náhradního gólmana. Na druhé straně útočník Dominik Kubalík ani nevystřelil a gól nedal už 13 zápasů.

Výsledky:

Tampa Bay - Philadelphia 4:0 (1:0, 2:0, 1:0)

Branky: 3. Bogosian, 27. Stamkos, 37. Perry, 48. Barre-Boulet. Střely na branku: 35:34. Diváci: 19 092. Hvězdy zápasu: 1. Vasilevskij, 2. Stamkos, 3. Bogosian (všichni Tampa Bay).

Dallas - Edmonton 4:1 (2:0, 1:1, 1:0)

Branky: 11. Hintz, 16. Robertson, 30. Gurjanov, 49. Glendening - 31. McLeod. Střely na branku: 33:22. Diváci: 18 532. Hvězdy zápasu: 1. J. Klingberg, 2. Hintz, 3. Heiskanen (všichni Dallas).

Calgary - Chicago 5:2 (2:1, 0:1, 3:0)

Branky: 2. Dube, 14. Lucic, 55. M. Tkachuk, 59. Lewis, 60. J. Gaudreau - 9. Hagel, 24. R. Johnson. Střely na branku: 39:21. Diváci: 15 464. Hvězdy zápasu: 1. Andersson, 2. M. Tkachuk, 3. Lucic (všichni Calgary).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články